gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:9/36)

Gruszki w polewie czekoladowej 116

gruszki 2 łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki  obieramy nie obcinając  ogonka i wydrążamy  od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w  większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada

Smakowite Dania
Tarta migdalowa z gruszkami 176

wycinamy gniazda nasienne.Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart

Przysmaki Karolki
Sezonowe ciasto 172

które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku(...)obieramy, dzielimy na ćwiartki,  wydrążamy stwardniałe gniazda nasienne i karmelizujemy: na patelni roztapiamy 4 łyżki miodu, 4 łyżki masła i sok z połowy cytryny. Do gotującego się syropu wkładamy ćwiartki gruszek. Pilnujemy, aby nie odbywało się to na  dużym ogniu. Czas zależy od tego jak miękkie są gruszki. Te bardzo miękkie wystarczy potrzymać po 2 minuty z każdej

Kulinarne przemyslenia
tort z gruszkami 161

mieszamy ze sobą. składniki na krem do przełożenia: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g masy kajmakowej, schłodzonej 200 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej dodatkowo: ok. 400 g gruszek z syropu ( przepis ), osuszonych wykonanie: Serek mascarpone, śmietankę oraz masę kajmakową miksujemy na gładki krem, który po ubiciu nie powinien spływać po łyżce. Odkładamy ok. 3-4 łyżki kremu na pokrycie

Domowy Smak Jedzenia
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao 94

łyżka suszonych jagód goji - 1 słodka gruszka - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki - Gruszkę obrać i wykroić gniazda nasienne - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą

Wegańska kuchnia orientalna
Tort czekoladowy i gruszki 110

pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy

Przysmaki Karolki
Przystawka z serem korycińskim i gruszką 170

naturalny.  Wykorzystałam go do zrobienia przystawki oraz sałatki. Z pomidorami i zielonym ogórkiem również smakuje wybornie. Składniki: 1 gruszka ser koryciński - naturalny Czesławy Zarzyckiej orzechy włoskie syrop trzcinowy złocisty Przygotowanie: Gruszkę obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Ser Koryciński pokroić w prostokąty o grubości około pół centymetra. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na talerzu ułożyć(...)plasterki sera. Położyć plasterki gruszki. Posypać pokrojonymi orzechami i delikatnie skropić syropem trzcinowym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Gruszkowiec z rodzynkami 126

cukru 2 łyżki nutelli 2,5 szklanki mąki tortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej około 6 połówek gruszek z syropu mogą być swojskie  200 g czekolady mlecznej Milka 60 g rodzynek RADIX-BIS   blaszka o wymiarach 37/26 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Gruszki w syropie waniliowym 178

spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane w waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu

Wiem co jem
Tarta z gruszkami i budyniem 160

Witajcie :) dzisiaj coś na szybko :)            Zapraszam na tartę gruszkową z budyniem , może z wyglądu nie

Sama słodycz i szczypta chili
Leniwiec pospolity jesienią 150

400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki syropu waniliowego czubata szklanka zmielonych orzechów Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Formę do babki nacieramy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Gruszk i myjemy, usuwamy gniazda(...)mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut

les mirabelles
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 127

proszku do pieczenia  krem: 500ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru migdałowego 2 żółtka 200 g masła ponadto: gruszki z syropu 2 galaretki agrestowe Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier, po jednym żółtku i miksować jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodać mielone migdały,mąkę i proszek do pieczenia(...)instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.  Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta Migdałowa z Gruszkami 147

tego roku”. Nadzieja umiera ostatnia – tak mówią Skoro bliżej nam do jesieni gruszek u nas pod dostatkiem. Zajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko(...)kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła

Made By Mom And Son
Urodzinowy Tort Ptysiowy 84

" Pierwszy egzamin za mną. Jak poszło dowiem się za parę dni, ale liczę na 3 :) W piątek kolejny egzamin, choć nim jakoś się mniej przejmuję. Zobaczymy

Słodkie Przyjemności
Deser Trzech Króli 165

Potrzebujemy 3 galaretki o dowolnym kolorze, 3 x 200ml wrzącej wody, 3 kubeczki po 200g śmietanki 30% dobrze schłodzonej, Owoce mrożone, owoce z puszki lub domowe owoce w syropie np. gruszki, 4 klementynki do dekoracji, kawałek gorzkiej czekolady do dekoracji, odrobinę masła do posmarowania tortownicy o średnicy 24cm.     Do 3 miseczek odpowiedniej wielkości wlewamy po jednej śmietance. Każdą

Leśny Zakątek