masz to pijesz. Sprawdź sam Drukuj Czas przygotowania 3 min Czas gotowania Czas całkowity 3 min Składniki 4 plasterki cytryny 4 plasterki ogórka świeżego 2 plasterki imbiru świeżego gałązka mięty szczypta soli himalajskiej (do każdej porcji wody) 1 litr wody (po skończeniu dolewamy świeżej) Wykonanie Do dużego dzbanka na dno dajemy wszystkie składniki i zalewamy wodą. Czekamy
Apetyt na ZieloneObłędnie żółty, obłędnie pyszny, obłędnie szybko znika z talerzy. Tak przygotowany kurczak jak w przepisie, jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo charakterny. Sprawiają to imbir, kurkuma i pomarańcze. Popróbujcie tak przygotować kurczaka, jest przepyszny. Obłędnie żółty kurczak w pomarańczach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSKŁADNIKI Udziec jagnięcy zamarynowałam na 48 godz. Marynata Do miski wlałam ok 1/4 szklanki białego wina wsypałam 1 płaską łyżkę soli, utarłam ok 3 cm imbiru, przecisnęłam 4 ząbki czosnku, 1 małą łyzeczkę chili, 1 rozgniecioną łyżeczkę gorczycy, 3 łyżki jogurtu. Po wymieszaniu marynaty natrzeć dokładnie mięso i wstawić do lodówki. Dokładnie przykryć. Po 48 godzinach wstawiłam udźca do nagrzanego
harrisapulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Po 3 łyżeczki siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku Olej Przygotowanie: Krok 1 W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI NA FARSZ Kiszona kapusta 250-300g cebula 1 szt boczek wędzony 100g imbir 1 łyżeczka lub 2 cm świeżego czubrica sól pieprz chili 3 ząbki czosnku (przeciśnięte) marchewka 1szt jogurt 2 łyżki masło 1 czubata łyżka 1 jajko 3/4 szklanki wody Do rondla wrzucamy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i boczek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną i startą
harrisapulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Po 3 łyżeczki siekanej kolendry, pietruszki i szczypiorku Olej Przygotowanie: Krok 1 W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć
Niedzielny kucharzSzparagów powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ powodują zwiększenie poziomu kwasu moczowego w organizmie. Przepisy na szparagi: Omlet ze szparagami na bogato Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Omlet ze szparagami na bogato Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
My Chcemy Jeśćwywar, dodać sos rybny, sos chilli,listki limonki, sok z limonki i skórkę. Papryczki chilli umyć i oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić drobno. Ząbek czosnku obrać o posiekać. Imbir cienko obrać o posiekać bardzo drobno. Odciąć końcówkę trawy cytrynowe przy główce i i pociąć na trzy kawałki. Szalotki oskrobać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać o pokroić na cienkie
Kuchnia Pokoleńoctu ryżowego 3 łyżki przyprawy mirin 2 łyki sake 2 łyżki miodu 2 łyżeczki brązowego cukru 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki startego na tarce imbiru Jak zrobić marynatę teriyaki Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jak zrobić sos teriyaki Jeśli chcecie przygotować sos teriyaki, w którym będziecie dusić mięso, to do podanych wyżej składników wystarczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Pomidorki Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru 1/4 szklanki oleju roślinnego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka octu winnego Łyżeczka soli Przygotowane: Krok 1 Przy pomocy robota ręcznego lub w malakserze zmiksuj składniki sosu. Odstaw. Krok 2 Ugotuj makaron
Niedzielny kucharzSkładniki 1–1 i ½ szklanki wody filtrowanej ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka świeżej kolendry 1-2 pomarańcze,lu cytryna i pomarańcza 1-2 łyżeczki sproszkowanych liści moringa kawałek korzenia imbiru opcjonalnie Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Wypić świeży koktajl na zdrowie:)) Moringa jest najbardziej zdrową rośliną na świecie! Zawiera ponad 90 składników odżywczych i przeciwutleniaczy 46! Jest
w mojej kuchnipewno przystawki. Są niewiele mniejsze od dań głównych a kosztują tylko 10 zł. Polecam zwłaszcza bakłażana marynowanego (bakłażan/ orzechy/ kolendra/ suszona cebula) i pak choi z boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie to danie jadłam, kiedy byłam w Mao po raz pierwszy. Dostajemy
Ugotowane pozamiatanekońcu nie wypłukujemy substancji, które dają aromat naszym daniom. Do tego zachowujemy chrupkość warzyw, bo te gotowane w wodzie często flaczeją Przyprawy dają efekt: – dowolne zioła, liście laurowe, imbir, lekko rozgnieciony jałowiec, trawa cytrynowa czy ząbek czosnku, dadzą lepszy efekt jeśli dodamy je do wody, której para ugotuje nam jedzenie. Jeśli chcemy solić to tylko minimalnie i też tylko
Fleksitarianizm.plSkładniki 1 kg ogórków około 5 cm korzeń imbiru 1 cytryna 1 awokado 2 - 3 szklanki wody pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu 1 łyżka miodu Wykonanie Ogórki wymyć dokładnie,odkroić końce i pokroić na mniejsze kawałki. Awokado obrać ,cytrynę wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zmiksować ,dolać wody filtrowanej do pożądanej konsystencji
w mojej kuchniSkładniki 3 średnie ogórki Wykonanie Obierać ogórki. Pokrój ogórki w duże kawałki. Zmiksować wszystko ,a następnie przecedzić przez gazę. Lub przepuścić ogórki przez wyciskarkę do soku .Można dodać kawałek imbiru,limonkę Warzywa powinny pomóc tworzą podstawę diety - kobiety potrzebują 2,5 filiżanek dziennie, a mężczyźni potrzebują 3 filiżanki, zaleca Departament Rolnictwa USA. Każdy kubek soku z ogórka liczy się jako
w mojej kuchni