imbir - 9508 przepisów (strona:337/634)

Klopsiki w sosie curry z brązowym ryżem 354

Mielone mięso z indyka wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cebulą, imbirem i orzechami. Uformuj małe kuleczki. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć na nią klopsiki, smaż przez kilka minut, aby nabrały złotego koloru, następnie zdejmij je z patelni. Na tą samą patelnię wlej śmietankę, dodaj curry, kminu rzymskiego, kurkumę, paprykę i odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotuj

Kredowe Menu
trawa pszeniczna z sałatą i imbirem 145

jabłka,        1 cytryna,   garść trawy pszenicznej,   2 plasterki świeżego imbiru ,           pół główki sałaty lodowej

w mojej kuchni
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 194

lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków i cynamonu. Aby pierniki nie były nudne i powtarzalne, wystylizowaliśmy je na jednego z ulubionych bohaterów gier – Claptrapa z Borderlands. Możecie wykorzystać ten pomysł jako prezent dla fana Borderlands

Nerds Kitchen
Łosoś w towarzystwie jarmużu . . . i koktajl na kolację 150

marnuje. Nakładam łososia i GOTOWE !!!! Koktajl Jeszcze przepis na szybki koktajl dla tych, którzy je uwielbiają  !  Do blendera wkładam:  garść jarmużu,  pół banana, 1cm pasek imbiru. Wszystko zalewam szklanką maślanki i blenduję. Na koniec wsypuję łyżeczkę siemienia lnianego . . . i gotowe !!!  Pycha ! SMACZNEGO

Życie na widelcu
Smaki Indii: Kurczak balti 368

koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu

Tajskie smaki
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 192

W komentarzach do poprzedniego postu Sylwia napisała, że nie wpadłaby na to, żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 192

I znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 130

znalazłam na stronie Simply Recipesskładnikimarynata1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzupozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu lub rostbefu,Oliwa z oliwek do posmarowania grillaBambusowe

Stare Gary
Mini burgery wieprzowe 181

Burgery kocham. Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu

Stare Gary
Świąteczny zielony sernik korzenny 195

Długo zastanawiałam się, w jakim kolorze powinien być świąteczny sernik. Czerwony? Biały? A może złoty? I wtedy przyszła mi na myśl choinka - pięknie pachnąca, zielona, oprószona

My Culinary Art
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 186

Jesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość.  Czasem placuszki się trafią, czasem puree. Ostatnio pokusiłam się o ciasto z dyni. Wyszło jakoś tak z nudów, z chęci na coś słodkiego i z konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gdy Ci zimno i Ci źle imbirówki napij się 175

kataralny, jeżeli już Was coś dopadło, albo na szczęście jeszcze nie, warto sięgnąć po sprawdzony, sposób czyli pić imbirówkę, u nas w domu zwaną ZAJZAJEREM z racji piekielnej ostrości. Imbir z racji swoich właściwości jest w Ajurwedzie bardzo poważany. Ma właściwości rozgrzewające,...Gdy Ci zimno i Ci źle imbirówki napij się is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Piernik staropolski - część 1, ciasto 201

Za miesiąc już Święta, więc to niemal ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać

Food Square
Kruche ciasteczka korzenne 187

temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy korzennej (lub własnej mieszanki składającej się z: goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)Przygotowanie: Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj z masłem

Food Square
Świąteczne pierniczki 238

ciastek różnej wielkości): - po 3 szklanki mąki żytniej    i pszennej - 1/2 litra miodu - 2 płaskie łyżeczki sody - szczypta soli - półtorej torebki przyprawy do pierników - pół łyżeczki mielonego imbiru - 2 jajka - żółtko Przygotowanie:  Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania