chyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić
Lena Gotujeprzesiewamy na stolnicę dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.W między czasie przygotowujemy gruszki. Karmelizowane gruszki 500 g gruszek w syropie 100 g miodu lub syropu z agawy cynamon 2 łyżki soku z cytryny 2 garście orzechów włoskich do posypania Gruszki odsączamy i kroimy w cząstki.Na patelnie wlewamy miód
Anielskie wypiekiroku robię gruszki w syropie, bo to one w zimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików, przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie jakoś(...)wydrążyłam gniazda nasienne z gruszek. Potem do każdego słoika położyłam plasterek cytryny, na to połówki gruszek, na wierzch drugi plaster cytryny, a z boku wsunęłam 1/3 laski wanilii, nadciętą , ale nie do końca, aby mi się nie rozwaliły. Zawartość słoika zalałam gorącym syropem. Z pomocą syna zakręciłam słoiki i wstawiłam gorące do garnka wyłożonego ściereczką i zalałam gorącą wodą. Poziom
Blondynka Gotujetakie wyszło, że hej! Uwielbiam połączenie rozmarynu, dobrego białego wina, odrobiny dobrej jakości sera francuskiego, jeśli do tego dodasz ryż arborio, i podasz całość z duszoną gruszką z lekko solonym karmelu na bazie syropu klonowego i wermutu, uwierz mi jesteś w raju! Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny(...)wina - 4 gałązki rozmarynu - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus - plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego - sól, odrobina gałki muszkatołowej - 3 gruszki konferencje - 4 łyżki syropu klonowego - 2 chlusty wermutu lub białego wytrawnego wina Na patelnię dodaj łyżkę masła i oliwy, ułóż, obrane i przekrojone na pół gruszki, dodaj wermut, przykryj pokrywką i duś
SMYKWKUCHNIsamo zamknięta w szkle powinna odstać przed pierwszą degustacją. Dopiero po dwóch latach nabiera właściwego aromatu. Alternatywą w celu szybszego wydobycia aromatu gruszek jest wymieszanie ich z gorącym syropem i dopiero na ciepło połączenie z alkoholem. Można w ten sposób skrócić czas oczekiwania na gotową nalewkę gruszkową. Zamiast(...)cynamonu • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Zagotować wodę z cukrem, pogotować 2-3 minuty. • Umyte gruszki pokroić w kostkę razem z gniazdem nasiennym, ogonki odrzucić. • Gruszki wrzucić do gorącego syropu i dokładnie przemieszać. Przełożyć do słoja. • Do ciepłych gruszek wlać spirytus, dodać pokruszony cynamon, przeciętą na pół wanilię i goździki. • Słój szczelnie
To co kochamświetne. Z dodatkiem ulubionego miodu są po prostu pyszne! I bardzo szybko się je robi! 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych górskich kilka wiśni (u nas mrożone) kilka kawałków gruszki w syropie 1 łyżka miodu (u nas lipowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ugotowanych płatków owsianych dodać wiśnie, pokrojone gruszki, polać miodem i wymieszać (proporcje można zmieniać wg własnych upodobań). (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekroimy w kostkę przekładamy gruszkę na teflonową patelnie, dodajemy miód smażymy gruszkę na małym ogniu mieszając około 5 minut (wtedy z soku i miodu zrobi nam się pyszny syrop) dodajemy gruszki do płatków SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmietanowo-migdałowy: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem. Dodatkowo: gruszki w syropie poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru) Chipsy z gruszek: 2 gruszki cukier Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie
Domowa cukiernia Ewycały zapach roznosi się po domu. Uwielbiam wiosnę! Dzisiaj zapraszam po przepis na kolejne pyszne zdrowe śniadanie. Składniki: jogurt grecki granola 1 gruszka pół łyżeczki chia syrop klonowy Przygotowanie: Jogurt przełóż do miseczki dodaj granolę, obraną gruszkę posyp nasionami i polej syropem klonowym. Smacznego
Kukuleczkistole. Ciasto jest aromatyczne dzięki gruszkom gotowanych w przyprawach i mocno czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli je już zawsze :) Składniki: na syrop do gruszek: 3-4 gruszki 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu sok z 1/2 cytryny ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 50 ml likieru migdałowego Amaretto
Kuchnia w oparachkwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu 8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki(...)pełnym zaangażowaniem siekaliśmy, mieszali, wyciskali i zakręcali kolejne słoiki. Pod czujnym okiem Pawła przygotowaliśmy: - powidła śliwkowe z nutą pomarańczy - konfiturę truskawkowo-czekoladową - karmelizowane jabłka - gruszki w syropie cytrynowym - prażone jabłka z brzoskwiniami Nie byłybyśmy sobą - tzn. Ula , Aga , Marta i ja, gdybyśmy nie dorzuciły od siebie szczypty tego i owego, dlatego w przygotowanych przez nas przetworach pojawiła się
KUCHARNIAGruszki w syropie w zimie ale nie tylko, są świetnym dodatkiem do deserów, lodów a także do wypieku ciast. Do przygotowania takich przetworów lepiej użyć gruszek twardych by trzymały się w całości i nie rozgotowały podczas pasteryzacji. Gruszki są słodkie z lekka nutą cytryny. Składniki: gruszki dowolna ilość cytryny Zalewa: 0,5 l wody 300 g cukru 2 łyżki
Ala piecze i gotujekolejny mamy gruszki w roli głównej. Tym razem będą to gruszki w syropie. Takie owoce często wykorzystuję w zimie do ciast, deserów a zwłaszcza do galaretki gruszkowej która smakuje wyśmienicie. Jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy do słoików. Owoce zalewamy przegotowaną wodą i do każdego słoika dorzucamy po 2 łyżki
Kuchenne Wariacjemasłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. SMACZNEGO
Blondynka Gotujegruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki układamy w pucharku i zalewamy
Bon appetit mon amiegruszki 2 łyżki cukru skórka z cytryny pół tabliczki czekolady 2 łyżki mleka przepis Gruszki obieramy nie obcinając ogonka i wydrążamy od strony szypułki. Zagotowujemy gruszki w syropie ,aż zmiękną .Wyjmujemy z syropu , studzimy i ustawiamy na talerzyku . Czekoladę wkładamy do kubka, zalewamy mlekiem .Wstawiamy kubek w większe naczynie z wodą, stawiamy na ogniu . Gdy czekolada
Smakowite Dania