łyżeczki sody oczyszczonej do gotowania - 150g puree z dyni - 1 łyżka tahini - 1 łyżka oliwy - 1 łyżka oleju (np. lnianego) - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: oliwa do polania na wierzch, zatar do posypania Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą
Be Fit Be StrongSkładniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sojowy Tak jak przy temari sushi – nigiri zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę (2 – 3) płuczemy
mojewypiekiinietylkoCiasto: 500 g mąki pszennej ¾ szklanki cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 szklanki purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia
Food Squareoleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka sody Składniki na krem twarożkowy: 60 g masła
My Culinary Artwina (można zamienić na wodę, aczkolwiek z winem smakuje lepiej) - 100g surowej dyni - 2 cebule - 1,5 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, pieprz *opcjonalnie: pestki dyni do posypania, parmezan lub wegański parmezan Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy
Be Fit Be Strong30kcal. Składniki na placuszki: - 350g surowej dyni (Hokkaido) - 350g jabłek ze skórką - 200g mąki gryczanej - 1 łyżka masła orzechowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki imbiru Składniki na mus: - 1 jabłko - sok z połowy pomarańczy - 1 łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (najlepiej krojąc z góry na dół tworząc literę
Be Fit Be Strongmasła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Powoli
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 gruszka dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Gruszkę obrać, wykroić gniazdo nasienne
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka....mufinki są naprawdę proste i szybkie do wykonania..polecam. 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 30 g cukru kokosowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 jajka 20 dkg kwaśnej śmietany 1/2 szkl. oleju 1 łyżka miodu 2-3 gruszki pokrojone w kostkę W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie suche wymieszać
Moje domowe kucharzeniedyni 100 g orzechów włoskich 40 g złotego siemienia lnianego 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 50 ml oleju 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g suszonej żurawiny 65 g suszonych śliwek Orzechy grubo posiekać, wymieszać z płatkami owsianymi, ziarnami
Pożeraczka, czyli raz adobrze125g ekologicznej komosy ryżowej białej SYMBIO - 2 cebule - 80ml wody - ok. 6 łyżek mąki (u mnie ryżowa) - 50g pestek dyni - pół pęczka natki pietruszki - 1 łyżka oleju - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki kardamonu - sól, pieprz Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy, dzielimy na mniejsze części, które obieramy i ścieramy
Be Fit Be Strongekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej 30 minut, po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę
Be Fit Be Strongcreme brulee Składniki: (na 7 porcji) 150 g musu z dyni 4 żółtka 50 g cukru 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki cukru trzcinowego Kremówkę i mleko zagotować z przyprawami. W tym czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich - 50g suszonej żurawiny - 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych to mielimy je na mąkę w młynku lub za pomocą blendera. Całe orzechy włoskie
Be Fit Be Strongproste i o pięknym kolorze! Składniki: - 250g puree z dyni - 25g startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy
Be Fit Be Strong