już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone w plastry, układamy drugi blat i nasączamy go. Smarujemy go 1/3 masy i układamy wiśnie. Następnie układamy ostatni blat i smarujemy resztą kremu
UgotujmyTo.plczekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% + 1 puszka gruszek w syropie (ok. 460-500 g po odsączeniu) III. Nasącz: Syrop 30 ° (Zagotować 50 ml wody i 50 ml cukru) 4 łyżki syropu z gruszek 2 łyżki jasnego rumu IV. Polewa czekoladowa(...)czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Do ostudzonego syropu 30 ° dodajemy syrop z gruszek i rum. Mieszamy. Dobrze odsączone gruszki kroimy w plasterki, lub w mniejsze kawałki - według uznania. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy umieszczamy ponownie
DominikaDolcigniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy przez ok. 15 min. Następnie podgotowane gruszki przekładamy go słoików. Syropem zalewamy gruszki. Zakręcamy i pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowania lodów potrzebujemy dojrzałych, najlepiej już takich miękkich soczystych gruszek. Ewentualnie możemy się posiłkować gruszkami z syropu. Gruszki, cukier, śmietanka i mamy lody gotowe. U mnie jak zawsze szybko i prze smacznie... Składniki 3-4 gruszki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skóry,usuwamy gniazda nasienne i kroimy
Życie zaczyna się w kuchnirondelka (całe i połówki), dodać laskę cynamonu, cukier, dwa goździki i gruszki zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i odcedzić na sitku, zachowując syrop. Gruszki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połówki gruszek pokroić na kawałeczki, a całe gruszki nakryć folią i wstawić do lodówki. Ostygniętym syropem skropić biszkopt w blaszce. Krem: 8. Żelatynę zalać(...)składniki dokładnie się połączą. 12. Do gotowego kremu dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać, nakryć drugim biszkoptem i skropić go syropem, w którym gotowały się gruszki. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze ( patrz FILM ), posypać cukrem pudrem. 14. Czekoladę razem
Mała CukierenkaAromatyczne gruszki w syropie z dodatkiem pomarańczy, syropu klonowego, wanilii i cynamonu to moja propozycja zdrowego i mało kalorycznego deseru. Ja je uwielbiam, myślę, że Wy również je polubicie! Przygotowanie 15 minut Pieczenie 35 minut Dla 4 osób 4 duże dojrzałe gruszki podobnej wielkości 2 soczyste pomarańcze Sok z cytryny 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżka ekstraktu(...)wanilii i cynamonem. Przelej do garnuszka i zagotuj na wolnym ogniu, mieszając. Gotuj jeszcze przez kilka minut, nie mieszając, aż syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia i polej gruszki uzyskanym syropem. Przykryj naczynie folią aluminiową, tak, żeby dobrze przylegała do brzegów. Wstaw do piekarnika na około 30 minut, aż gruszki będą miękkie. Podawaj lekko przestudzone
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamieście. Po powrocie kawa i oczywiście ... ciasto, a jak! Bardzo ciekawa alternatywa dla wielkanocnej baby - smakiem i konsystencją ciasto do złudzenia ją przypomina, do tego smakowite gruszki w syropie, a wszystko z wyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota! Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół. Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody(...)Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można polać gruszki słodkim syropem. Bon appetit! P/s. A na koniec moje dzisiejsze zdobycze z Frymarku, cudowny i przepyszny olej rydzowy, który wykorzystam już w następnym przepisie, dodatkowo kajmak z solą morską
Garniec MagalieMiałam dzisiaj chęć na ciasto z owocami , a że mamy sezon gruszkowy więc trzeba pomału wykańczać zeszło roczne gruszki w syropie aby zrobić miejsce na nowe. Ciasto jest pyszne , proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje . Jeśli macie chęć to zapraszam :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 5 jajek(...)serka waniliowego Danone straciatella 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki kopiaste proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1 szklanka gruszek w syropie cukier puder do posypania Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Ciągle mieszając stopniowo dodawać serek i masło. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Gruszki odsączyć z syropu
Sama słodycz i szczypta chilijesienno-zimową słotę zajrzyjcie tutaj , a znajdziecie wszystkie moje przepisy na kulinarne wspaniałości zamknięte w słoikach. Dziś prezentuję bardzo prosty, sprawdzony i wyjątkowo smaczny przepis na gruszki w syropie. Swą wyjątkowość zawdzięcza przyprawom, które idealnie komponują się z dość mdłym smakiem gruszek, nadając im wyjątkowości i charakteru. Bardzo polecam, bo to świetna baza do deserów i ciast. Składniki(...)gruszki w syropie: (u mnie 2 słoiki: jeden 1, a drugi 1,5 litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody 200 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarna kolendry goździki W ciepłej wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy i wrzucamy
Rozpustne gotowaniekawałki powodują, że słodycz równomiernie się komponuje. Delikatny, puszysty.. Czego chcieć więcej? Składniki : -krem: 1 1/2 puszki krówki kostka margaryny"Kasia" - warstwa gruszkowa: 1 puszka gruszek w syropie 1l śmietanki 30% 1 kostka margaryny 3 łyżeczki żelatyny - namoczyć w ciepłej wodzie -biszkopt: 8 jaj 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl(...)Warstwa gruszkowa : Gruszki pokroić w kostkę - pare gruszek zostawić do dekoracji. Kremówkę ubić na sztywno, podzielić na dwie części. Do jednej części dodajemy pokrojone gruszki, 1/3 szkl syropu z gruszek i rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wymieszać delikatnie. Biszkopt przeciąć na 3 płaty. Pierwszy blat biszkoptu posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową, przykryć
Garnkowe fanaberiezamrażalnika na około godzinę. W tym czasie w rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Do wrzącego syropu wkładamy obrane i przekrojone na pół gruszki z wyciętymi gniazdami nasiennymi. Gruszki gotujemy w syropie około 3-5 minut, zdejmujemy z ognia i zostawiamy w syropie do wystygnięcia. Czas gotowania gruszek zależy od ich twardości. Ja użyłem odmiany konferencja, która nasiąkła syropem ale pozostała(...)masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wylewamy całość na upieczone ciasto. Zapiekamy około 15 minut, dopóki masa się nie zrumieni. Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy połówki gruszek. W pozostałym syropie rozpuszczamy żelatynę i polewamy gruszki. Odstawiamy do stężenia galaretki
Jacob Tastesbaaardzo aromatyczne. Do kaszy jaglanej, która rozgrzewa z rana, pasowały idealnie. 1 porcja: 50 g kaszy jaglanej 80 ml soku z pomarańczy pół ziarenka tonki szyszki syberyjskie w syropie gruszka Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie. Od razu dolewamy sok pomarańczowy, mieszamy(...)odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Tonkę ścieramy i mieszamy z kaszą. Podajemy na ciepło z gruszką i szyszkami w słodkim syropie (około łyżeczkę syropu wykorzystujemy do dosłodzenia kaszy). Smacznego :) Artykuł Pomarańczowa kasza jaglana z gruszką i szyszką syberyjską pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPożywne, zdrowe, cieplutkie śniadanie to idealny początek jesiennego dnia. Karmelizowana gruszka z syropem klonowym dodają słodyczy i świetnie komponują sie z pyszna karmelizowaną gruszką. Polecam! POTRZEBUJEMY (na 2 niewielkie porcje lub 1 dużą) 1/2 kubka kaszy jęczmiennej 2,3 gruszki 2 łyżki syropu klinowego 1 płaska łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka masła Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance leciutko(...)wody. Gruszki myjemy i kroimy. Na rozgrzane masło wykładamy gruszkę i posypujemy cukrem. Podsmażamy , karmelizujemy 2,3 minutki (do momentu aż lekko zmiękną. Ugotowaną kaszę mieszamy z syropem klonowym i dodajemy gruszkę z patelni. Pyszne danie gotowe. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWArobicie owsianki? Jakie są Wasze ulubione połączenia? Składniki: (na 1 większą porcję) 1 1/4szklanka mleka 3/4 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych mała szczypta soli himalajskiej (u mnie z eSłoneczko ) 1/2 gruszki syrop daktylowy (u mnie z eSłoneczko ) Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z małą szczyptą soli himalajskiej. Następnie dodajemy płatki owsiane. Gotujemy ciągle mieszając około 3 minuty(...)czasie odstawiamy garnek na bok na 2 minuty. Owsiankę przekładamy do słoiczka lub pucharka. Na wierzch układamy część pociętej w kostkę gruszki, oblewamy całość delikatnie syropem daktylowym. Po czym układamy resztę owoców i znów polewamy wszystko syropem. Ilość syropu należy dostosować do swoich upodobań. Tak przygotowaną owsiankę podajemy od razu ciepłą lub po przestudzeniu na zimno. Jeśli skorzystaliście z mojego
Słodkie okruszkiSkładniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców (u mnie gruszki w syropie) Nie ma specjalnej filozofii jeśli chodzi o przepis. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy owoce i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wrzucamy
sama złodycz