imbir - 9508 przepisów (strona:350/634)

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 69

Składniki ZACZYN 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody CIASTO zaczyn 550 g mąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2  łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE

Tajemnice Smaku
Kiedy skończy się ten styczeń… 82

ziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają się niezwykłe, a placki ziemniaczane smakują jak nigdy przedtem. Surówka z kapusty Surówka z marchewki, selera i imbiru Jak jeszcze zaoszczędzić na jedzeniu? Sezonowe gotowanie to również forma oszczędności w styczniu. Osobiście stawiam na sałatki surówki z różnych kapust i warzyw korzeniowych. Są tanie i zdrowe i w pełni

codojedzenia
Algieria - Kuskus z siedmioma warzywami (Cous Cous aux sept légumes) 104

szklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka - 1 cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru - łyżka kurkumy - łyżka cynamonu - łyżeczka papryki - sól, pieprz - 2 szklanki wody - łyżka oleju Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej. Kroimy czosnek i cebulę w grubsze kawałki i wrzucamy na rozgrzany

Roślinożerni urlopowicze
Azerbejdżan - Azerski plow zapiekany w lawaszu (Shakh Plov) 116

łyżek oleju - łyżka rodzynków - 2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli - 2 łyżki płatków migdałowych - łyżka posiekanych orzechów włoskich - szklanka bulionu - 2 łyżki kurkumy - łyżeczka słodkiej papryki - łyżeczka sproszkowanego imbiru - łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry - odrobinka szafranu - łyżka kuminu -sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ryż gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. 2) Płaty lawasza wykładamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym

Roślinożerni urlopowicze
Kenia - Frytki masala (Chips masala) 106

smaku)  - ostra papryka, chilli (zależy od własnych preferencji - szczypta, łyżeczka...)  - 1 czubata łyżeczka garam masali (można zrobić samemu: po sporej szczypcie mielonych nasion kolendry, pieprzu, kuminu, imbiru, mielonych goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu; nic się nie stanie, gdy pominiemy którąś z przypraw)  - 1 czubata łyżeczka kurkumy - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki

Roślinożerni urlopowicze
Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 66

warzyw innych niż pomidory Składniki: 5-6 łyżek oliwy 4 kg bardzo czerwonych pomidorów 2 duże cebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój w kawałki

Gary Bez dna
Kurkuma na zdrowie 90

skład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą

Z notatnika dietetyka
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 86

właśnie z tradycji jedzenia. JAKICH PRZYPRAW NAJCZĘŚCIEJ UŻYWAJĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańskie souki obfitują w przyprawach, co mogliście już zobaczyć w TYM WPISIE. Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT

Ostra na Słodko
Krupnik 81

Składniki 200 ml dobrej wódki 400 ml płynnego miodu 1 sok z pomarańczy Skórka z pomarańczy 1 laska waniliowa 2 laski cynamonu 1 łyżka gałki muszkatołowej Kawałek świeżego imbiru 5-6 jagód jałowca 500 ml wody Masło niesolone Przygotowanie Umieść wszystkie składniki, oprócz wódki w rondlu i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj, czasami mieszając ok. 25-30 minut

RafalCook
Piernik z kremowym serkiem, deser bez cukru i mąki 108

czerwonej fasoli Banan 2 jajka Pół szklanki daktyli 50 g twarogu sernikowego bez cukru Łyżka miodu Łyżka zmielonego siemienia lnianego Łyżka kakao Łyżka cynamonu Łyżeczka zmielonych goździków Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki kardamonu Krem 200 g twarogu sernikowego bez cukru 2-3 łyżki miodu Odrobina soku z cytryny Opcjonalnie aromat waniliowy Płatki migdałów do dekoracji CIASTO Fasolę dokładnie wypłukać, następnie

HealthyCreations
Marynata do żeberek miodowo-musztardowa 77

kompanię. Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym

Pieprzyć z Fantazją
Nalewka '' gryczanka ''. 119

także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze kawałki oraz kilka plasterków świeżego korzenia imbiru. Wtedy aromat i smak trunku będzie trochę inny.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne

Przepisy i porady kulinarne
KAWA PIERNIKOWA 82

pienika: Składniki: 15 g mielonego cynamonu 15 g goździków 5 g kardamonu 5 g mielonego czarnego pieprzu 10 g mielonej gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 5 g mielonego imbiru 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi 105

Lubicie piernik? To na pewno pokochacie to ciasto! To bezglutenowy piernik marchewkowy – ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi, które pachnie cynamonem i imbirem, idealnie komponuje się z kawą lub herbatą i poprawia nastrój w jesienne lub zimowe wieczory. Bezglutenowy piernik marchewkowy To ciasto marchewkowe z Read More Artykuł Bezglutenowy piernik marchewkowy – gryczane ciasto marchewkowe z przyprawami korzennymi pochodzi

Flymetothespoon
Puszysty mascarpone z pomarańczami, cynamonem i miodem 167

się niezapowiedziani goście, lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, pysznie rozpływającego się w ustach :) ok. 375 g mascarpone kopiasta łyżka konfitury z pomarańczy (użyłam pomarańczy z imbirem) 3 pomarańcze łyżka masła klarowanego łyżka miodu spora szczypta cynamonu garść nerkowców plaster miodu lub miód do polania Mascarpone mieszamy z konfiturą i miksujemy około 5 minut, aż serek stanie

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania