SKŁADNIKI Pierniczki 200 g mąki pszennej 100 g cukru brązowego 120 g miękkiego masła 50 ml miodu 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki goździków w proszku szczypta gałki muszkata ł owej szczypta soli Lukier 140 g cukru pudru 1 białko kilka kropli soku cytrynowego **** INGREDIENTI Biscotti
La grande e la piccola cuocabułeczki Czas przygotowania 45 minut 2-3 kawałki upieczonej dyni 100 g płatków jaglanych 2 jajka 50 g jogurtu naturalnego Odrobina proszku do pieczenia + odrobina sody Cynamon, imbir, kurkuma, sól, pieprz Płatki jaglane zmielić w młynku do kawy na mąkę Dynię zblendować na gładką masę z jajkami i jogurtem Dodać zmielone płatki i przyprawy, wymieszać Masę przelać do ceramicznych foremek/kokilek
HealthyCreationspotrafią być pomysłowym zastosowaniem w kuchni Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki miodu 200 g masła 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego anyżu 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: złoty pył jadalny Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, jajko, masło
Oryginalny smakmożecie je zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka mleka krowiego lub innego, które lubicie 150 g malin, jagód lub borówek 1 duży banan szczypta imbiru garść orzechów nerkowca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Maliny umyć, wrzucić do blendera. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i dodać do malin. 2. Do blendera wsypać orzechy
Danka PichciSkładniki: 15 g mielonego cynamonu 15 g goździków 5 g kardamonu 5 g mielonego czarnego pieprzu 10 g mielonej gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 5 g mielonego imbiru 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową przez sitko. Dokładnie
Ciastka - domowe słodkościmasła – 1 jajko – 1/3 łyżeczki soli Składniki na wypełnienie: – 1 mała dynia Hokkaido – 200ml śmietanki 30% – 3 jajka – szczypta gałki muszkatołowej – szczypta imbiru mielonego – sól, pieprz Dodatkowo: świeży tymianek, 30g sera Feta lub sera koziego SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Ciasto wyrabiamy, zawijamy
Be Fit Be Strongaromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Należy dokładnie odmierzyć wyżej podane składniki, a następnie zmielić razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku, by nie uleciał aromat. Przyprawy powstaje dość sporo
Karczma HonoriettyCzas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej 300 g miodu 1 jajko 100 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitysłoiczków*: 4 pomarańcze 3 szklanki puree z dyni 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody 1 większa cytryna 4 cm średniej grubości świeżego imbiru 1 i 1/2 łyżeczki goździków 2 gwiazdki anyżu Jak zrobić dżem z dyni i pomarańczy - krok po kroku Pomarańcze dobrze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Obkroić je ostrym nożem ze skóry, wykrawając
Codzienna kuchnia niecodziennaprzed telewizorem, to pieczona ciecierzyca będzie idealna. Nie dość, że zdrowa to jeszcze bardzo smaczna. Trochę jak orzeszki Do jej przygotowania możecie użyć innych przypraw np. kurkumę, suszony czosnek, imbir, mielony kmin rzymski lub upiec ją na słodko, dodając miód i cynamon. W każdej wersji będzie pyszna. Polecam! Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Oryginalny smakgazowana – 24zł . Trzeba przyznać, że drinki w Lulu Bar Warszawa to jest to! Na koniec był jeszcze California (poniżej na zdjęciu) – wódka / passoa / mango i marakuja / limonka / imbir / prosecco – 24zł – bajka! Na deser wzięłyśmy sobie serniczek, polecany przez obsługę. Kosztował 19zł za mały kawałek (w mojej opinii zdecydowanie za mały) – wzięłyśmy na 3, żeby tylko
Czynniki pierwszecebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka kminu łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy
Cynamonowe szczęściemleczka kokosowego – ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych – 2 szczypty soli i pieprzu – 1 łyżka przyprawy curry – szczypta papryczki chilli – szczypta imbiru – 1 ząbek czosnku – 1 cebula czerwona Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami. Odkładamy na chwilę
I LOVE LIFEjabłka 6 goździków 2-3 szczypty cynamonu 3 łyżki cukru lub do smaku lub do smaku (dynia muscat jest sama w sobie słodka) ok. 1500 ml wody opcjonalnie: kawałek imbiru wykonanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę. Dodajemy goździki, cynamon, cukier i gotujemy ok. 60 min. pod przykryciem. Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy
Domowy Smak Jedzenia