chętnie go wypijemy. Zrobienie koktajlu zajmie nam chwilę, miodem dosładzamy wg własnych upodobań. Smacznie i zdrowo! składniki - 2 porcje 400 g obranych zielonych ogórków 1 łyżeczka startego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 1- 2 łyżki miodu (płynnego, jeżeli mamy stały - rozpuścić) szczypta kardamonu ( rozbiłam ziarenka i dodałam rozgnieciony w moździerzu środek) + woda mineralna - wg uznania przygotowanie Wszystkie składniki
Stare Garypochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 120 ml naturalnego jogurtu 400 g marchewki, startej na grubej tarce 400 g mąki orkiszowej
My Culinary ArtGrillowane tofu z makaronem gryczanym, cebulką, czosnkiem i imbirem w sosie sojowym przyprószone skórką z cytryny, szczypiorkiem i czarnym sezamem Przepis już niedługo
wegetalerzeprzepyszną zupę krem , próbujcie :) Składniki ok. 1 litr bulionu (warzywny lub na drobiu) 3-4 spore marchewki 1 biała cebula ok. 10 cm kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej;)) 3-4 łyżki mleczka kokosowego Do podania jogurt naturalny natka pietruszki pieprz różowy
Symfonia Smakówdyni pokrojonej w kostkę 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru (mniej więcej 2 na 1 cm) 2 papryczki ostre (czuszka) niewielką ilość anyżu gwiazdkowego (ok. 1/5 owocu) łyżeczka ziarnistego pieprzu sól do smaku Na oliwie z oliwek i maśle podsmażyć cebulkę, dodać ząbki czosnku
kuchcikowniałyżeczki soli ¾ tabliczki posiekanej ( nie za drobno, nie chodzi o wiórki, tylko o małe kosteczki) gorzkiej czekolady ½ szkl. rodzynek przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po ¼ łyżeczki mielonych goździków i imbiru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Przygotuj sobie foremkę do chleba (ok. 22 x 12 cm) i wyłóż ją papierem
Roślinna - blog wegańskigórskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem
Roślinna - blog wegańskiDawno nie było boczku. Koniecznie trzeba to nadrobić. Dzisiaj wersja z imbirem, czosnkiem, gochugaru i odrobiną sfermentowanej pasty sojowej, która idealnie pasuje do wieprzowiny. Danie, które długo się robi, ale na szczęście samo. No może przy niewielkiej pomocy wolnowara. Więc … Czytaj dalej
slodkokwasnaplImbir Miód Cytryna Pomarańcza Mięta Woda Podstawowe składniki, magiczne składniki, które złożone w całość dają idealną mieszankę rześkiego orzeźwienia. Pobudzają zmysły, unoszą powieki, przyspieszają płynącą w żyłach krew, służą kojąco i rozgrzewająco. Po spacerze idealne, po ciężkim posiłku, również. Na ploteczki z koleżanką jak najbardziej wskazane! Zamieszajcie w swoich ulubionych kubkach, wypijcie do dna, delektując się każdym
Sajkofanka smakuoleju rzepakowego lub z pestek winogron do smażenia, garść świeżej kolendry . Pasta curry: 2 trawy cytrynowe, 2-3 chili z nasionami (lub bez nasion w wersji łagodniejszej), 10 cm imbiru, 2-3 pomidory z puszki (w sezonie lepiej użyć świeżych), 4 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry lub mięty, 1 limonka (tylko skóra, sok zostawić na koniec gotowania), 2 łyżki
SzczyptaSmaQkoniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól, pieprz Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym słoiczku, zakręcić i porządnie wstrząsnąć) i odstawiamy
Zawsze głodna!ryżem oraz jogurtem naturalnym, od wyboru do koloru Inspirację na to danie zaczerpnęłam od Asi . Składniki: Marynata: • 150 g jogurtu naturalnego • 1 łyżka oliwy • po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala Sos: • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty) • 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce • 2 łyżki klarowanego masła
dom-agi.plszkl. mąki 0,5 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 0,5 kostki masła 1 łyżka przyprawy do piernika lub własnej roboty: 50 g kory cynamonu 20 g suszonego imbiru (pominęłam, bo nie miałam) 15 g goździków całych 12 g wyłuskanych ziaren kardamonu 9 g gałki muszkatołowej ( 2 całe kulki) 10 g ziela angielskiego 5 g czarnego pieprzu (może
Luźna Kuchnianada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie
ladykitchenSkładniki 3-4 łodygi selera naciowego 3 jabłka 4 marchewki 2-3 plasterki imbiru 1 owoc granatu Wykonanie Wszystko przepuścic przez wyciskarkę do soków.Smacznego
w mojej kuchni