ryżowej SYMBIO - 70g mielonych orzechów laskowych - 60g siekanych orzechów włoskich - 50g suszonej żurawiny - 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego - 1 łyżeczka cynamonu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: połówki orzechów włoskich do dekoracji Jeżeli nie mamy mielonych orzechów laskowych to mielimy je na mąkę w młynku lub za pomocą blendera. Całe orzechy włoskie
Be Fit Be Strongproste i o pięknym kolorze! Składniki: - 250g puree z dyni - 25g startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy
Be Fit Be Strongorzechów włoskich (inne też będą ok) - 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżka ksylitolu (można pominąć) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia Jeżeli mamy całe orzechy włoskie, siekamy je na mniejsze kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy w misce do momentu otrzymania jednolitej masy. Całość
Be Fit Be Strongtofu naturalnego - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki kardamonu - sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego farszu. Faszerowanie: Małą szklaneczką wycinamy
Be Fit Be Stronginne burgery. Tym razem kacze. Smażyłam na patelni, ale myślę, że upieczone na grillu będą jeszcze lepsze. składniki 500 g - 2x kacza pierś 1 łyżeczka startego świeżego imbiru garść kolendry 2-3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki sosu hoisin 1/2 łyżeczki płatków paprykowych sól, pieprz cytrynowy przygotowanie kacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć
Stare Garyruszmy wodze fantazji. A dzisiaj, przed wyjściem z domu, koniecznie weźcie ze sobą duża butlę, żeby przetrwać ten upalny dzień. * PROPONOWANE KOMBINACJE baza = woda mięta + cytryna morela + rozmaryn limonka + imbir porzeczka + melisa grapefruit + rozmaryn arbuz + mięta ogórek + cytryna lawenda + nektaryna jeżyna + mięta kiwi + melisa baw się smakiem
Food Squaresmaku, szczypta cukru - kilka szczypt chili cayenne Marynata do kurczaka - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru - 1/2 łyżeczki kuminu - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - szczypta cynamonu - kilka szczypt chili cayenne - sól, pieprz do smaku Filety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki
Corner With Recipeswykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami Składniki (2 porcje): - 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego imbiru Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z jabłkiem, ale nie musisz go obierać. Limonkę obierz ze skórki. Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki, wybierz odpowiednią funkcję
Corner With Recipeszawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1 szklanka przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów/ 3 świeże pomidory - 2 l wody - 1 łyżka przyprawy marokańskiej* - 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Corner With Recipesodchudzanie. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru 1-2 goździki 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki syropu z agawy Żurawinę przełożyć do blendera. Zalać mleczkiem kokosowym i wodą. Dodać chia i wszystkie przyprawy. Dodać ekstrakt waniliowy
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcję: 150 g truskawek 1 szklanka mleka 1/2 buraka 2 daktyle, suszone 1 łyżeczka jagód Goji 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina świeżo startego imbiru Truskawki odszypułkować. Buraka obrać ze skóry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Odstawić na 5 minut, żeby nasiona chia nasiąkły
Moja Galeria Smakumoże być przystawką, daniem głównym, albo dodatkiem do mięsa, ryby czy kurczaka (pamiętajcie – kurczak to nie mięso;). Naszym zdaniem połączenie smaków jest idealne. Delikatne grzyby z mocnym smakiem imbiru i aromatyczną bazylią. Danie podpatrzyliśmy na filmie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplDzisiaj grill i ukochany przez nas wolnowar, czyli super combo. Idealne dopasowanie i uzupełnienie. Plus trawa cytrynowa, imbir, galangal i świeża kurkuma. No i oczywiście sos rybny. No bo jak to bez sosu, jakoś tak głupio. Ostatnimi czasy mała butelka … Czytaj dalej
slodkokwasnaplEnglish Sos barbecue Hestona Blumenthala (4 porcje) Składniki: 1/2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego 120 g cukru trzcinowego Demerara 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka
karmelowymożna skorzystać z kupnego (o dobrym składzie jest np. Tarczyn) 2. Koktajl jarmużowy z pomarańczą i bananem. Składniki: - 45g jarmużu - 1 szklanka soku z pomarańczy* - banan - 1/2 łyżeczki imbiru - 5 listków mięty - 5 listków bazylii Jarmuż myjemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Banana kroimy w kawałki. Miętę i bazylię płuczemy pod bieżącą wodą. Listki mięty wkładamy między
Be Fit Be Strong