Składniki : 10 dkg świeżego korzenia imbiru 2 cytryny 3 łyżki płynnego miodu (np. lipowego) 10 dkg cukru 750 ml czystej wódki 45 % Sposób wykonania : I mbir obierz (najlepiej obiera się go małą łyżeczką), pokrój na cienkie plasterki, wrzuć do słoja. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na plastry razem ze skórką , usuń pestki, wrzuć do słoja. Zasyp cukrem, dodaj miód
Przepisy i porady kulinarnecebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody 1 pęczek natki pietruszki 500 ml olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa będzie już lepiąca
Dominacja smakublendera zmiksuj zupę na jednolity krem. Zupę przekładaj do miseczek i dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego
nietylkopasta.plPULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM ZUPA PHO Z MAKARONEM RYŻOWYM PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z FENKUŁA ZUPA Z PIECZONYCH
nietylkopasta.plsojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego) 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik
R'n'G Kitchenpojawiła się własnie nowa marka Miody Suflet. Dlaczego jest niezwykła? Bo to połączenie najlepszego miodu oraz owoców lub przypraw. Wśród pięknych słoiczków znajdziecie smak malin, czarnej porzeczki, pomarańczy, cynamonu, imbiru czy wanilii. Możecie kupić je w większych słoikach 250 g lub w zestawie małych słoiczków. Miód ma konsystencję musu owocowego, dzięki czemu będzie idealny zwłaszcza do deserów. Musicie spróbować
nietylkopasta.plłyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 – 1 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka imbiru w proszku ananas – marynata: 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki octu ryżowego sok z 1/2 cytryny
Oka w rosole czyli KaFka gotujeefekt murowany. Składniki surówki z topinamburu: pęczek rzodkiewki – umyty 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych nożem pół czerwonej papryki – drobno posiekanej 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi
Ugotowane pozamiatanetakiej Limanowej są lepszej jakości niż w Warszawie. Lista zakupów Polędwiczka Krewetki mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży
Niedzielny kucharzmałym ogniu (ok. 45 minut), regularnie usuwając pianę. Pod koniec gotowania dodaj 1 łyżeczkę kurkumy. 2 łyżki oleju rozgrzej w większym garnku, dodaj posiekaną cebulę, starty czosnek i imbir. Po zeszkleniu, dodaj pokrojone w kostkę bataty (ok. 400 g) oraz wyłuskane w moździerzu nasiona zielonego kardamonu. Po chwili smażenia dodaj 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów oraz 1/2 łyżeczki przyprawy
CookMagprzepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody Łyżka miodu Łyżka kurkumy Łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta cynamonu Sól Na grzanki: 2 kromki ciemnego chleba Jabłko Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camambert Łyżeczka tymianku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik
Niedzielny kucharzSkładniki : marynata : 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki , mielonego chilli 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego pozostałe : kaczka – tuszka , około 2,5 kg duży garnek ( 10 l ) , taki w którym, da się zanurzyć, całą kaczkę folia aluminiowa Składniki na marynatę, mieszamy
Ogrodnik w podróżyłyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka garam masala 1 łyżeczka czubata kurkumy 1/2 łyżeczki soli pieprz olej Sos 1 cebula 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu ryżowego 1 płaska łyżeczka imbiru 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki słodkiego sosu chilli Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Część najmniejszą skrzydełka usunąć. Pozostałe
O kuchni z uczuciemnaszej kuchni. Spójrzcie jak malowniczo wygląda Do zrobienia takiej zimowej nalewki bakaliowej potrzebujecie: – suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek, daktyli, fig -przypraw: kardamonu, laski wanilii, laski cynamonu, goździków, imbiru (może być świeży w plastrach lub kandyzowany) -orzechów: włoskich, nerkowca, laskowych, migdałów -możecie też dodać trochę świeżych owoców, pokrojonych w plastry: pomarańczy i cytryny – wódeczki -opcjonalnie: cukru (najlepiej brązowego
ArbuziakiSkładniki : 4 wypatroszone pstrągi 6 ząbków posiekanego czosnku 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry olej do smażenia Sposób wykonania : W ypatroszone, umyte i osuszone pstrągi nacinamy ostrym nożem w poprzek
Przepisy i porady kulinarne