gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:17/36)

Danonkowe deserki - kampania #danonki #PowiedzTak 126

naprawdę ich dzieciaczki.  Najlepsze połączenie to sałatka owocowa z musli i brzoskwiniowym danonkiem. Co potrzebujemy: garść winogron 2 kiwi 1 banan 1 gruszka  1 jabłko 2 łyżki  domowej granoli syrop klonowy brzoskwiniowe #danonki Bardziej zaawansowanym deserkiem, ale równie pysznym są danonkowe serniczki na zimno. Co potrzebujemy: kilka kubeczków #danonków np.6 x 90g opakowanie żelatyny na litr wody

Życie zaczyna się w kuchni
Dyniowa, rozgrzwająca. 114

Dyniowa owsianka kawowa,  z gruszką i masłem orzechowym (z pekanami i syropem klonowym)  Zdecydowanie zbyt rzadko jem owsiankę. Lekko płynna, gęstniejąca w miseczce, ciepła, rozgrzewająca i przede wszystkim.. z dynią

More food, love and dreams
Owocowa bomba witaminowa 90

Składniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy(...)bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie. JABŁKA  wspomagają prawidłowe trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu i są źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Dodatkowo działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają pracę wątroby i nerek. GRUSZKI  tak jak jabłka, wspomagają prawidłowe trawienie, a także obniżają ciśnienie krwi

My Culinary Art
Crumble owocowe 146

owoców leśnych - 1,5 szklanki mąki - 80 g margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 120 ml mleka - 2 łyżki syropu klonowego - 3 łyżki cukru + do posypania - 1 żółtko Przygotowanie:  Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi owocami. Dżem przekładamy do owoców, całość mieszamy i przekładamy do jednego dużego lub kilku mniejszych(...)sól wsypujemy do miski mieszamy ze sobą i dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch

Kulinarne życie
Półwytrawny sernik w słoiku, z figami i tymiankiem 176

waniliowy i dosładzamy do smaku syropem z agawy lub miodem. Masę rozkładamy pomiędzy naczynia i wkładamy do lodówki. Nie ma dodatków w postaci żelatyny czy agar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie(...)miodu (do smaku) SKŁADNIKI NA SPODY SERNIKÓW 100g ciastek owsianych (użyłam ciastek Tago z żurawiną) 70g płatków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu DO DEKORACJI świeże figi lub gruszki płatki owsiane świeże listki tymianku drobne ozdoby cukiernicze, np.kolorowy cukier lub kulki zbożowe Zapisz

Karo in the Kitchen
Ciasto ucierane z gruszkami 126

bardzo wskazana! Ciasto ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu 10 kapsli kardamonu Ciasto ucierane 200 g masła, temperatura pokojowa 125 ml golden syropu 125 g brązowego cukru 3 duże jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 2 łyżki utartego imbiru(...)obrać ze skórki. Ja nie obierałam. Gotuj gruszki w zalewie przez 45 minut. Wyjmij na durszlak i ostudź. Gruszki w zalewie można przygotować wcześniej. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem, golden syropem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaj świeży imbir i jeszcze raz zmiksuj

codojedzenia
Mus gruszkowy. 221

cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wybrać 3 - 4 gruszki i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć każdy plasterek w syropie i przenieść na kratkę z papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni na 1 godzinę, przekładając w połowie. Po wyjęciu plasterki delikatnie

zadanie-gotowanie
Pieczona gruszka z orzechami i cynamonem 170

się owoce na surowo? Pieczenie ich to świetna alternatywa :) Jeśli macie problemy z żółądkiem poczekajcie aż lekko wystygną.  Składniki na 1 porcje: 2 małe gruszki lub 1 duża 4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 20g orzechów Cynamon Przygotowanie: Gruszke kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki lub nożyka wykrawamy nasienie. Wlewamy płynny miód lub syrop z agawy. Nakładamy orzechy

Czarnawisienka
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 177

Dziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka(...)pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie

karmelowy
Tosty z gorgonzola i gruszką 128

gorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden! Tosty z gorgonzola i gruszką Składniki: 2 porcje 2 kromki pszennożytniego chleba 1 gruszka 2 łyżki masła szczypta cynamonu garść rukoli 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów syrop klonowy do polania Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry

codojedzenia
Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 190

gruszek 0.7 kg cukru  1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły do dna) . Następnie dodajemy odsączone owoce aronii

Gorący kąsek
Psie historie. I zdrowe śniadanie figowo-orzechowe 155

migdałowym... Ale póki co - tylko myślę. Pudding zrobiłam po swojemu, na maślance, przez co nie jest specjalnie słodki. Ale nie martwcie się - syrop nadrabia. Całość smakuje wyśmienicie ze świeżymi figami, ale inne sezonowe owoce też się sprawdzą (gruszki, mmm...). Jeśli jednak macie apetyt na figi właśnie, koniecznie sprawdźcie śniadaniowe propozycje Mirabelki i Ani . Kakaowo-maślankowy pudding chia z syropem daktylowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Konfitura owocowa do mięs do słoików na zimę 74

winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając a po 5 minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli  smażyć  mieszając co jakiś czas

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasto z czereśniami 132

powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z serem feta, pomidorkami, gruszką i kukurydzą 81

Składniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli 2 gruszki Sos ; 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę

R'n'G Kitchen