ciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru Ciasteczka imbirowe – jak to zrobić? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii
Ciastkozercyskorzystać z dobroczynnego działania inuliny dzienna porcja topinamuru powinna wynosić 60 g. Składniki na 2 porcje: 2 bulwy topimamburu 1 marchew 1 banan 1 jabłko 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody mineralnej Przygotowanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obrane i przekrojone na pół 1 por przekrojony na 3 części 1 czerwona cebula obrana i przekrojona na pół 15 sztuk białych części z cebulek dymek około 5 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plastry 1 główka czosnku, pozbawiona zewnętrznej łupinki i przekrojona na półtwardo 20 szt. suszonych grzybów shitake (zalanych na 5 minut wrzątkiem i odcedzonych) 2 arkusze kombu
ladykitchenZapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz. Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów
Kuchenne Wariacjesztuk 400 g marchewki 2 jajka 1 duża cebula 2 łyżki mąki owsianej 1 ząbek czosnku 60 g startego parmezanu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka masła klarowanego do smażenia sól i pieprz do smaku wykonanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę
Przysmaki Karolkiszybki w przygotowaniu. Dzięki użytym składnikom, dodatkowo podawanym na surowo jest bardzo zdrowy. Na dodatek bez glutenu i bez nabiału. Zupa składa się bowiem z mrożonego groszku, szpinaku, imbiru, chilli, świeżej mięty oraz mleka kokosowego i wody kokosowej. Wszystko jest miksowane w malakserze i gotowe do spożycia bez gotowania. Przepis na “Chłodnik z groszku” pochodzi z najnowszej
Moja Delicjamielonych orzechów laskowych 100 g mąki owsianej 100 g miodu 1 pomarańcza (sok + skórka) 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 szczypty imbiru szczypta soli do dekoracji: 250 g mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka ksylitolu sok z limonki wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Przysmaki Karolkiświątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne
Moja Delicjaświątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne
Moja Delicjamelasy z karobu lub z morwy białej 100 ml oleju kokosowego 100 g ksylitolu lub erytrytolu 1 jajko 350 g mąki kasztanowej + do podsypania 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka sody oczyszonej * PRZYGOTOWANIE Melasę z karobu, olej kokosowy oraz ksylitol przełóż do rondelka i zacznij powoli podgrzewaj, aż składniki się
Food Squarekawałku drożdżówki do jakiejś dobrej herbaty. Polecam! Składniki: 300 g świeżej żurawiny 100 g cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka startego świeżego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 goździki 4 łyżki wody (lub wina) Wykonanie: W rondelku umieścić wszystkie składniki oprócz żurawiny (ziele i goździki utarte w moździerzu). Podgrzewać mieszając
zadanie-gotowaniejednym, czy dwóch. Składniki: 160 g miodu 100 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 360 g mąki 2 małe jajka Przygotowanie: Masło, cukier i miód umieścić w większym garnku i podgrzewać do czasu rozpuszczenia masła i cukru. Dodać przyprawy
My sweet a lifeoczyszczające wątrobę - regulujące metabolizm - wspomagające kondycję skóry - wspierające pamięć i funkcje mózgu Na zdrowie! :) Składniki: 2 szklanki mleka (dowolnego, u mnie sojowe) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 szczypty pieprzu cayenne lub czarnego pieprzu 2 szczypty cynamonu miód Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz miodu umieścić w rondelku i gotować mieszając na małym ogniu
zadanie-gotowanieosuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię położyć masło i roztopić. wrzucić krewetki razem z całą marynatą. Gotować około 3 minut. Dodać
Kuchnia Pokoleńpniu :) I niech ten fakt będzie rekomendacją ;) PS. Polecam Waszej uwadze tę organizację. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 1 jajko 80 g masła 1/2 szkl. cukru 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieć ciasto. Z ciasta uformować rulon, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki
zadanie-gotowanie