Składniki ZACZYN 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE
Tajemnice Smakuziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają się niezwykłe, a placki ziemniaczane smakują jak nigdy przedtem. Surówka z kapusty Surówka z marchewki, selera i imbiru Jak jeszcze zaoszczędzić na jedzeniu? Sezonowe gotowanie to również forma oszczędności w styczniu. Osobiście stawiam na sałatki surówki z różnych kapust i warzyw korzeniowych. Są tanie i zdrowe i w pełni
codojedzeniaszklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka - 1 cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru - łyżka kurkumy - łyżka cynamonu - łyżeczka papryki - sól, pieprz - 2 szklanki wody - łyżka oleju Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany
Roślinożerni urlopowiczełyżek oleju - łyżka rodzynków - 2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli - 2 łyżki płatków migdałowych - łyżka posiekanych orzechów włoskich - szklanka bulionu - 2 łyżki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - łyżeczka sproszkowanego imbiru - łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry - odrobinka szafranu - łyżka kuminu -sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ryż gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. 2) Płaty lawasza wykładamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym
Roślinożerni urlopowiczesmaku) - ostra papryka, chilli (zależy od własnych preferencji - szczypta, łyżeczka...) - 1 czubata łyżeczka garam masali (można zrobić samemu: po sporej szczypcie mielonych nasion kolendry, pieprzu, kuminu, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; nic się nie stanie, gdy pominiemy którąś z przypraw) - 1 czubata łyżeczka kurkumy - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki
Roślinożerni urlopowiczewarzyw innych niż pomidory Składniki: 5-6 łyżek oliwy 4 kg bardzo czerwonych pomidorów 2 duże cebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój w kawałki
Gary Bez dnaskład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą
Z notatnika dietetykawłaśnie z tradycji jedzenia. JAKICH PRZYPRAW NAJCZĘŚCIEJ UŻYWAJĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańskie souki obfitują w przyprawach, co mogliście już zobaczyć w TYM WPISIE. Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT
Ostra na SłodkoSkładniki 200 ml dobrej wódki 400 ml płynnego miodu 1 sok z pomarańczy Skórka z pomarańczy 1 laska waniliowa 2 laski cynamonu 1 łyżka gałki muszkatołowej Kawałek świeżego imbiru 5-6 jagód jałowca 500 ml wody Masło niesolone Przygotowanie Umieść wszystkie składniki, oprócz wódki w rondlu i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj, czasami mieszając ok. 25-30 minut
RafalCookczerwonej fasoli Banan 2 jajka Pół szklanki daktyli 50 g twarogu sernikowego bez cukru Łyżka miodu Łyżka zmielonego siemienia lnianego Łyżka kakao Łyżka cynamonu Łyżeczka zmielonych goździków Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki kardamonu Krem 200 g twarogu sernikowego bez cukru 2-3 łyżki miodu Odrobina soku z cytryny Opcjonalnie aromat waniliowy Płatki migdałów do dekoracji CIASTO Fasolę dokładnie wypłukać, następnie
HealthyCreationskompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym
Pieprzyć z Fantazjątakże, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne
Przepisy i porady kulinarnepienika: Składniki: 15 g mielonego cynamonu 15 g goździków 5 g kardamonu 5 g mielonego czarnego pieprzu 10 g mielonej gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 5 g mielonego imbiru 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko
Ciastka - domowe słodkościLubicie piernik? To na pewno pokochacie to ciasto! To bezglutenowy piernik marchewkowy – ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, które pachnie cynamonem i imbirem, idealnie komponuje się z kawą lub herbatą i poprawia nastrój w jesienne lub zimowe wieczory. Bezglutenowy piernik marchewkowy To ciasto marchewkowe z Read More Artykuł Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi pochodzi
Flymetothespoonsię niezapowiedziani goście, lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, pysznie rozpływającego się w ustach :) ok. 375 g mascarpone kopiasta łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam pomarańczy z imbirem) 3 pomarańcze łyżka masła klarowanego łyżka miodu spora szczypta cynamonu garść nerkowców plaster miodu lub miód do polania Mascarpone mieszamy z konfiturą i miksujemy około 5 minut, aż serek stanie
Mienta blog