gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:16/36)

SuperSmoothie: banan-szpinak-gruszka-goji 131

łyżeczka wiórek kokosowych    (np. konferencje) - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Gruszki umyć, wyciąć gniazda nasienne - Można je obrać, by nie czuć goryczkowatego posmaku skórki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki

Wegańska kuchnia orientalna
Owsianka z twarogiem i owocami 202

płatków orkiszowych po 1 łyżce siemienia lnianego i dowolnych orzechów (moga byc rózwniez płatki migdałowe czy wiórki kokosowe) 1 łyzka rodzynek świeże owoce (sezonowe, banan, jabłko, gruszka czyli co kto lubi) łyżka syropu klonowego do posypania np. chipsy kokosowe W miseczce łączymy twaróg z cynamonem i jogurtem. W drugiej miseczce zalewamy płatki, siemię, orzechy i rodzynki gorąca wodą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka z roszponki, gruszek i pomarańczy 121

idealne drugie śniadanie (słowo „lancz” też mnie wku…, tj. denerwuje) Składniki powiedzmy na 4-6 porcji: opakowanie roszponki – 200 g 2 gruszki 2 pomarańcze sok z połowy cytryny 2 łyżki syropu z agawy lub innego płynnego słodu 50 g pestek dyni Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki Gruszek przeważnie nie obieram, tylko dokładnie szoruję. Gruszki

greenscarf
I znów gruszki nadziewane wątróbkami drobiowymi 124

tego żadnego dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie

Buniabaje w kuchni
Jesienna sałatka z brukselki. 115

podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków

zadanie-gotowanie
Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 135

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować(...)się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę. Formę natłuścić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy

Różne smaki w kuchni
Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 211

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować(...)się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę. Formę natłuscić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy

Słodkości i nie tylko
Domowy "Kubuś" 120

Składniki: 2 marchewki 1 banan 1 nektarynka 1 gruszka 2 plastry ananasa (użyłam ananasa z puszki) 1/2 szklanki syropu z ananasa (zalewa z ananasa w puszce) Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miksera. 2. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, dodać do marchewki. 3. Nektarynkę oddzielić od pestki, przekroić(...)mniejsze części, przełożyć do miksera. 4. Gruszkę obrać, oddzielić od gniazda nasiennego, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do marchewki. 5. Ananasa przekroić na mniejsze części, dodać do owoców. 6. Syrop wlać do miksera. Całość dokładnie zmiksować. ( Jeżeli wolisz mniej słodki sok zamiast syropu dodaj taką samą ilość niegazowanej wody

A Ty Smakuj Mnie
Gruszki piernikowe w winie 117

Mój ulubiony świąteczny deser, który mogę jeść cały rok to gruszki w winie. Pyszne są też w syropie i te nadziewane orzechami, ale dużym plusem tego przepisu jest to, że praktycznie robią się same i że łatwo jest skalować ten przepis, jeśli zapraszamy wielu gości. Dlatego to idealny deser na proszoną kolację, zwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta(...)zabraknie nam roboty, więc nie zaszkodzi skorzystać z tego ułatwienia. Kolejna wspaniała rzecz, jeśli chodzi o gruszki w winie, to że produktem ubocznym jest bardzo dobre grzane wino, z którym możemy podać nasz deser.   Składniki: 4 twarde gruszki (np. konferencje) obrane i przekrojone na pół (nie odcinamy ogonka) butelka czerwonego wina 2 łyżki miodu łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ugotowane pozamiatane
Koktajl owocowy ze szpinakiem i chia +filmik 236

przepisu dołączam filmik , który jest dostępny na końcu przepisu. Ten koktajl jest wegański :-) * * * Składniki (około 1 litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 gruszka 1 pomarańcza 1 garść szpinaku pół łyżeczki ziaren chia 1 łyżka syropu klonowego ok. 1 szklanka wody Wykonanie: 1. Banany obieramy i kroimy w kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, pozostałe owoce myjemy, obieramy i wrzucamy

Kawa z mlekiem
JAGLANKA Z GRUSZKĄ I TWAROGIEM 126

szklanki kaszy jaglanej 1 duża gruszka 100 g twarogu półtłustego 2 łyżki żurawiny 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu  Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu ale nie solimy wody. Żurawinę namaczamy we wrzątku. Gruszkę obieramy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i miód ,wrzucamy na nią gruszkę

KuchcikoweLove
Makowiec w cieście półfrancuskim 143

syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję rozczyn: mieszam 3 łyżki mąki

Mango Papaja
Ciasto czekoladowe z gruszkami i żurawiną 94

masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gruszki Wykonanie : Żurawinę namoczyć w wodzie z dodatkiem ulubionego syropu. Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki

Raj dla Podniebienia
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 110

Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu !  Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ...  Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia !  SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić(...)podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut

Marcepanowa kuchnia