imbir - 9508 przepisów (strona:359/634)

KURCZAK W MIODZIE (standard) 100

SKŁADNIKI: (na 3 porcje) - filet z piersi kurczaka - (300g) - olej kokosowy - (20 g) - miód - (30 g) dodatkowe przyprawy: - pieprz czarny - 1/2 łyżeczki - przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka - imbir mielony 1/3 łyżeczki WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce) Gotowe mięso wyłożyć na patelnię teflonową, smażyć

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
KURCZAK W MIODZIE z kukurydzą i papryką czerwoną 122

olej kokosowy - (20g) - miód pszczeli - (30g) - papryka czerwona - (150g) - 1szt. - kukurydza słodka - 1/2 puszki (120g) przyprawy:  - papryka słodka - 1 łyżeczka - sól himalajska - 1 łyżeczka - pieprz czarny - 1/2 łyżeczki - imbir mielony - 2 szczypty WYKONANIE: Mięso pokroić w dużą kostkę, wymieszać z olejem kokosowym, miodem i przyprawami. (Tak zamarynowane mięso można pozostawić w lodówce)  Paprykę pokroić w kosteczkę, poddusić

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Ciasto z gruszkami 595

Puszyste i wilgotne  ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie.  Jeśli masz więcej gruszek, to polecam Ci zrobić placki jogurtowe z gruszkami lub coś zupełnie innego.. Sałatka ze szpinakiem i gruszką to pyszny pomysł

AniaGotuje.pl
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 115

czynności. Ale przygotowanie idealnego risotto czy doskonałego włoskiego deseru panna cota bez tych czynności możliwe nie jest. Podobnie, jak podsmażanie (urządzenie posiada funkcję saute ) cebuli lub drobno posiekanego czosnku, imbiru czy pasty curry do potraw indyjskich i tajskich. Robot kuchenny Kohersen Mycook sprawdza się w takich sytuacjach perfekcyjnie, a efekt widzicie na zdjęciach :) Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny Ubijanie

Cztery Fajery
Pasta warzywna dla dzieci 97

kątem kilkuletniego dziecka . 1 czubata łyżeczka soli morskiej 3 ziarenka czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy około 1 cm  kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione zioła Warzywa (waga po obraniu) 500 g dyni 500 g mięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży

Cztery Fajery
Grillowana pierś z kurczaka z curry 144

Soczysta, bardzo aromatyczna, lekko pikantna i wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje podana z ryżem. Składniki: ok 500g piersi z kurczaka 10 g przyprawy curry, 1/4 łyżeczki imbiru (przyprawa), 1/4 łyżeczki chili (przyprawa), 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyąki oleju. Przygotowanie: Do oleju dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na 2-3 części w zależności od grubości

Lena Gotuje
placuszki z dyni 165

tylko dwa składniki i przyprawy. To chyba każdy potrafi :)  Składniki: 1/2 szklanki musu z dyni - przepis tutaj 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy sól, pieprz, czosnek granulowany oraz odrobina imbiru suszonego Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą - Thermomix czas 30 s/obr 4 smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor  Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno

Gotowanie z pasją
Jesienny koktajl - bomba witaminowa - burak+figa+śliwka 133

skórę i wzrok, szczególnie chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Składniki na 2 porcje: 1 średni surowy burak 2 świeże figi 6 dużych śliwek węgierek 1 banan 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 plasterk mrożonej czytryny - opcjonalnie Wykonanie: buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umyć, śliwki wypestkować przygotowane owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane (bezglutenowe) batoniki z jabłkami i rodzynkami 134

innego delikatnego w smaku) 100 g rodzynek 50 g cukru 2-3 łyżki płynnego słodu (syrop trzcinowy, z agawy, miód) 2-3 jabłka łyżeczka cynamony łyżeczka kardamonu łyżeczka imbiru P rzygotowanie: W garnku około 3 litrowym rozpuść olej z cukrem i przyprawami. Wrzuć do tego rodzynki, aby nasiąkły płynem.     Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do garnka

greenscarf
Konfitura z żurawiny i pomarańczy 134

zapobiega niektórym nowotworom.  Przynosi same korzyści :) Z podanych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki konfitur doskonałych do ciast i deserów. Smak konfitury można wzbogacić ulubionymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, wanilią lub dodać odrobinę pieprzu jeśli mają być dodatkiem do mięs. 2 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej sok z 2 pomarańczy 1/2 szkl cukru Najlepiej aby żurawina była wcześniej zamrożona przynajmniej

Smakołyki Asi
Piersi kurczaka z sosem sriracha 125

zrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego czy imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie. Kurczak był soczysty i aromatyczny. Polecam. Jeśli nie macie tego sosu, to dodajcie do marynaty inny sos chilli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Brownie z cukinii z kremem kokosowo-wiśniowym (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 112

gryczanej -150 g mąki owsianej lub zmielonych płatków -20 g skrobi -Ksylitol według uznania -4 pełne łyżki kakao -1 łyżka octu jabłkowego -1 łyżeczka sody oczyszczonej -Cynamon, kardamon, mielony imbir Krem kokosowo-wiśniowy -stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai ,  -szklanka wiśni (mogą być mrożone) -ksylitol -mąka kokosowa  Dodatkowo - kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao

Candy Pandas
Dynia hokkaido z mięsem 187

Składniki: 1 dynia hokkaido 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry kawałek imbiru sól z trawą cytrynową (młynek) 1 pomidor szczypiorek Przygotowanie: … Czytaj dalej Dynia hokkaido z mięsem

czarrna od kuchni
Lecznicza nalewka z aronii 957

Podobny efekt uzyskuje się poprzez wcześniejsze przemrożenie owoców. Dużą popularnością cieszą się warianty, bez liści, bez gotowania i ten właśnie znajdziesz poniżej. Dodatkowo nalewkę można aromatyzować dodatkiem przypraw, np. imbiru lub kardamonu, cynamonu lub wanilii. Mój przepis bazuje na surowych owocach, nie tracimy wówczas witamin podczas obróbki termicznej. Smak ma bardzo szlachetny i wytrawny. To czysta, długo dojrzewająca wspaniała aroniówka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KREM Z KALAFIORA Z NUTĄ IMBIRU 200

ZUPA-KREM z kalafiora to pyszna letnia zupa:) Do tego kremu potrzebujemy: kalafiora, masło, śmietankę, cebulę, sól, pieprz, chili, imbir. Do garnka wrzuciłam łyżkę masła i pokrojoną dużą cebulę. Podsmażyłam na złoty kolor i wrzuciłam całego w cząstkach kalafiora, chwilę jeszcze smażyłam. Wlałam wodę, ok 1,5 l…wrzuciłam przyprawy. Po ok 30 minutach spróbowałam i jeszcze dodałam przypraw

harrisa