Lekkie i dietetyczne śniadanie składające się z musu gruszkowego, jogurtu naturalnego oraz domowej wersji muesli. Jest pysznie i fit :) Składniki na 1 porcję: 1 dojrzała gruszka 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu, bądź syropu z agawy) 2 łyżki muesli/granoli (użyłam(...)domowej z tego przepisu) Gruszkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jogurt wymieszać z syropem klonowym. Do szklanki przełożyć połowę musu, dodać jogurt, następnie pozostałą część gruszki. Posypać muesli, ewentualnie polać jeszcze syropem klonowym. Gotowe
Moja Galeria SmakuGęste, zielone smoothie z gruszek, szpinaku i awokado. Składniki na 2-3 porcje: 3 gruszki 1 awokado garść szpinaku 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) Gruszki, awokado obrać. Pokroić na kawałki. Do blendera kielichowego wlać jogurt dodać szpinak, gruszki i awokado. Dodać syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję
Moja Galeria Smakubyć bita śmietana, ulubione lody, czy krem.Połączenie równie godne uwagi i nie powstydziłabym się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną/ ulubione dodatki(...)smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według
Malinowe PocałunkiGruszki w syropie to moja kolejna propozycja na zamknięcie owoców w słoiku.Na zimę będzie jak znalazł.Możemy je wykorzystać zarówno do wszelkiego rodzaju ciast jak również sałatek.My uwielbiamy sobie otworzyć słoik i zjeść gruszki ot tak sobie,po prostu. Składniki: 3kg gruszek twardych 1kg cukru 1,5 litra wody 2 cukry waniliowe lub 2-3 łyżki cukru(...)włożyć gruszki i gotować ok 1/2 godziny aż się zeszklą.Gorące wkładać do wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać wrzącym syropem i szybko zakręcić.Słoiki stawiać do góry dnem.Nie musimy już pasteryzować. Gruszki w tym roku nawet obrodziły,więc trzeba ich trochę pozamykać w słoiki.Pierwsza moja partia jest z goździkami więc do korzennych ciast się przydadzą
Niespełnione zdolności kulinarnegram mąki orkiszowej 50 gram mąki żytniej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany dojrzałe 2 duże jajka 4 łyżki oliwy z oliwek do podania: gruszki, banany, syrop daktylowy, szczypta cynamonu Herbatę zalewam wrzącą wodą i odstawiam. Przecedzam przez sitko i dodaję do niej posiekane daktyle. Odstawiam na 5-10 minut. Następnie w malakserze miksuję daktyle z herbatą(...)nagrzanym do 180 stopni. Piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzę na kratce. Kromkę chlebka bananowego grilluję na suchej patelni razek z kawałkiem gruszki i połową banana. Całość polewam odrobiną syropu daktylowego i posypuję szczyptą cynamonu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawidzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki: Inka Klasyczna mleko(...)garść cukru Wykonanie: Gruszkę obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, włożyć do niedużego naczynia. Zasypać cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, by się rozpuścił, tworząc syrop. Dobrze jest zasypać gruszkę na noc. Do mleka dołożyć ziarenka z laski wanilii i podgrzać je by było gorące. Mocno spienić, za pomocą np. spieniacza. W szklankach zaparzyć po łyżeczce Inki - uzupełniamy
Poezja Smaków - blog kulinarnysłodkie, po prostu idealne. Zniknęły błyskawicznie.Przepis znalazłam w niezastąpionej 1 mix, 100 muffins Susanny Tee, modyfikując go delikatnie o dodanie gruszek - bo nie mogłam znaleźć żadnego przepisu, gdzie gruszki byłyby już w nim zawarte. Hmm, dziwne.Muffinki kakaowo-waniliowe z gruszkamiSkładniki:(na 15 sztuk)suche:255 g mąki pszennej60 g kakao110 g jasnego brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki(...)przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać z cukrem i solą.Jajka lekko ubić, wlać olej i syrop, połączyć. Wlać jogurt i mleko, dokładnie wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać niedbale tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki, szybko wymieszać.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. 25-30 minut, aż wykałaczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia 3 galaretki malinowe 1oo ml syropu z malin Ogródek Dziadunia 700 ml przegotowanej wody 1 banan , 250 g borówki , 2 mandarynki, 2 gruszki z syropu , 1 brzoskwinia z syropu Masa serowa : 250 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 300 g śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny(...)kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm . 700 ml przegotowanej wody wymieszać z syropem z malin , dodać galaretki i dobrze wymieszać odstawić do przestygnięcia .Owoce umyć , banany , brzoskwinie , gruszki mandarynki pokroić w kostkę , wszystkie owoce dodać do galaretki i wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem
Sama słodycz i szczypta chilibiałej czekolady 125 g masła 125 g drobnego cukru (dałam 100) 2 jajka 185 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 1 puszka gruszek w syropie (425 g) polewa: sok z puszki z gruszek 30 g cukru pudru 20 g masła 5-10 ml wody (ja nie dałam) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Sto kolorów kuchniGruszki z syropu doskonałe będą do deserów i wypieków,dlatego warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoików tych smacznych owoców. 3 kg twardych gruszek 2 kg cukru 2 litry wody Wodę zagotować,wsypać cukier,gotować 10 minut i wystudzić. Gruszki obrać,przekroić na połówki,wydrążyć pestki,ułożyć luźno w słoikach. Słoiki zalać syropem,zakręcić i pasteryzować 20 minut
Kolorowa kuchnia ElkiPietruszkowy budyń kokosowy, z gruszką i syropem klonowym potrzebowałam takiego wieczoru jak wczoraj
More food, love and dreamssię w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną też całkiem niezłe jest. My tylko żałujemy, że nie mamy piwnicy, ani innej spiżarni. Wtedy takich(...)smak, ale bardzo fajnie zabarwią nam gruszki na różowo-czerwony kolor. Taki dodatkowy bajer wizualny, fajnie to wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu
Marder&Marder ManufactureTarta migdałowa z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym. Składniki na spód : 180 g mąki pszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego(...)brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty, bo pyszny jest. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 min. na złoty kolor. Wyjąć
Proste Potrawywyszło. A tutaj największe smakowe zaskoczenie tego spotkania - karmelizowane jabłka. Przepisem na ten smakołyk Hońka na pewno się z Wami podzieli ! Truskawkowa konfitura z czekoladową nutką. Gruszki w syropie. W mniejszym słoiczku z dodatkiem kilku malin, które nadadzą różowy kolor gruszkom. Idealne do ciast na zimowe niedziele. I na koniec słit-fotka pamiątkowa
Karczma Honoriettyroku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania:Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy
Truskawkowa Fiesta