imbir - 9508 przepisów (strona:323/634)

Śniadaniowe placuszki gryczano-ryżowo-kokosowe 170

wyrobie mleka i ok. 100 ml mleka kokosowego (albo wiórka kokosowe i woda - na to samo wyjdzie;) *  jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego * 1-2 łyżki rodzynek *  imbir na końcu łyżeczki, łyżeczka soku z cytryny *  miód i orzechy włoskie na wierzch Przygotowane wg Pięciu Przemian  i tak: 1. roztrzepałam jajko z mlekiem kokosowym, dodałam olej(...)dosypałam mąkę ryżową i imbir (o) 3. łyżkę wody dla zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach

Zdrowa Kuchnia Sowy
Otrębowe kulki z bananami i bakaliami 186

przepisie była m ą ka z migdałów) *  5-6 daktyli *  2 banany *  4 suszone morele, ły ż ka ż urawiny *  1/4 ły ż eczki imbiru, szczy pta kurkumy *  karob i kokos do obtaczania Daktyle namoczyłam w 2 ły ż kach wody i zmiksowałam z pokrojonymi bananami. Dodawałam po kolei i mieszałam: sezam i siemię, pokrojone(...)bakalie (sł), imbir (o), odrobinę zimnej wody (sn), otręby (k), szczyptę kurkumy (g) Kulki lepiłam w lateksowych r ę kawiczkach i obtaczałam w kokosie i karobie.  Najlepsze z lodówki:) "Im więcej przyzwyczajeń, tym mniej niezależności" Jonathan Swift

Zdrowa Kuchnia Sowy
Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów 141

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 3 cytryny 1/2 imbiru  około 1 kg cukru Wykonanie: Pomidory umyj, pokrój na cząstki.  Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek. Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier. Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir

kolorowotorcikowo
Muffinki marchewkowe z białą czekoladą 215

cukru 2 jajka całe 210 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego 240 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu, np Kamis 50 g białej czekolady Wykonanie: "Wiórki", to pozostałości po odciskaniu soku z warzyw/owoców w sokowirówce. Szkoda je wyrzucać, skoro można z nich przygotować pyszne(...)wypieki. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy - mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy"wiórki

kolorowotorcikowo
Dorsz po japońsku 150

dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora(...)cienkie paseczki. 3. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać

Pasja Smaku
Grillowana pierś kurczaka i orientalna sałatka z ogórka 188

kotlety" piersi w kurczaka pół limonki przyprawa do kurczaka Sałatka: 4-5 ogórków gruntowych łyżka jasnego sosu sojowego pół łyżki oliwy sok z 1 limonki pół papryczki chili kawałeczek imbiru Wykonanie: 1. Kurczaka posypać przyprawą i polać sokiem z limonki. Odstawić. 2. Po pół godzinie usmażyć na patelni grillowej z małą ilością oleju. 3. Ogórki obrać i obieraczką do warzyw(...)pociąć ogórki na paski. 4. Imbir zetrzeć na tarce, dodać sos sojowy, oliwę, sok z limonki, pokrojoną papryczkę (bez pestek) i wymieszać.  5. Ogórki polać sosem i starannie wymieszać. Podawać od razu z grillowanym kurczakiem

Pasja Smaku
Kurczak Gong Bao 287

Gong Bao. Składniki: podwójna pierś kurczaka 30 dag pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili(...)pekińską cienko poszatkować. W woku podsmażyć kurczaka z marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą

Pasja Smaku
Kurczak po madagaskarsku 287

kostkę puszka mleczka kokosowego,  1 posiekana cebula,  1 pokrojona w kostkę czerwona papryka 1 pokrojony w kostkę pomidor 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny 1/3 łyżeczki chilli (w oryginale pieprzu cayenne ) sól, pieprz,  sok z cytryny   olej Wykonanie: Mięso marynować w soku z cytryny przez(...)soku i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni.  Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek - smażyć 3 - 4 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut.  Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką

Pasja Smaku
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 247

Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14.  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński  olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli(...)zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony imbir, kolendrę, jajko i bułkę tartą. Doprawić sosem sojowym, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i szklanką wycinać koła. Na każdy

Pasja Smaku
Sushi maki z łososiem i awokado 129

więcej.  Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 1 szklanka wody ocet ryżowy sól cukier opakowanie wędzonego łososia 2 szt. awokado 5-6 płatów nori  wasabi Dodatki: imbir marynowany sos sojowy Wykonanie: Ryż należy dobrze umyć w wodzie, zmieniając ją do czasu, aż stanie się przejrzysta. Następnie zalać ryż szklanką wody i odstawić na 25 minut. Garnek przykryty pokrywką(...)części liścia (od dołu) ułożyć paski awokado i łososia.  Zwijanie: należy podnieść dolną część maty i ostrożnie zwijać maki w rulon za pomocą maty.  Podawać z marynowanym imbirem i sosem sojowym oraz wasabi.  Początkowo nie jest łatwo, ale szybko zorientujecie się o co chodzi

Pasja Smaku
Pikantne roladki z kurczaka 1509

Kolejna propozycja na roladki z kurczaka, tym razem przygotowałam je na ostro. Do jej przygotowania wykorzystałam pojedynczą pierś z kurczaka, pikantną musztardę z chili i imbirem, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, ser z pieprzem, pietruszkę, oraz …. wykorzystałam do smażenia papier do pieczenia. Tak usmażona roladka wyszła doskonała w smaku, była krucha, do tego aromatyczna i pikantna. Faszerowane Roladki(...)miętową, szynką i serem Roladki drobiowe z pietruszką i serem Do przygotowania 2 porcji pikantnych roladek z kurczaka wykorzystałam: - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżkę musztardy z chili i imbirem - 4 plastry sera z pieprzem - 1 łyżkę siekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Pierś z kurczaka dokładnie rozbijamy tłuczkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza jaglana w liściach winogron 272

dwie porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka(...)odcinamy ogonek i grubsze żyłki. Przygotowujemy farsz: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny.  Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście są duże idzie

Sajkofanka smaku
Kruche ciasteczka z czekoladą 196

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką(...)piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce. Ciastka układamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową. Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 171

całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 10 minut.  Gotowane gruszki 5 gruszek 2 czubate łyżki miodu naturalnego kilka kawałków świeżego imbiru Wodę zagotowujemy z miodem i imbirem. Gruszki obieramy równo ze skóry zostawiając ogonki, obcinamy spód, aby stabilnie można było je postawić i polewamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Gotujemy

Symfonia Smaków
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 205

100g cukru 160g mąki tortowej (prawie pełna szklanka) 120g mąki ziemniaczanej 100g płatków migdałowych 1 łyżka aromatu orzechowego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu do posmarowania powierzchni + cukier puder do posypania odrobina masła lub innego tłuszczu do wysmarowania formy   Przygotowanie:   Masło roztapiamy w rondelku z grubym dnem(...)odstawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki. W dużej misce żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem na gładką masę, do której dodajemy ostudzone i roztopione wcześniej płynne masło.Płatki migdałów rozdrabniamy w malakserze i dodajemy do masy z żółtek, analogicznie wsypujemy do niej również przesiane mąki oraz aromat orzechowy.  Piekarnik nagrzewamy

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania