Dziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka(...)pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie
karmelowygorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden! Tosty z gorgonzola i gruszką Składniki: 2 porcje 2 kromki pszennożytniego chleba 1 gruszka 2 łyżki masła szczypta cynamonu garść rukoli 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów syrop klonowy do polania Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry
codojedzeniagruszek 0.7 kg cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły do dna) . Następnie dodajemy odsączone owoce aronii
Gorący kąsekmigdałowym... Ale póki co - tylko myślę. Pudding zrobiłam po swojemu, na maślance, przez co nie jest specjalnie słodki. Ale nie martwcie się - syrop nadrabia. Całość smakuje wyśmienicie ze świeżymi figami, ale inne sezonowe owoce też się sprawdzą (gruszki, mmm...). Jeśli jednak macie apetyt na figi właśnie, koniecznie sprawdźcie śniadaniowe propozycje Mirabelki i Ani . Kakaowo-maślankowy pudding chia z syropem daktylowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzewinnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając a po 5 minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli smażyć mieszając co jakiś czas
Tradycyjna Kuchniapowinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli 2 gruszki Sos ; 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę
R'n'G Kitchenstałej 100 g syropu z brązowego ryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć(...)wymieszać i odstawić do spęcznienia. Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, owoce ponacinać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie natłuścić i wysypać mąką gryczaną. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski, dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty
Even Better Foodkończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO ) 5 łyżek mąki(...)miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś
Słodkie okruszkikończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO ) 5 łyżek mąki(...)miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś
Słodkie okruszkiBardzo pyszny deser dziś przedstawiam. Budyniu jaglanego reklamować już chyba nie muszę, samo zdrowie i jak wszyscy wiedzą z najzdrowszej kaszy na świecie. Do budyniu dodałam
Moje Małe CzarowanieŚniadanie niemalże perfekcyjne. Gruszki i brzoskwinie skropione sokiem z cytryny i wymieszane z konfiturą brzoskwiniową, zapieczone pod warstwą zmiksowanej granoli. Tak upieczone owoce podaję z jogurtem naturalnym i syropem klonowym. Ciepłe, o smaku lata, śniadanie. Dziś doszłam do wniosku, że czasem sama sobie zazdroszczę, że siebie mam :D Cóż, takie śniadania mieć na porządku dziennym.. luksus. Składniki(...)porcje): 3 gruszki 2 brzoskwinie (użyłam ciasteczkowych) 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej sok z połowy cytryny 4-5 łyżek gotowej granoli, zmiksowanej na pył jogurt naturalny lub grecki do podania syrop klonowy Owoce myję i kroję. Mieszam z sokiem z cytryny i konfiturą brzoskwiniową. Przekładam owoce do kokilek i posypuję zmiksowaną granolą. Zapiekam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajajest za późno na zmiany w codziennej diecie. Chrupiące śniadanie Składniki: 1 porcja 150 g twarożku, naturalnego pół jabłka pół gruszki 2-3 łyżki mieszanki orzechów i nasion 2 łyżki granoli, u mnie granola szafranowa ¼ łyżeczki cynamonu syrop klonowy do smaku, opcjonalnie Twarożek nałóż na talerzyk. Jeśli chcesz go trochę osłodzić użyj syropu klonowego lub płynnego miodu. Pamiętaj, że małe
codojedzeniadawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzepisu ile tylko się da! SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód) - oliwa z oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka
SMYKWKUCHNI