gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:2/36)

Ciasto Śmietankowe z Owocami i Białą Czekoladą 361

Dzisiejsze ciasto powstało bardzo spontanicznie. Pomysł zrodził się podczas porządków w szafkach kuchennych. Znalazłam w nich gruszki w syropie, a w lodówce zawieruszyła się śmietana kremówka, pilnie proszącą się o zużycie. Połączyłam to w całość dodając białą czekoladę do masy śmietankowej, w otoczeniu ciemnych biszkoptów. Wyszło smacznie i lekko. Wilgotne, mocno nasączone syropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym(...)również lekko płynną. Gdy taka nie będzie dodajemy odrobinę więcej mleka. Śmietanę ubijamy na sztywno. Delikatnie wlewamy do niej przestudzoną białą czekoladę i mieszamy.     Dodatkowo:   1 puszka gruszek w syropie (850 ml) 100 g gorzkiej czekolady 70% około 4 łyżek mleka   Gruszki oddzielamy od syropu. Syrop zostawiamy (około 0,5 szklanki). Gruszki kroimy na małe kawałki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem

Made By Mom And Son
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 195

się rozpuści i połączy. Zmniejszyć płomień, dodać gruszki. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 25-30 minut, aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.Wyjąć gruszki z syropu, ostudzić.Przygotować krem karmelowy:250 ml kremówki i 110 g cukru umieścić w szerokim rondlu, dobrze wymieszać. Gotować na średniej mocy palnika przez około 20 minut, aż masa będzie(...)tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając.Wstawić do lodówki do czasu użycia.Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
z gruszkami,rodzynkami sernik z kaszką manną polany polewą czekoladowo-gruszkową... 124

sernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 100 gram rodzynki królewskie duże, 200 gram gruszki z syropu, 1 opakowanie polewa czarno-biała + syrop z gruszek, - ile potrzeba migdały płatki całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, 1 budyń, kaszkę(...)manną, śmietanę i mikserem dobrze połączyć wszystko rodzynki sparzyć wrzątkiem na sitku użyłam swojej roboty gruszki w syropie /słoik po dżemie 250 gram/ - gruszki wylać na sito aby odciekł syrop który będzie użyty do polewy czekoladowej rodzynki i gruszki posypać drugim budyniem i wsypać do masy serowej i dobrze wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym

W Mojej Kuchni Lubię
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 144

dużych ilościach. Nie posiadam również urządzenia do gotowania metodą sous vide, moje owoce nie będą perfekcyjnie ugotowane próżniowo, a raczej obgotowane w syropie, jednak bardzo smaczne :). Dziś polecam gruszkę w syropie z pokrzywy podaną z sorbetem z pokrzywy, gruszki i limonki. Porcje: 2 Składniki: Gruszka  1 gruszka odmiany konferencja, 500 g pokrzywy, 300 ml wody mineralnej, 200 g cukru(...)Wodę zagotować z cukrem i miętą, wystudzić, przecedzić. Liście pokrzywy przelać wrzątkiem i przełożyć do lodowatej wody, odsączyć na sicie. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z syropem miętowym.  Gruszki umyć, obrać, podzielić na połówki. Dwie połówki włożyć do worka próżniowego (jeśli macie maszynę do pakowania) lub do zwykłego, sprawdzi się też rękaw do pieczenia. Dodać połowę syropu

SzczyptaSmaQ
Gruszki w syropie. Przetwory na zimę. 180

Gruszki w zalewie! Dzisiaj dzielę się z Wami bardzo prostym, pysznym, aromatycznym i korzennym przepisem na gruszki w syropie. Bardzo lubię takie gruszeczki, w tym roku przygotowałam tylko ten jeden duży słój gruszek, ale na pewno jeszcze kilka zrobię, jak tylko wybiorę się do rodziców, gdzie w ogrodzie rośnie sobie dumnie, piękna grusza, która daje pyszne i słodkie gruszki konferencje(...)odmianę jeszcze troszeczkę musimy poczekać. Gruszki w syropie przygotowałam z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak: cynamon, kardamon i dla zaostrzenia smaku anyż. Gruszki gotowałam z dodatkiem miodu i mieszanki cukru z prawdziwą wanilią.  Jak przygotować gruszki? Zerknijcie poniżej. SKŁADNIKI: - 5 dużych twardych gruszek - laska cynamonu - anyż (2-3 gwiazdki) - kilka ziaren kardamonu - 2 łyżeczki cukru z wanilią - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Gruszki w syropie, idealne do ciasta i jako kompot 106

Piątek był dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie kompotu(...)Pychota! :) GRUSZKI W SYROPIE Składniki: - gruszki (raczej twarde niż miękkie) - cukier - woda - goździki Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Umieszczamy w słoikach. Do każdego wrzucamy jeszcze 2-3 goździki. Zalewamy zalewą z wody i cukru rozmieszanych w proporcjach 1:2 - pół kilograma cukru na każdy litr wody. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasto czekoladowo-gruszkowe na Walentynki 124

Bardzo smaczny przekładaniec, który wymyśliłam na tegoroczne Walentynki. Czekoladowy biszkopt z mojego niezawodnego przepisu, przekładany masą budyniową na bazie syropu z gruszek. Możecie użyć też innych owoców, np. brzoskwiń lub ananasów, ja zdecydowałam się na gruszki. W masie nie ma mleka więc ciasto mogą jeść osoby uczulone na produkty mleczne. No i efektowne serduszka z galaretki na wierzchu. Koniecznie spróbujcie(...)Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ-KLIK ) Masa budyniowo-gruszkowa 4 żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików) 2 szklanki syropu z gruszek kilka pokrojonych gruszek z syropu 1 galaretka czerwona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec i ostudzić, najlepiej poprzedniego dnia, będzie go łatwiej przekroić. Przekroić na połowę. W górnej części zrobić dziurki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
BABECZKI Z BATATÓW Z CHIPSEM Z GUSZKI 136

latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant. Producent syropu Diamant na swojej stronie pisze:  "to w pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale(...)pieczenia – 20 g olej kokosowy – 80 g mąka pszenna – 250 g limonka – 1 szt. masło 1 op śmietanki 36% 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 2 gruszki cukier   syrop złocisty Diamant Gruszki kroimy w plastry i polewamy je Syropem Złocistym Diamant . Pieczemy po 15 min z każdej strony w temp 150 st. Nieobrane bataty pieczemy przez

Kuchnia w oparach
Marynowane gruszki słodko-kwaśne 94

cynamonu Wykonanie: • Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć środek. • Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały. • Składniki na syrop zagotować. • Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia(...)Następnego dnia ponownie zagotować gruszkisyropie i gotować 10 minut od momentu zagotowania. • Gruszki powkładać do słoików, zalać gorącym syropem, z którego wyjąć goździki i cynamon, mocno dokręcić zakrętki, odwrócić do góry dnem i „pod kocyk

To co kocham
Naleśniki migdałowe z prażoną gruszką 112

Składniki: 3 naleśniki 2 jaja 10 tabletek słodziku 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka mąki migdałowej 1/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat migdałowy gruszka syrop daktylowy do polania Sposób przygotowania: Nadzienie Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy w garnku z niewielką ilością wody; dodajemy cynamon. Prażymy, aż gruszka będzie całkowicie miękka. Naleśniki(...)Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Gotowe naleśniki nadziewamy prażoną gruszką. Polewamy syropem daktylowym lub innym słodzidłem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey 161

garnka wlać wodę, wino i whiskey. Dodać cukier, cynamon i goździki. Podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować 10-15 min od momentu zagotowania się syropu. Gruszki mają być miekkie, ale jędrne, nie mogą się rozgotować. Ugotowane gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Odlać pół szklanki syropu i dodać do niego łyżeczkę żelatyny, dokładnie(...)wstawić na co najmniej 1h do lodówki. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić" gruszki, nie musi ich pokrywać w całości. Odstawić na godzinę do lodówki, podawać gdy galaretka całkowicie stężeje. Smacznego

DefinicjaSmaku
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 178

zdecydowałam się na przepis Aleksandry. Ciasto upiekłam w tortownicy, a nie jak ona - w kokilkach. Dałam mnóstwo wanilii, przez co jej smak i aromat jest cudownie intensywny. Gruszki ugotowałam w mocno korzennym syropie, z cynamonem, imbirem, kardamonem i innymi przyprawami. Nie gotowałam ich długo, żeby później się nie rozpadły. Wyszły idealnie miękkie, intensywne, nadały ciastu cudownej wilgotności, ale bez śladu(...)garnku. Kardamon rozgnieść, laskę cynamonu połamać, dodać do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem na mały ogniu przez 10 minut.Gruszki wyjąć z syropu, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki w syropie z imbirem. 246

Moja mama robi najlepsze gruszki w syropie. Przeważnie sporo ich dostaje od sąsiada. Ja zrobiłam trochę inną wersję, która nie odstępuje od tej, mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne(...)innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!   GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.           Składniki: 1600 g twardych gruszek 500 ml wody 300 g cukru 2 cm kawałek świeżego imbiru sok z połowy cytryny 1 łyżka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gruszki w zalewie na zimę 158

rozgotować, gruszki dokładam stopniowo, bo na raz raczej się nie mieszczą (chyba, że mamy duży garnek)i kolejno je wyjmuję Owoce wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym je pasteryzuję. Moje uwagi : Ważne(...)rozgotować i nie przesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków, ale do słoiczków już ich nie wkładać. Jeśli nie zakwasimy syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć. Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia. Tak przyrządzone gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji

Proste Potrawy