imbir - 9508 przepisów (strona:341/634)

Dyniowa kawa... Dobre to? 148

Ano, dobre. I to bardzo. Nawet C., który kawę uznaje jedynie z ekspresu, czarną, gorącą i bez cukru stwierdził, że jest niezła (uwierzcie mi, to komplement

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 132

Mam zaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty.Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedzapach świąteczny - domowa przyprawa do piernika 169

Zarzekałam się, że poczekam na pierwszy śnieg z przygotowaniami do Świąt. Przeglądając jednak zaprzyjaźnione blogi, nie potrafiłam oprzeć się tej przedświątecznej aurze - oczywiście ciasto na piernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowa gorąca czekolada. I ślub 172

Ach, co to był za ślub!Od soboty zbieram się do napisania tego postu, i ciągle mi nie idzie. Pewnie dlatego, że jak tylko wspominam pannę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy czas. Tiramisu 140

Kiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 146

Nie brałam udziału w akcjach kulinarnych. Z kilku powodów.Kiedyś takie akcje miały na celu wspólną zabawę, pichcenie w jakimś ustalonym systemie. Miało być zabawnie, twórczo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 168

W niedzielę pojechaliśmy do rodziców C. Zebrało się całkiem spore grono, ponad dwadzieścia osób w przedziale wiekowym od dwóch do prawie osiemdziesięciu lat. Wszyscy zgodnie zasiedli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
367. 114

kasza manna z musem brzoskwiniowym**z dodatkiem cynamonu i imbiru Poniedziałek

More food, love and dreams
411. 140

owsianka* z gruszką**,ricottą i orzechami włoskimi i laskowymi*gotowana z kawałkiem imbiru, cytryny i cynamonem** część starta na tarce, część na dnie i na górzeWeekend <33333Zmieniłam się. Fizycznie i psychicznie

More food, love and dreams
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 231

dynia będzie miękka a mleko w większości odparuje. 3. MIKSOWANIE (2 min) Z garnka wyciągnijcie goździki i zmiksujcie dokładnie całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu

Nerds Kitchen
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 404

około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól  sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej do smażenia Przygotowanie: Filet pokroić w poprzek na kawałki, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę

głodny alergik
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 181

inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie

Tajskie smaki
Kukurydza w mleku kokosowym 142

kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ – 5,20 zł 407

odstawiamy na ok. 4 min do napęcznienia. Po tym czasie odsączamy go z wody. 6. PRZYPRAWY (5 min): do miseczki po marynowaniu mięsa dodajemy pozostałe przyprawy (chili, kolendrę, imbir), cukier lub miód oraz sok z cytryny lub limonki. Jeśli lubicie bardziej kwaśne, dodajcie z całej cytryny lub dwóch limonek. Mieszamy i wlewamy do woka. Doprawiamy jeszcze nieco solą, mieszamy wszystko

Nerds Kitchen
Smaki Indii: Kurczak Tikka Masala (चिकन टिक्का मसाला) 328

pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 150 ml wody sól (ja użyłam himalajskiej) mały jogurt lub 200ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka) świeża kolendra Pasta masala: 2 łyżeczki startego imbiru 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania