owocowy, pyszny i bardzo zdrowy. Do tego chrupiące ciasteczka i kokos. Składniki (5 - 6 porcji): 2 banany 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 2 szklanki mleka lub mleka migdałowego 5 łyżek pokruszonych ciastek + na dekoracje 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu daktylowego lub daktyli Opis syropu daktylowego <klik> 'czipsy kokosowe' do posypania(...)Opis czipsów kokosowych <klik> Przygotowanie (5 minut): - owoce pokroić (ja nie obieram ze skórki ani gruszki ani jabłka) - owoce, cynamon i syrop zmiksować z mlekiem - dodać ciastka i wymieszać - koktajl w szklance posypać czipsami kokosowymi i ciasteczkami SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorajest lekko lejące się, a więc mogą powstać z nich (także) idealne naleśniki. Ale dziś były racuszki. I to z jabłkiem, jutro z borówkami lub gruszkami. Może truskawki i syrop klonowy - czemu nie? Czekolada, bita śmietana i kokos też pasuje. Bawcie się smakami razem z najbliższymi, szczególnie dziećmi, smakujcie, do wyboru do koloru! Raz na jakiś czas
Zasmakuj Kuchniczekoladowe niż murzynek ? Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem i jestem niemal pewna, że każdemu będzie smakować. Tym razem połączyłam go z jednymi z moich ulubionych owoców - gruszkami. Do tego pyszny syrop i z prostego ciasta otrzymacie imponujący deser. I wcale nie oznacza to, że napracujecie się bardziej :) Więcej
Okolice PalnikaNie wiem czy wiecie, ale poprzedni tydzień przeleżałam w łóżku, pod kocem, z kosmicznym zapasem chusteczek. A dokładniej niedużym Mount Everestem chusteczek. Uwierzcie mi, nie
Gotuj z Blue Ravenłyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy do podania (lub inne dowolne dodatki): mleczko kokosowe gruszka pomarańcza puder truskawkowy syrop klonowy Składniki mieszamy na gładką masę. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 3 minuty). Gotowe
Mienta blogszklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami Do nasączenia (poncz): 150ml likieru migdałowego 100ml wody Wierzch: 200g niesłodzonego mleka skondensowanego 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: do ozdoby bratki (wierzch można też posypać startą czekoladą
Mała Cukierenkacytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę cukru wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wody i gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Gruszki wkładamy do wrzącego syropu i gotujemy 10 minut na bardzo małym ogniu. Owoce wyjmujemy z syropu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i imbirem. Wlewamy
Zainspirowana w kuchnielementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Może to Wasze nowe danie na #ŚniadanieBezMięsa ? Zobaczcie przepis na babeczki gruszkowo-orkiszowe POTRZEBUJEMY trzy gruszki jabłka dwa jajka mały jogurt naturalny (200-250g) 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy) 3 szklanki płatków orkiszowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne(...)tarce (na największych oczkach) lub kroimy na bardzo drobne kawałki. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego J Łyżką wykładamy
Fleksitarianizm.plryżu;2 szczypty kardamonu (w oryginalnym przepisie 2 lekko zmiażdżone strączki);1 kawałek kory cynamonowej;2 łyżki cukru waniliowego (mój dodatek);2 gruszki;1/4 szkl. soku jabłkowego;szczypta cynamonu (w książce: 1 łyżeczka ekstraktu cynamonowego);opcjonalnie: miód, syrop klonowy. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko i wsypujemy ryż. Gotujemy wraz z korą cynamonu, kardamonem i cukrem waniliowym. Zmniejszamy ogień(...)często mieszając.Obrane gruszki trzemy na tarce. Gotujemy sok i dodajemy gruszki i cynamon. Gotujemy około 5 min.Ryż przekładamy do miski i polewamy gruszkami. Na wierzch można dodać miód lub syrop klonowy.Smacznego
Miksturowniksoku pomarańczowego odmierzamy 100 ml i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy 100 g cukru żelującego. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 8 minut, dokładnie mieszamy. Gorącym syropem smarujemy obficie jeszcze ciepłe gruszki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
My Culinary Arttermicznej! Pieczenie tych ciastek to tak naprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła! :) Składniki na 10 ciasteczek: - 1 szklanka daktyli - 1 gruszka - 2 łyżki mąki kasztanowej - 5 łyżek mąki kokosowej - garść rodzynek - ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze) Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę
Smakuje zdrowogruszek i aksamitnej oliwy. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g mini mozzarelli, 1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto(...)smaku. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem
SzczyptaSmaQWodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy. Ciasto czekoladowe. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. 20 dag dobrej jakości czekolady(...)Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut. Polewa czekoladowa: 10 dag czekolady 4-5 łyżek wody lub rumu 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem
Apetyczna babeczkamąki* 80 g cukru pudru * 2 żółtka* 150 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 50 g mlecznej )* 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki* 350 ml czerwonego wina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować(...)pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić. Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym ogniu, aż owoce zmiękną.Ugotowane gruszki pokroić w plasterki. Jeśli
kolorowotorcikowodwie porcje : płatki owsiane - 3/4 szklanki płatki quinoa - 1 łyżka miód/ syrop klonowy - 2 - 3 łyżki gruszka - 1 szt. orzechy - 1 garść cynamon - 1/2 łyżeczki anyż gwiazdkowy - 1 szt. pistacje, płatki migdałowe, mielony len Płatki owsiane lekko podprażyć w garnku wlać wodę ok 2 cm ponad płatki i zagotować. Zamieszać. Po 2 minutach dodać łyżkę płatków quinoa i gotować
AZgotuj!drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak maślankowca
AniaGotuje.plpełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych do domu i przerabianych na przetwory. Ogórki w curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty
Jacob TastesZestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, dodać chili i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki. PS. Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni. Tytuł: Jesień w Kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie Autor: Anna Czelej Data wydania: sierpień 2013 Seria: W kuchni Pięciu Przemian Wydawnictwo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFrużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego
Ala piecze i gotuje