gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:11/36)

Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami 139

paznokcie, są również świetnym źródłem witaminy E. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie(...)drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop z agawy. Gotować na małym ogniu przez chwilę, aż płatki zgęstnieją. Przełożyć na talerz, dodać gruszkę oraz pokrojone orzechy i morele. Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Gruszki w soku cytrynowym z rodzynkami 125

Przygotowanie: Umyte obrane gruszki, kroimy wzdłuż usuwając gniazda nasienne, ewentualnie ogonki Rodzynki przelać gorącą wodą i osączyć 1 litr wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami, gruszki wsypać do syropu, gotować ok. 10 min Po tym czasie gruszki przekładamy do słojów, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy dekielkami i gotujemy słoje ok. 15 min. Wyglądają apetycznie, myślę, że będą smaczne

Proste Potrawy
Zacznij dzień wiosennie. 116

dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę(...)układamy w szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem

Powiedz dietom nie
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 125

dżemu z czarnej porzeczki 200 ml wody 250 ml czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli 2 łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości(...)Upieczone mięso wyjmij z naczynia i owiń aluminiową folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój

codojedzenia
Gruszki w syropie z miodem. 187

gruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80-85 C. Przechowywać w ciemnym

Przepisy i porady kulinarne
Kasza jaglana z duszoną gruszką 140

ogarniać.  Kasza jaglana z duszoną gruszką bardzo mi ułatwia poranną organizację.  Wychodzę najedzona :)  125 gram kaszy jaglanej 300 ml wody  cynamon kardamon miód lub syrop z agawy gruszka/ jabłko Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gruszkę kroimy w kosteczką wielości ok 1 cm i dusimy po przykryciem ciem 5 minut. Dodajemy do gorącej kaszy i doprawiamy

AZgotuj!
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia 305

odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje - gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia - czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel wodna), rozpuścić, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić - twaróg(...)wlać do reszty masy, zmiksować - na spód z biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą - na masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była zbyt mokra - na gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych gruszek, na nich rozsmarować

Smakołyki Bereniki
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 88

gniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 121

garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier- gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj laskę wanilii i połówki gruszek. Owoce gotuj w syropie tak długo, aż będą miękkie. Dopraw od serca szczyptą miłości. Słój umyj, wyparz i pozostaw na ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny(...)niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą  do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut od momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni wody. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Gruszki w syropie 135

ekstrakt waniliowy. Gotować na bardzo małym ogniu (przez połowę czasu pod przykryciem) przez około 20 minut,. Po ugotowaniu owoce powinny być miękkie. Zdjąć z ognia, wystudzić w syropie. Przed użyciem gruszek do deserów należy je odcedzić i lekko osuszyć. Można przechowywać do 5 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku, razem z syropem. Można także zawekować. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Kaszka manna z maślaną gruszką 112

Ciepłe, jesienne, pyszne i pożywne!  POTRZEBUJEMY:(na 1 porcję) szklankę mleka 3 łyżki szklanki manny 1 gruszkę 1 łyżkę masła 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu pół łyżeczki cynamonu Mleko zagotowujemy i dodajemy kaszkę mannę. Chwilkę gotujemy, odstawiamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną gruszkę, posypujemy cynamonem. Smażymy kilka minut. Do kaszki dodajemy łyżkę syropu klonowego i mieszamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sałatka z gruszką i gorgonzolą 188

Ilość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów włoskich lub orzechów pekan – 1,5 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka syropu(...)klonowego Przygotowanie : Sałaty włóż do miski lub na talerz, dodaj ser gorgonzola pokrojony na mniejsze kawałki, gruszkę pokrojoną w plastry i orzechy. Sałatkę polej oliwą oraz syropem klonowym. SMACZNEGO!   Artykuł Sałatka z gruszką i gorgonzolą pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK 113

dojrzałych, twardych gruszek 300g cukru 3 litry wody źródlanej 1 łyżeczka kwasku cytrynowego kawałek laski wanilii  PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii.  Krok 2. Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu. Krok 3. Całość zagotowujemy - odstawiamy na 10 minut. Krok(...)Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą 176

sycąca Ingredients 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki suchej kaszy quinoa 2 łyżki nasion chia 2 szklanki mleka ( u mnie owsiane) 1 szklanka wody ½ tabliczki czekolady gorzkiej 1 duża gruszka 2 łyżki syropu ryżowego (albo klonowego albo miodu) garść płatków migdałowych do posypania olej kokosowy do wysmarowania formy Instructions Płatki, kaszę quinoa i nasiona chia umieścić w misce, wymieszać i zalać(...)szklanką wody i szklanką mleka – odstawić na noc. Rano do mieszanki dodać dodatkową szklankę mleka, syrop ryżowy i posiekaną czekoladę i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym. Przełożyć mieszankę. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wyciągnąć z każdej połówki gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Drobne kawałki oleju kokosowego ułożyć

Cooking for Emily
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 177

porcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczkiWykonanie.W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania