gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:19/36)

KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 540

mnie górskie)- 1 i 3/4 szklanki płatków jaglanych- 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa- 3 jajka- obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki cynamonu- 2-3 łyżki

Smaczne Zdrowe
Ciasto kakaowe z gruszkami 222

łyżeczki kardamonu woda  Wodę wlać do garnka, na wysokość gruszek. Dodać cukier i przyprawy. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gruszki umyć i obrać. Od spodu wykroić słupki zawierające gniazda nasienne. Włożyć do gotującego się syropu na około 15 minut. Następnie wyciągnąć ja i pozostawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Nagrzać piekarnik(...)cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Powoli wlać olej ciągle mieszając. Partiami dodawać mąkę delikatnie mieszając. W miarę potrzeby dodać wodę. Przełożyć ciasto do blaszki. Włożyć w nie ostudzone gruszki, jedna za drugą. Piec 45-50 minut w 180C, do suchego patyczka. Sprawdzać patyczkiem w okolicy gruszek, tak aby w całości ciasto było upieczone, jednak znaleźć równowagę pomiędzy spieczonymi bokami

Czerwony Gupik
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 123

dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu dostałam(...)ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot. Owoce nabrały niesamowitego miodowo – gruszkowego smaku, który mnie wręcz oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić pigwowy syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako

Smakowy Raj
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI 171

posiłek z nieprzetworzonych składników.  Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki.  SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₃ szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka miodu  1 szklanka mleka ²⁄₃ szklanki soku jabłkowego/ ananasowego / mleka SYROP WANILIOWY : ¹⁄₃ laski wanilii,  2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu DODATKOWO : 1 mało dojrzały banan / obrany i pokrojony

cool and minty
GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM Z GORGONZOLI, GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 143

ilością oleju orzechowego ( można zastąpić innym), odstawić na pół godziny. Po tym czasie grillować na suchej patelni.  Gruszki pokroić w kostkę wymieszać z cukrem przełożyć do garnka.Dusić ok. 7 min, dolewając  ok. pół szklanki wody żeby wytworzył się syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję.  Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt

pieprzny smaczek
Gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi 138

deserowej aromat waniliowy 0,5 l wody 0,5 l mleka 7 łyżek cukru 6 listków mięty Gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podgrzać w garnku trzy szklanki wody, sześć łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. W tak przyrządzonym syropie gotować owoce przez 12 minut. Wyłowić i ostudzić. W osobnym garnku zagrzać wodę, mleko i łyżkę cukru. Rozpuścić

Karola gotuje
Rum, cynamon i kardamon- aromatyczny omlet śniadaniowy z serkiem wiejskim 135

masłem orzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ.W mojej wersji nie ma żadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu

peanutbuttermonster
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 179

żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy  Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię(...)orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym.  Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na podłużne pasy. Rozłożyć je na wierzchu tarty.  Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut. Tarta jest gotowa, gdy ciasto ładne się zrumieni. Po wyjęciu lekko przestudzić i udekorować pozostałym tymiankiem. Można skropić syropem klonowym

KUCHARNIA
Wegańska tarta makowa z gruszkami 137

gorącej wody do namoczenia daktyli i późniejszego zblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj(...)dodatku, ale różnie to z gustami bywa. Wypełnij masą makową podpieczony spód tarty, ułóż na wierzchu obrane gruszki pokrojone w plastry grubości 3-5 mm (były trzy, ale jakoś tak wyszło, że w trackie zjadłam jedną). Możesz polać jeszcze dodatkowo górę syropem klonowym. Piecz tartę w temp. 180-190 C 50 minut na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Ps. tarta przykryta

greenscarf
Babeczki czekoladowe z gruszką 175

proszku do pieczenia 1 jajko Wykonanie. Wodę, 150 g cukru i wanilią gotować przez 5 minut, mieszając. Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną. Można dodać trochę soku z cytryny. Wyjąć, odcedzić. Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą

Kulinarny karnet Christophera
Baklava 355

najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre składniki :) Najlepiej smakuje po 2 dniach. Potrawa inspirowana jest przepisem z bloga 'Gruszka z fartuszka'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na około 15 kawałków Baklavy:250 g ciasta filo150 g orzechów włoskich100

My Culinary Art
Gruszki w sosie 197

zastanowi! Gruszki pięknej Heleny, gruszki w sosie karmelowym... Już tutaj poczułam satysfakcję, i dalej się nie zastanawiałam. Gruszki i karmel to bowiem połączenie wyborne, które podbiło niejedno podniebienie. Przygotowałam więc lekko korzenny karmel, w którym poddusiłam owoce. Pozostały syrop za pomocą niezbędnej w mojej kuchni kremówki zamieniłam w pyszny, gęsty sos. Nadal jednak czegoś brakowało... Szybko więc upiekłam bezy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglany Tort Rafaelo bez glutenu i cukru fit 186

szklanki kaszy jaglanej - 2 szklanki daktyli - 500 ml mleka kokosowego ReakThai (do kupienia  -->TUTAJ<-- - 3 szklanki wiórków kokosowych - mus z  gruszek około 1 szklanka (zblendowane gruszki) - 3 owoce Persymony (kaki) Przygotowanie: Poniższe czynności wykonujemy dwa razy, pieczemy oddzielnie 2 biszkopty.  Do miski wbijamy 5 jaj oraz dodajemy 5 bananów pokrojonych na kawałki. Miksujemy na najwyższych(...)Część mleka zostanie wchłonięta przez kaszę. Dodajemy daktyle i wiórki kokosowe. Miksujemy około 10 minut. Jeśli wolicie jeszcze słodsze można dodać miód, syrop daktylowy itp. Bierzemy pierwszy biszkopt, kładziemy na paterze, ścinamy delikatnie skórkę, smarujemy musem z gruszek, nakładamy krem, pamiętając by zostawić część na górę. Na krem Rafaelo  układamy pokrojoną 1  persymonę (kaki). Bierzemy 2 biszkopt, ścinamy

Szkrab Je Sam
Włoskie ciasto gruszkowe 118

ciasto gruszkowe, słodkie, z dodatkiem soczystych gruszek i cynamonu   SKŁADNIKI: 4 gruszki (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) 200 g mąki 2 łyżki wody 100 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 2 łyżki miodu + do pokropienia ciasta (nada się też syrop z agawy, klonowy) 2 łyżeczki cynamonu 2 białka tłuszcz do wysmarowania formy(...)Ostatnią gruszkę kroję na cienkie plasterki, układam wachlarzowato na dnie formy, wylewam na nią ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 150 C i piekę ciasto przez 75-90 minut na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Gotowe wyjmuję z piekarnika i studzę 10 minut w formie. Po tym czasie wyjmuję na kratkę, kropię miodem (lub syropem) i odstawiam

Zasmakuj Kuchni
CHARLOTTE MALINOWA 163

Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego(...)zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek. Mus i biszkopty można układać na przemian warstwami. Istnieją również inne warianty charlotte np. z musem czekoladowym. Do przygotowania charlotte można również

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska