brązowego 100g migdałów – w słupkach lub posiekanych 100g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 30g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę
Tajemnice Smakudomu. Za pierwszym razem skorzystajcie ze sprawdzonych receptur*. Jeżeli będziecie chcieli udoskonalić swoją mieszankę, następnym razem możecie eksperymentować z proporcjami. Skład 50 g mielonego cynamonu 20 g mielonego suszonego imbiru 15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren) 10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej 15 g goździków 10 g ziaren ziela angielskiego 5 g ziaren czarnego pieprzu 5 g gwiazdek
Tajemnice Smakułyżki miodu 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżki papryki ostrej (ja użyłam w płatkach) 2 cm startego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 1 czubata łyżka soli 1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu Żeberka musztardowo-miodowe - sposób przygotowania: Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel
Gary Bez dnacukru 200 g masła 1 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przyprawa do piernika. Drobno zmielone przyprawy: 10 g cynamonu 5 g imbiru 5 g kardamonu 5 g gałki muszkatołowej 5 g czarnego pierzu W moździerzu ucieramy: 10 g goździków 5 g anyżu 5 g kolendry 5 g ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Przyprawa do piernika
Pij soki wyciskanemożna użyć do przygotowania mięs do obiadu jak i na grilla. Składniki: 3 łyżki soli różowej himalajskiej po pół łyżeczki : gałki muszkatołowej (ja użyłam świeżo tartej) pieprzu mielonego czarnego imbiru po jednej łyżeczce: ostrej papryki czosnku suszonego mielonego kurkumy kminku mielonego suszonej pietruszki curry Wykonanie: Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Jeżeli chcemy zrobić marynatę
Podstawy Gotowaniacross buns z żurawiną na 12 szt. Potrzebujesz: 20g świeżych drożdży / 10g suchych drożdży 300ml letniego mleka 75g cukru 500g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu skórka otarta z 1 cytryny 40g masła 80g suszonej żurawiny 2 szczypty soli 1 jajko Pasta na krzyżyki 75g mąki 100ml wody Sposób przygotowania: 1. W letnim mleku
Kuchnia w Słońcu Skąpanazimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu, a tym samym sprawić, by nieco rozgrzewały organizm podczas chłodnej zimowej aury, warto sięgnąć po top 5 przypraw idealnych na zimę: Imbir – poza tym, że ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, to ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Doda kapitalnego aromatu potrawie z krewetek. Kurkuma – świetnie nadaje się do dań z mięsa i ryżu
codojedzeniaSkładniki: 8 filetów z tilapii Marynata: 5 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) sól, biały pieprz olej do smażenia mąka kukurydziana do panierowania Sposób wykonania: Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Polewamy nią filety i rozprowadzamy dokładnie na każdym kawałku. Pozostawiamy w chłodnym
Qchnia po prostuciasteczka: 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła (3/4 kostki) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru Ciasteczka imbirowe – jak to zrobić? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, ekstrakt z wanilii
Ciastkozercyskorzystać z dobroczynnego działania inuliny dzienna porcja topinamuru powinna wynosić 60 g. Składniki na 2 porcje: 2 bulwy topimamburu 1 marchew 1 banan 1 jabłko 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody mineralnej Przygotowanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obrane i przekrojone na pół 1 por przekrojony na 3 części 1 czerwona cebula obrana i przekrojona na pół 15 sztuk białych części z cebulek dymek około 5 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plastry 1 główka czosnku, pozbawiona zewnętrznej łupinki i przekrojona na półtwardo 20 szt. suszonych grzybów shitake (zalanych na 5 minut wrzątkiem i odcedzonych) 2 arkusze kombu
ladykitchenZapraszamy na pyszny i zdrowy obiad czyli indyka z batatami, fasolką szparagową i kaszą gryczaną :) Bataty nadają daniu słodkawy smak, który nieźle komponuje się z rozgrzewającym imbirem. Świetne danie na takie chłodne dni jak teraz. Składniki na indyka z batatami: – 400 g piersi z indyka – 350 g batatów
Kuchenne Wariacjesztuk 400 g marchewki 2 jajka 1 duża cebula 2 łyżki mąki owsianej 1 ząbek czosnku 60 g startego parmezanu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka masła klarowanego do smażenia sól i pieprz do smaku wykonanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę
Przysmaki Karolkiszybki w przygotowaniu. Dzięki użytym składnikom, dodatkowo podawanym na surowo jest bardzo zdrowy. Na dodatek bez glutenu i bez nabiału. Zupa składa się bowiem z mrożonego groszku, szpinaku, imbiru, chilli, świeżej mięty oraz mleka kokosowego i wody kokosowej. Wszystko jest miksowane w malakserze i gotowe do spożycia bez gotowania. Przepis na “Chłodnik z groszku” pochodzi z najnowszej
Moja Delicjamielonych orzechów laskowych 100 g mąki owsianej 100 g miodu 1 pomarańcza (sok + skórka) 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 szczypty imbiru szczypta soli do dekoracji: 250 g mascarpone 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka ksylitolu sok z limonki wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Przysmaki Karolki