gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:9/36)

Pianka deserowa z gruszką 116

gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki układamy w pucharku i zalewamy

Bon appetit mon amie
Gruszki w polewie czekoladowej 119

gruszki 2 łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki  obieramy nie obcinając  ogonka i wydrążamy  od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w  większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada

Smakowite Dania
Tarta migdalowa z gruszkami 180

wycinamy gniazda nasienne.Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart

Przysmaki Karolki
Sezonowe ciasto 176

które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku(...)obieramy, dzielimy na ćwiartki,  wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła i sok z połowy cytryny. Do gotującego się syropu wkładamy ćwiartki gruszek. Pilnujemy, aby nie odbywało się to na  dużym ogniu. Czas zależy od tego jak miękkie są gruszki. Te bardzo miękkie wystarczy potrzymać po 2 minuty z każdej

Kulinarne przemyslenia
tort z gruszkami 165

mieszamy ze sobą. składniki na krem do przełożenia: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g masy kajmakowej, schłodzonej 200 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej dodatkowo: ok. 400 g gruszek z syropu ( przepis ), osuszonych wykonanie: Serek mascarpone, śmietankę oraz masę kajmakową miksujemy na gładki krem, który po ubiciu nie powinien spływać po łyżce. Odkładamy ok. 3-4 łyżki kremu na pokrycie

Domowy Smak Jedzenia
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao 99

łyżka suszonych jagód goji - 1 słodka gruszka - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Gruszkę obrać i wykroić gniazda nasienne - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą

Wegańska kuchnia orientalna
Tort czekoladowy i gruszki 114

pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy

Przysmaki Karolki
Przystawka z serem korycińskim i gruszką 173

naturalny.  Wykorzystałam go do zrobienia przystawki oraz sałatki. Z pomidorami i zielonym ogórkiem również smakuje wybornie. Składniki: 1 gruszka ser koryciński - naturalny Czesławy Zarzyckiej orzechy włoskie syrop trzcinowy złocisty Przygotowanie: Gruszkę obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Ser Koryciński pokroić w prostokąty o grubości około pół centymetra. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na talerzu ułożyć(...)plasterki sera. Położyć plasterki gruszki. Posypać pokrojonymi orzechami i delikatnie skropić syropem trzcinowym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Gruszkowiec z rodzynkami 132

cukru 2 łyżki nutelli 2,5 szklanki mąki tortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej około 6 połówek gruszek z syropu mogą być swojskie  200 g czekolady mlecznej Milka 60 g rodzynek RADIX-BIS   blaszka o wymiarach 37/26 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Gruszki w syropie waniliowym 181

spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu

Wiem co jem
Tarta z gruszkami i budyniem 168

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko :)            Zapraszam na tartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie

Sama słodycz i szczypta chili
Leniwiec pospolity jesienią 153

400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk i myjemy, usuwamy gniazda(...)mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut

les mirabelles
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 131

proszku do pieczenia  krem: 500ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia(...)instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.  Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta Migdałowa z Gruszkami 154

tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko(...)kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła

Made By Mom And Son
Urodzinowy Tort Ptysiowy 87

" Pierwszy egzamin za mną. Jak poszło dowiem się za parę dni, ale liczę na 3 :) W piątek kolejny egzamin, choć nim jakoś się mniej przejmuję. Zobaczymy

Słodkie Przyjemności
Deser Trzech Króli 172

Potrzebujemy 3 galaretki o dowolnym kolorze, 3 x 200ml wrzącej wody, 3 kubeczki po 200g śmietanki 30% dobrze schłodzonej, Owoce mrożone, owoce z puszki lub domowe owoce w syropie np. gruszki, 4 klementynki do dekoracji, kawałek gorzkiej czekolady do dekoracji, odrobinę masła do posmarowania tortownicy o średnicy 24cm.     Do 3 miseczek odpowiedniej wielkości wlewamy po jednej śmietance. Każdą

Leśny Zakątek
Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką. 160

pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały.  Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe  - 70 dag truskawek

Kuchnia z widokiem na ogród
Czarna Zośka 1263

zapewnić sobie zabezpieczenie, by galaretka nie spływała z ciasta. Dobrze robić to stopniowo. Krem ·         Duża puszka brzoskwiń, u mnie domowe gruszki w syropie, ·         500 ml syropu odsączonych z owoców, ·         4 łyżki cukru

Leśny Zakątek
PLACUSZKI ORKISZOWE 129

wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto

słodki bratek
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 176

przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę

Mała Cukierenka
Czekoladowy pudding ryżowy 157

mleka  2 płaskie łyżki masła 1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:   Mleko podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie

Niezły Młynek
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 160

sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać

Marder&Marder Manufacture
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 180

wprowadzeniu  Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.    Powidła

SzczyptaSmaQ
106. Akwarium - deser dla dzieci! 93

galaretka Blue Coracao 1,5 szklanki wody o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wiórek kokosowych owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania