przepis. Ciasto marchewkowe 50 dkg marchewki 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dkg posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia
Kuchnia na wzgórzumałych śliwek jest na drzewach bardzo mało. Taki rok, mało owocowy. Ale coś tam udało się zebrać i kilka butelek mirabelkowych pyszności będzie. Polecam Wam tę wersję podrasowaną imbirem, który do śliwek bardzo pasuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMarynata: łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu z jabłek ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) pół łyżeczki imbiru sól, pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na marynatę łączymy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Marynatę zagotowujemy i dusimy przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. W lekko natłuszczonym naczyniu
e-PrzepisyKulinarnerabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone) 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącej wody lub bulionu cukier, pieprz i sól do smaku świeża kolendra
karmelowyselerze furanokumaryny mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne. SKŁADNIKI: 1 duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze
wege i kropkamarchewki. To także dodatkowa porcja zdrowia. Koktajl idelalny dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/4 ananasa 1 jabłko 1 banan 1 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny-opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: wszystkie skladniki na koktajl obrać i pokroić na mniejsze cząstki umieścić w blenderze wraz z woda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1/2 awokado 5 liści sałaty 1 łyżka soku z cytryny 1 jabłko 250 ml wody 1 banan mały kawałek imbiru Jabłko obrać ze skórki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity, gęsty koktajl. Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne poranki
Moja Galeria Smakupokrojone w kostkę 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki soli 180 g brązowego cukru 60 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 3 średnie jajka 1 łyżeczka cukry waniliowego 85 g posiekanych orzechów
karmelowyporcja) 150 ml soku z buraka (*) 50 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego) 50 ml soku z grejpfruta (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki dobrej oliwy lub oleju (opcjonalnie) (**) Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Koktajl spożywać bezpośrednio po przygotowaniu (jeśli sok z buraka nie był świeżo wyciśnięty). (*) Soku z buraków
Di gotujesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ja bardzo lubię takie smaki i często tak gotuję. Do głębokiej patelni wlać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać potarty imbir, rozkruszone ziarenka kardamonu, korę cynamonu, listki curry, kurkumę smażyć wszystko aż cebulka zmięknie. Piersi kurze pokroić w małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Przesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny
Kuchnia Pokoleńupiększające działanie koktajlu. Ten koktajl to super dawka beta-karotenu i witaminy C. Pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka papayi 1 pomarańcza 1 marchew 2-3 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny lub sok z cytryny 1 banan - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego 200 ml wody/mleka kokosowego Wykonanie: owoce i marchew obrać, pokroić na mniejsze cząstki i umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne Wariacjezetrzeć ją po prostu na dużych oczkach tarki jarzynowej. Smaczna i uniwersalna. Zachęca do degustacji? Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3-4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody szczypta ksylitolu Wykonanie: ciecierzycę ugotować wg tego przepisu tahini wymieszac z sokiem z cytryny i wodą, doprawić odrobiną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1 ząbek czosnku drobno posiekany. Mięso indyka pokroić w cienkie paski i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, imbirem. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Na rozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście limonki) trawę cytrynową, pokrojoną paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki)młode
Kuchnia Pokoleńtego koktajlu, bo naprawdę warto włączyć go do swojej diety! Składniki na 2 porcje: 1/2 małego ananasa 1 awokado 100-120 g liści szpinaku 2 plasterki mrożonej cytryny kawałek imbiru około 1 szklanki wody mineralnej Wykonanie: owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w kielichu blendera zmiksować do pożądanej konsystencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!