waniliowy i dosładzamy do smaku syropem z agawy lub miodem. Masę rozkładamy pomiędzy naczynia i wkładamy do lodówki. Nie ma dodatków w postaci żelatyny czy agar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie(...)miodu (do smaku) SKŁADNIKI NA SPODY SERNIKÓW 100g ciastek owsianych (użyłam ciastek Tago z żurawiną) 70g płatków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu DO DEKORACJI świeże figi lub gruszki płatki owsiane świeże listki tymianku drobne ozdoby cukiernicze, np.kolorowy cukier lub kulki zbożowe Zapisz
Karo in the Kitchenbardzo wskazana! Ciasto ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu 10 kapsli kardamonu Ciasto ucierane 200 g masła, temperatura pokojowa 125 ml golden syropu 125 g brązowego cukru 3 duże jajka 1 łyżka waniliowego ekstraktu 2 łyżki utartego imbiru(...)obrać ze skórki. Ja nie obierałam. Gotuj gruszki w zalewie przez 45 minut. Wyjmij na durszlak i ostudź. Gruszki w zalewie można przygotować wcześniej. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. W dużej misce zmiksuj masło z cukrem, golden syropem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaj świeży imbir i jeszcze raz zmiksuj
codojedzeniacukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wybrać 3 - 4 gruszki i pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć każdy plasterek w syropie i przenieść na kratkę z papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni na 1 godzinę, przekładając w połowie. Po wyjęciu plasterki delikatnie
zadanie-gotowaniesię owoce na surowo? Pieczenie ich to świetna alternatywa :) Jeśli macie problemy z żółądkiem poczekajcie aż lekko wystygną. Składniki na 1 porcje: 2 małe gruszki lub 1 duża 4 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 20g orzechów Cynamon Przygotowanie: Gruszke kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki lub nożyka wykrawamy nasienie. Wlewamy płynny miód lub syrop z agawy. Nakładamy orzechy
CzarnawisienkaDziś na blogu zapachniało w końcu świętami. A to za sprawą przepisu na pyszne ciasto z gruszkami, daktylami i orzechami, które zapewniam, że zniknie ze świątecznego stołu w kilka chwil. Jest słodkie, puszyste i wilgotne, szczególnie za sprawą syropu z brandy którym polewamy ciasto zaraz po upieczeniu. Aby ciasto się udało, zawsze używam sprawdzonych marek, tym razem była to mąka(...)pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie
karmelowygorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden! Tosty z gorgonzola i gruszką Składniki: 2 porcje 2 kromki pszennożytniego chleba 1 gruszka 2 łyżki masła szczypta cynamonu garść rukoli 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów syrop klonowy do polania Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry
codojedzeniagruszek 0.7 kg cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły do dna) . Następnie dodajemy odsączone owoce aronii
Gorący kąsekmigdałowym... Ale póki co - tylko myślę. Pudding zrobiłam po swojemu, na maślance, przez co nie jest specjalnie słodki. Ale nie martwcie się - syrop nadrabia. Całość smakuje wyśmienicie ze świeżymi figami, ale inne sezonowe owoce też się sprawdzą (gruszki, mmm...). Jeśli jednak macie apetyt na figi właśnie, koniecznie sprawdźcie śniadaniowe propozycje Mirabelki i Ani . Kakaowo-maślankowy pudding chia z syropem daktylowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzewinnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając a po 5 minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli smażyć mieszając co jakiś czas
Tradycyjna Kuchniapowinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć 2/3 ciasta wyjętego z lodówki. Wstawić
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli 2 gruszki Sos ; 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę. Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę
R'n'G Kitchenstałej 100 g syropu z brązowego ryżu (lub klonowego) 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 1 szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć(...)wymieszać i odstawić do spęcznienia. Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, owoce ponacinać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie natłuścić i wysypać mąką gryczaną. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski, dodać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól – wymieszać trzepaczką i odstawić. Do osobnego naczynia przełożyć olej kokosowy i syrop – ucierać mikserem około 3 minuty
Even Better Foodkończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO ) 5 łyżek mąki(...)miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś
Słodkie okruszkikończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO ) 5 łyżek mąki(...)miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś
Słodkie okruszkiBardzo pyszny deser dziś przedstawiam. Budyniu jaglanego reklamować już chyba nie muszę, samo zdrowie i jak wszyscy wiedzą z najzdrowszej kaszy na świecie. Do budyniu dodałam
Moje Małe Czarowanie