swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy
Na moim talerzutuczą i dodają energii, a zielone mają szczególnie odtruwające działanie. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka jarmużu 200 ml kefiru 1 duża marchewka 1 banan 1 cm kawałek imbiru - opcjonalnie 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego Przygotowanie: marchew obrać, pokroić w talarki do kielicha blendera wlać kefir, dodać marchew, obranego i pokrojonego w kawałki banana oraz liście jarmużu pozbawione grubego nerwu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na zimowego grzańca z rozmarynem: - 2-3 torebeczki herbaty zimowej lub korzennej - 1 sparzony wrzątkiem pomarańcz pokrojony w plastry - 2 plastry cytryny - 6 plastrów imbiru - 2 łyżeczki goździków - 4 łyżki miodu - 2-3 gałązki rozmarynu - garść daktyli - 4 kieliszki rumu lub gorzkiej żołądkowej (złota) W/w umieść w dzbanku zalej wrzątkiem, przelej do kubeczków i pij! ;-) Pyszności
SMYKWKUCHNIScroll down for recipe in English Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym (4 porcje) Składniki: 4 udka z kaczki 1 łyżeczka mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Składniki na sos: sos z pieczenia udek 25 g cukru 2 łyżki miodu 150 ml octu z czerwonego wina sok z 2 pomarańczy sok z 2 cytryn 1 łyżka masła
karmelowySkładniki: - 1 torebka czarnej herbaty -350 ml wody -100 ml mleka -4 ziarenka pieprzu -4-5 szt. zielonego kardamonu lekko potłuczonego -mały kawałek cynamonu -3 plasterki świeżego imbiru -miód do smaku Wszystkie składniki, oprócz herbaty i miodu zagotowujemy i gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i na 1 minutę dodajemy herbatę. Słodzimy miodem według uznania. Podajemy
Maminek kulinarnySoki zawsze cieszą mnie kolorem, smakiem i różnorodnością. Będąc na zakupach kupiłam kilka rożnych owoców w promocji :) Składniki 1 pomarańcze 1 kaki 1/2 szt ananasa 1 cytryna mały kawałek imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta kardamonu Wykonanie Pomarańcze i cytrynę obrać podzielić na cząstki. Kaki i ananasa obrać
Kulinarne pyszności Molkiszybkimi muffinami o korzennym aromacie cynamonu, z nutą ciemnego kakao i niespodzianką w środku pod postacią domowego dżemu. A wszystko to w towarzystwie pysznej zielonej herbaty z cytryną i imbirem od Teekanne :) Składniki na 12 sztuk: 100 g mąki pszennej 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 pełne
Simply Foodszklanki kaszy pęczak duża garść szpinaku 1 łyżka sera gorgonzola (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak ze szpinakiem i kaszą wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, mielonym imbirem i curry. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Smażymy około 4 minut. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy kaszę przez około 30 sekund. zalewamy bulionem, dodajemy
Delusional Trinemiękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 20 g kakao 100% 10 g cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru szczypta zmielonego kardamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć 20 g gotowej przyprawy piernikowej o dobrym składzie bez cukru opcjonalnie słodzik
Ola la LCHFkakao 1 ½ łyżeczki sody oraz około 300 g powidła około 2-3 łyżeczek przyprawy do piernika lub własna mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki goździków mielonych szczypta kolendry mielonej szczypta kminku mielonego szczypta pieprzu szczypta ziela angielskiego szczypta kardamonu około 400 g dżemu lub powidła śliwkowego 100 g suszonych śliwek bez pestek
Uwaga Babcia Gotujesłodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka 270 g mąki gryczanej 70 g kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę
KucharzycaSkładniki na nadzienie: 70 dkg jabłek 30 dkg czerwonych porzeczek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko zagnieść
olalacookingpoprawia samopoczucie! Przyprawę do piernika dodałam ze względu na zapach, jaki chciałam uzyskać, ale ona również wykazuje pewne właściwości - poprawia krążenie krwi oraz delikatnie rozgrzewa, a to dzięki obecności imbiru oraz pieprzu. Taki peeling z czekoladą to nie tylko regeneracja dla ciała, ale także i dla duszy! Skład: cukier 1/2 szklanki olej kokosowy 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenyciastek: 200 g masła 150 g cukru plus dodatkowo do obtoczenia 300 g mąki tortowej (użyłam orkiszowej) 2 jaja skórka z 1 cytryny 1½ -2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajka. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawami. Dodać w 3 partiach
Pełny talerz