godziny, należy je zostawić do dnia następnego . Na drugi dzień odcedzić i wycisnąć kwiaty. Zagotować odwar i dodać: u mnie sok z 5 cytryn, 2 dużych pomarańczy, pół korzenia imbiru ( sok wycisnęłam w wyciskarce wolnoobrotowej). Następnie do tego wszystkiego dodałam jeszcze łyżeczkę kardamonu ,laskę cynamonu oraz garstkę goździków. Na litr płynu dodajemy około kilograma cukru. Gotujemy nawet 4 godziny
Z Kuchni Do Kuchniszklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 500 ml wody lub wywaru mięsnego\warzywnego przyprawy: sól, pieprz, cayenne, kurkuma, imbir, tymianek świeży lub suszony 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, czosnek, puree z pieczonej dyni, całość zalać wrzącą wodą
Mój pomysł napokrzywy Krupnik jaglany Jajecznica z pokrzywą Herbata z pokrzywy – właściwości i przepis Napar przeciw stresowi Sok z pokrzywy Koktajl z pokrzywą Zielony koktajl z pokrzywy Koktajl bananowo-jarmużowy z imbirem i pokrzywą Koktajl brzoskwiniowy z pokrzywą Świeży sok jabłkowy z pokrzywą Koktajl z rzodkiewką – post dr Dąbrowskiej Kasza jaglana z pokrzywą i jarmużem Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną
Dorota Smakujeciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 mała
nietylkopasta.plbazie maślanki, kefiru, jogurtu, napojów roślinnych, mleka czy wody. Z dodatkiem orzechów, pestek dyni, czy innych nasion albo miodu. Owocowe, owocowo warzywne, czy warzywne. Doprawione pieprzem, cynamonem lub imbirem. Wszystkie kuszą ze zdjęć, by ich spróbować. Ja już tylko z niecierpliwością czekam aż w moim ogródku pojawią się świeże owoce i warzywa i będę miksować i wypróbowywać kolejne przepisy
Cynamonowe szczęścieMarynata: -2 łyżki miodu -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka sosu sojowego -2 ząbki czosnku -mieszanka ziół:majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek,oregano, kminek -sól, pieprz Do nadziania dwie pomarańcze. Jeżeli chodzi o zioła to w moim przypadku była to gotowa mieszanka, ale również można taką samemu skomponować. Wszystko zależy
Kulinarne przemysleniapuszki 1 banan 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki ksylitolu/cukru suche 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta soli dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 180*C do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę (nie puszkę) pomidorów, banan, cukier i zmiksować na gładki, gęsty, puszysty krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut + 45-50 minut pieczenia (plus czas gotowania ciecierzycy) 350 g ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki Korzeń pietruszki 2 jajka Garść ziaren słonecznika Kurkuma, papryka słodka, curry, cynamon, mielony imbir, pieprz ziołowy, sól Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami Połączyć marchewkę z ciecierzycą, dodać przyprawy, słonecznik i około ćwierć szklanki wody Masę dokładnie
HealthyCreationsSkładniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy
NA MOIM TALERZUSkładniki: jabłko cytryna burak + 200 ml wody Składniki: duża marchewka burak imbir (kawałek) jabłko + szklanka wody Zakwas: 2 buraki kilka ząbków czosnku ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu 500 ml wody + pół łyżki soli 1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy
Na moim talerzuTOFU Z WARZYWAMI. Prosty przepis na obiad z tofu, czyli patelnia pełna warzyw i tofu. POTRZEBNE NAM BĘDĄ:1 cebula,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka startego imbiru,1 bulwa kopru włoskiego (świeżo starta), 1 cukinia,400 g tofu,spora garść grzybów (ja użyłam tu swojskie pieczarki),oliwa z oliwek,2 garści liści szpinaku.Do tego można dodać kukurydzę. Artykuł TOFU
MODA NA BIOwiosennej stylizacji.Zapraszam do przepisu. Składniki 2 piersi z kurczaka 2 cukinie 1/2 kg świeżych pomidorów 1/2 l mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 cytryna 1 kawałek świeżego imbiru( ok 3 cm) 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1,5 … Czytaj dalej zupa indyjska
gotuj ze mnąktóre już mamy. Lunch box jest zdrowy, smaczny i pożywny. Idealny do pracy czy na uczelnie. SKŁADNIKI: porcje wedle uznania - pieczone młode marchewki - garść rukoli - piórka czerwonej cebuli - imbir marynowany -kapary - świeża kolendra - pieczona biała cebula - ugotowany brązowy lub dziki ryż - sok z połówki pomarańcza oliwa z oliwek + ocet balsamiczny - dzwonko pieczonego lub smażonego łososia Marchewki posyp curry, oliwą
SMYKWKUCHNIkurkuma, kiełki, granat, brukselka. Te trzy smaki mają działanie wychładzające. Kwaśny smak to kwasy organicznie występujące owocach i warzywach. Słony to poprostu sole, a ostry to kardamon, cynamon, imbir. Kwaśny, słony i ostry są smakami rozgrzewającymi. Wszystko co spożywamy ma jakiś określony smak, na który składa się kombinacja pięciu elementów, z kolei aby smak był wyczywalny potrzebny jest nośnik jakim
greenscarfSkładniki ok. 1/2 kg dyni 2 bataty 1 szklanka aromatycznego bulionu (u mnie wołowy) 3/4 szklanki mleka kawałek imbiru, ok. 4 cm 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej pulpety: 30 dkg … Czytaj dalej Zupa krem z dyni i batatów z pulpecikami
czarrna od kuchni