dżemu z czarnej porzeczki 200 ml wody 250 ml czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli 2 łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości(...)Upieczone mięso wyjmij z naczynia i owiń aluminiową folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój
codojedzeniagruszki, następnie wyjąć je i opłukać zimną przegotowaną wodą. Cztery szklanki wody z cytryną zagotować z cukrem, goździkami i drobno pokrojonym imbirem. Gotować na małym ogniu, aż syrop zrobi się przeźroczysty. Gruszki wsypać do czystych słoików, zalać gorącym syropem, do każdego słoika dodać łyżkę miodu. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80-85 C. Przechowywać w ciemnym
Przepisy i porady kulinarneogarniać. Kasza jaglana z duszoną gruszką bardzo mi ułatwia poranną organizację. Wychodzę najedzona :) 125 gram kaszy jaglanej 300 ml wody cynamon kardamon miód lub syrop z agawy gruszka/ jabłko Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gruszkę kroimy w kosteczką wielości ok 1 cm i dusimy po przykryciem ciem 5 minut. Dodajemy do gorącej kaszy i doprawiamy
AZgotuj!odwracając je co jakiś czas na drugą stronę, aż zmiękną (ale nie za bardzo, nie mogą się rozpadać), a syrop, w którym się smażą, nieco zgęstnieje - gotowe gruszki delikatnie wyjąć z syropu, odsączyć i pozostawić do ostudzenia - czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski ułożonej na rondelku z parującą wodą (tzw. kąpiel wodna), rozpuścić, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić - twaróg(...)wlać do reszty masy, zmiksować - na spód z biszkoptów wyłożyć nieco masy serowej, aby przykryła go cienką warstwą - na masie ułożyć nieregularnie i w pewnych odstępach połowę z plasterków gruszki - UWAGA! najlepiej odsączyć je lekko na ręczniku papierowym, żeby masa serowa nie była zbyt mokra - na gruszki wyłożyć większą część masy serowej, ułożyć drugą część odsączonych gruszek, na nich rozsmarować
Smakołyki Berenikigniazdka nasienne i ugotować przez 15 minut. Następnie wyjąć, a do wywaru z gruszek dolać tyle wody, aby uzyskać 1 ½ szklanki. Dosypać cukier i ugotować syrop. Do wrzącego syropu włożyć ponownie gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone i oczyszczone z gwiazd nasiennych jabłko i gotować jeszcze 5 minut. Dorzucić borówki i gotować
Tradycyjna Kuchniagarnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier- gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj laskę wanilii i połówki gruszek. Owoce gotuj w syropie tak długo, aż będą miękkie. Dopraw od serca szczyptą miłości. Słój umyj, wyparz i pozostaw na ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny(...)niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej ściereczce. Zalej ciepłą wodą do 2/3 jego wysokości i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut od momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni wody. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytCiepłe, jesienne, pyszne i pożywne! POTRZEBUJEMY:(na 1 porcję) szklankę mleka 3 łyżki szklanki manny 1 gruszkę 1 łyżkę masła 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu pół łyżeczki cynamonu Mleko zagotowujemy i dodajemy kaszkę mannę. Chwilkę gotujemy, odstawiamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną gruszkę, posypujemy cynamonem. Smażymy kilka minut. Do kaszki dodajemy łyżkę syropu klonowego i mieszamy
WYSPA SZCZĘSLIWAIlość porcji: 1 Składniki: – garść sałat typu rukola, musztardowiec, roszponka lub inne podobne – 50 g sera gorgonzola – pół gruszki – garść orzechów włoskich lub orzechów pekan – 1,5 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka syropu(...)klonowego Przygotowanie : Sałaty włóż do miski lub na talerz, dodaj ser gorgonzola pokrojony na mniejsze kawałki, gruszkę pokrojoną w plastry i orzechy. Sałatkę polej oliwą oraz syropem klonowym. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z gruszką i gorgonzolą pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pldojrzałych, twardych gruszek 300g cukru 3 litry wody źródlanej 1 łyżeczka kwasku cytrynowego kawałek laski wanilii PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii. Krok 2. Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu. Krok 3. Całość zagotowujemy - odstawiamy na 10 minut. Krok(...)Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut. Smacznego
Moja Książka Kucharskasycąca Ingredients 1 szklanka płatków owsianych ½ szklanki suchej kaszy quinoa 2 łyżki nasion chia 2 szklanki mleka ( u mnie owsiane) 1 szklanka wody ½ tabliczki czekolady gorzkiej 1 duża gruszka 2 łyżki syropu ryżowego (albo klonowego albo miodu) garść płatków migdałowych do posypania olej kokosowy do wysmarowania formy Instructions Płatki, kaszę quinoa i nasiona chia umieścić w misce, wymieszać i zalać(...)szklanką wody i szklanką mleka – odstawić na noc. Rano do mieszanki dodać dodatkową szklankę mleka, syrop ryżowy i posiekaną czekoladę i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym. Przełożyć mieszankę. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wyciągnąć z każdej połówki gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu zapiekanki. Drobne kawałki oleju kokosowego ułożyć
Cooking for Emilyporcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczkiWykonanie.W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać
Kulinarny karnet Christopheranaprawdę zrobiłem to już jakiś czas temu i dzisiaj po wykonaniu zdjęcia mogliśmy jeden ze słoiczków otworzyć i cieszyć się super efektem. Gruszki przez około 3 tygodnie nasiąkały aromatami z winnego syropu. Cynamon, wanilia, cytryna i może nieco zaskakujący, ale jak się okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element(...)skórkę wanilii (osobno). Zagotować i zmniejszyć ogień do małego. Włożyć delikatnie gruszki i gotować około 15 - 20 minut. Gruszki powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Ułożyć gruszki w wyparzonych słoikach i zalać winnym syropem. Do każdego słoika włożyć kawałki wanilii, cynamonu, skórki cytrynowej i rozmarynu. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu
zadanie-gotowanieRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami. Gdy je zobaczyłam od razu
Wiem co jemsyrop z cukru i wody. Na gorący syrop wrzucamy jarzębinę i trzymamy na ogniu, aż się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Czynność tę powtarzamy 2 razy. Jarzębina powinna nasiąknąć syropem i ściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików
Kulinarne przygody Gatityzioła u mnie pachnotka, sprawdzi się też dobrze melisa - 1-2 łyżki syropu z agawy ( w zależności czy użyjesz wina słodkiego czy pół słodkiego i czy Twoje gruszki są dojrzałe i słodkie), syrop możesz zastąpić miodem naturalnym - kilka ziaren zielonego kardamonu - migdały posiekane - dodajemy po upieczeniu Gruszki myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania wraz z przyprawami
SMYKWKUCHNI