rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak musimy uważać, by ich nie rozgotować. Gdy są idealne, wyławiamy je łyżką cedzakową. Syrop, w którym owoce się gotowały jest niesamowicie aromatyczny, żal go wylewać, dlatego ja przelałam(...)nawet jeśli jest ciepła, masę z czekolady i amaretto. W ostatnim kroku dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przekładamy ciasto. W ciasto wtykamy gruszki dociskając je tak, by dotykały dna blachy. Gruszki powinny stać w masie, inaczej podczas pieczenia i wzrostu ciasta owoce się przewrócą. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni
Taste Of My DayRacuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl ), zapraszam do wypróbowania Są idealne, w punkt…jak u Babci.. Racuchy drożdżowe z owocami(...)SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 2 jabłka 1 gruszka opcja: szczypta cynamonu W oryginalnym przepisie 3 gruszki bez cynamonu;) PRZYGOTOWANIE: Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe. Do szklanej miski wkruszam świeże drożdże, łączę z cukrem, ciepłym mlekiem oraz połową mąki. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce
Zasmakuj Kuchniwycinamy gniazda nasienne.Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut.Po tym czasie wykladamy na talerzyki.Mozemy podac je w towarzyswie panna cotty, ale rowniez same z winnym
Przysmaki Karolkicukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo: masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka) ½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle
Symfonia Smakówniezbyt jadalne... ale nic bardziej mylnego! Podczas zaparzania owoców po całym mieszkaniu roznosił się piękny zapach - gruszki i cytryny. Ach! Jeżeli w Waszych ogródkach rośnie pigwowiec to zachęcam do przygotowania owoców w cukrze. Idealnie zastąpią cytrynę, np. w herbacie. Ponadto syrop z owoców pigwowca świetnie smakuje! :) Składniki na 3 małe słoiczki: owoce pigwowca (waga bez nasion!) zwykły cukier proporcja
Ugotowaćwszystko co najcenniejsze? W ten sposób! W bardzo prosty sposób! Składniki -białe i czerwone winogrono -jabłko -gruszka -mandarynka -wiśnie suszone premium, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana ,migdał płatki- u mnie te rarytasy pochodzą od SKWORCU -miód akacjowy MIODY POLSKIE -limonki w syropie oraz syrop zielona herbata ETERNO -chipsy kokosowe naturalne niesłodzone -amarantus ekspandowany (popping) -czarny sezam Owoce umyj
Z Kuchni Do Kuchniinne jagodowe, maliny, jeżyny, poziomki itp.), małe winogrona bezpestkowe lub owoce pokrojone w kawałki (np. brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele). W galaretkach można także zatopić suszone owoce (rodzynki, żurawiny) lub płatki migdałów, a same soki urozmaicić przyprawami (cynamonem, imbirem, anyżem) lub dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Substancją żelującą jest roślinny agar-agar, powszechnie stosowanej przez wegetarian, który w przeciwieństwie
SzczyptaSmaQmlekiem. Płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ znacznie wzrasta ich indeks glikemiczny)1/6 świeżego ananasa, kroimy w kostkę1/2 gruszki, kroimy w kostkę garść suszonej wiśni 1 szklanka mleka krowiego 1,5 % (może być sojowe)3-4 łyżki mleka kokosowego opcjonalnie miód lub syrop klonowy Mleko krowie podgrzewamy wraz z mlekiem kokosowym. Do miseczki wkładamy kilka łyżek granoli, pokrojone
Mango Papajadoskonale smakują. *Jeśli syrop jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wolisz, żeby syrop był bardziej „light”, możesz zmniejszyć ilość cukru do 200 g. ** Możesz również dodać ½ pomarańczy, armagnac, a nawet gałązkę rozmarynu. *** W podobny sposób możesz przygotować gruszki, przedłuż tylko czas gotowania do około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasuszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim rodzinnym domu, ale podstawy są dokładnie takie same – to polskie suszone i wędzone jabłka, dorodne gruszki i pomarszczone śliwki. Zobaczcie, jak robię kompot z suszu w lekko unowocześnionej wersji. Kompot z suszu uwielbiam pasjami, mój mężczyzna – wychodzi z domu na czas jego gotowania. Co jest(...)dobroczynne działanie. SKŁADNIKI 250g wędzonych (2 sztuki) i suszonych gruszek (garść ćwiartek) 150g suszonych jabłek w plasterkach 150g wędzonych śliwek (polskich, nie kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej
Karo in the Kitchenmożna jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy 1/2 szkl. borówek masło do wysmarowania formy Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i wbijamy
Przepysznik - BLW i nie tylkonajbardziej. Syrop to 38 % sok z malin, cukier, sok z cytryny i 20 % miodu. Syrop z czarnego bzu - skład to sok z czarnego bzu 38%, cukier i sok z cytryny. Zastosowanie: do herbaty, napojów, deserów. Kolejne słoiczki to: Żurawina kresowa z gruszką - skład: cukier, 28% żurawina, 18% gruszka, pigwa, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, placków, mięs. Sałatkowy
kruche babeczkiSkładanie :) 1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4 łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową. 2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego
ciemna strona patelnisoczewicy 1 papryka 1 jabłko 1 słoiczek dyni w zalewie octowej – mogą być też gruszki w occie 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka bio przyprawy do sałatek – przepis Jak zrobić sałatkę z melonem
Dorota Smakujelinii z musu mango ułóż gofra a na nim ser halloumi. Na serze połóż karmelizowaną gruszkę. Udekoruj danie malinami, część malin podziel delikatnie na mniejsze kawałki- to również dobrze wygląda. Na końcu posyp całość posiekanymi pistacjami. Ja od siebie dodałam również dwie krople syropu klonowego. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasię nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem z dyni i gruszek BLOG: http://www.poracoszjesc.pl/ Bezglutenowe kluski śląskie z dynią i sosem kurkowym BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Ravioli
Kuchnia Bazylii