składniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10 g ziół prowansalskich 300 ml wrzącej wody wykonanie: Wszystkie składniki szatkujemy przy pomocy robota kuchennego np. Thermomix, do konsystencji drobnej surówki lub nożem nierdzewnym. Następnie przekładamy wszystko do dużego słoika i dodajemy miód. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniapomarańczą: 1 duża pomarańcza 500 g pure z dyni 130 g cukru 1,5 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubicie możecie dodać mniej lub go pominąć) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 2 jajka 180 g mleka skondensowanego niesłodzonego kandyzowana skórka pomarańczowa Ponadto: Do dekoracji 50 g marcepanu szczypta barwniku spożywczego w kol. zielonym,pomarańczowym
vaniliowoczekoladowaciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie! Skladniki: 75 dkg fileta z dorsza 1-2 cytryny 2 cebule 3 strąki zielonej papryki 40 g masła kawałek imbiru płatki chili sól, pieprz Wykonanie: filety marynować w soku z cytryn 4 godziny przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zasmakują... Pieczone powidła śliwkowe z korzenną nutą Składniki: (na 4 słoiczki) 3 kg śliwek (waga bez pestek) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Śliwki wysypać na blachę, oprószyć przyprawami. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przemieszać. Podgrzewać jeszcze dwa razy, przy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki 2-3 kwaśne jabłka 1 kg papryki czerwonej 1 duża cebula 1 łyżka zmielonego imbiru 2 łyżeczki soli 3 pomidory 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 6-8 goździków zmielonych 3 duże łyżki miodu 5 -6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie Umyć paprykę , usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na kawałki ,czosnek ze skórka
w mojej kuchnicodziennej diecie. Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki pociętej czerwonej kapusty 3/4 szklanki czerwonej porzeczki 1 dojrzała gruszka (brzoskwinia, banan) 3/4 szklanki wody mineralnej kawałeczek obranego imbiru 1 łyżka oleju Wykonanie: porzeczki umyć, obrać z szypułek. Gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Kapustę drobno pokroić wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domem sałatką z mango. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1,5 kg żeberek wieprzowych Marynata 10 łyżek sosu teriyaki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka imbiru 8 łyżek sok z limonki 4 łyżeczki zmiażdżonej trawy cytrynowej 5 goździków 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oliwy Do podania sałatka z mango Instrukcje Żeberka kroimy w poprzek
Kulinarna Pokusaprzygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego
karmelowywoda nam nie smakuje, jest lato i chce nam się pić? Możemy przygotować oranżadę arbuzową. Do przygotowania oranżady potrzebujemy: ok 400 g miąższu arbuza 0.5 – 1 cm korzenia imbiru małą garść natki pietruszki ok 300 – 400 ml wody wg upodobań z gazem lub bez (najlepiej chłodnej) Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli doskwierają
Szybko Tanio SmacznieŚwietnie smakuje, nawadnia, dodatkowo uzupełni niedobór elektrolitów. Dla koloru i smaku dorzuciłam garstkę mrożonych malin. Pycha! Składniki: 2 kawałki arbuza 1 szklanka truskawek garstka malin 1 banan plasterek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie: arbuz pozbawić skóry (pestek nie musisz usuwać - to samo zdrowie, poza tym blender sobie z nimi poradzi), pokroić w cząstki. Truskawki odszypułkować wszystkie składniki umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nerkowców – ja dodaję po 2 łyżki na sushi Awokado – 1/3 sztuki Czerwona cebula – 1/2 sztuki Tofu wędzone – 1/2 opakowania (u mnie Tofu BIO Polsoja) Imbir marynowany – 6 długich paseczków Zielony ogórek – 1/2 gruntowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, następnie wrzącą i znowu zimną. Przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu
Blendmanmiodem, syropem klonowym oraz sokiem z limonki. Łatwe w przygotowaniu, delikatne, kruche, pyszne! Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek „pasków” Marynata 1 płaska łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki miodu 5 łyżek syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki
Kulinarna Pokusakategorii odchudzających. Oczyszcza, poprawia przemianę materii i jest bardzo smaczny. Im więcej dodasz truskawek tym słodszy wypijesz trunek. Składniki: 3 łodygi selera naciowego szklanka truskawek 1 jabłko 1- cm imbiru niecała szklanka wody mineralnej 1 łyżka oleju lnianego Wykonanie: jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. Truskawki umyć, odszypułkować, większe rozdrobnić. Seler umyć. Jeśli masz silny blender nie obieraj selera, szkoda pozbywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!