gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:10/36)

Ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką. 157

pełni :) Zapraszam na błyskawiczne w wykonaniu ciasto na zimno. Lekko słodkie, orzeźwiające, doskonałe na upały.  Równie dobre poza sezonem z wykorzystaniem innych owoców np. brzoskwiń z syropu, czy gruszek. Polecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe  - 70 dag truskawek

Kuchnia z widokiem na ogród
Czarna Zośka 1251

zapewnić sobie zabezpieczenie, by galaretka nie spływała z ciasta. Dobrze robić to stopniowo. Krem ·         Duża puszka brzoskwiń, u mnie domowe gruszki w syropie, ·         500 ml syropu odsączonych z owoców, ·         4 łyżki cukru

Leśny Zakątek
PLACUSZKI ORKISZOWE 125

wiaderka (lub homogenizowanego), ½ szkl. mąki pszennej tortowej , ½ szkl. płatków orkiszowych , 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 łyżki oleju kokosowego , ewentualnie kilka łyżek mleka Dodatki: syrop klonowy, gruszka WYKONANIE Jajko miksujemy z serkiem oraz mąką, dodajemy sodę, płatki, rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy oraz sól, mieszamy. Gdyby ciasto miało zbyt gęstą konsystencję dodajemy trochę mleka. Odstawiamy ciasto

słodki bratek
Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis 165

przygotowywanie posiłków przez Francuzów od przyzwyczajeń zakupowych, po wystrój ich kuchni, potrawy, wspólne spędzanie czasu przy wybornych, ale prostych potrawach jak np.: Kiełbaski w pomidorach na złocistym ryżu, gruszki w syropie, omlet ze śmietanką i ziołami. Pokazuje jak Francuzi kochają jedzenie i jak się nim delektują ze znajomymi, przyjaciółmi. Książka jest uroczą, przyjemną opowieścią, relaksuje i sprawia, że mam ochotę

Mała Cukierenka
Czekoladowy pudding ryżowy 150

mleka  2 płaskie łyżki masła 1 woreczek ryżu/ 0,5 szklanki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo jakiś owoc jeżeli oczywiście chcecie. Ja użyłam gruszki w syropie. Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:   Mleko podgrzewamy w rondelku do zagotowania, w osobnym rondlu roztapiamy masło i dosypujemy ryż, smażymy ok 2-3 minut, aż ryż stanie

Niezły Młynek
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 156

sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać

Marder&Marder Manufacture
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 174

wprowadzeniu  Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.    Powidła

SzczyptaSmaQ
106. Akwarium - deser dla dzieci! 88

galaretka Blue Coracao 1,5 szklanki wody o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej) 1 płaska łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki wiórek kokosowych owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy roślinność do akwarium to: melisa, mięta. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne

Jadło i czytadło
WINNA GRUSZKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 101

cukrem goździkami i cynamonem doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy do gotującego się wina na 20 minut (na małym ogniu). Gruszki wyciągamy a wino gotujemy do momentu aż powstanie gęsty syrop. Po wystygnięciu gruszek z ciasta francuskiego wycinamy cienkie i długie paski. Każdym paskiem owijamy gruszkę aby zrobć taki płaszcz. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Podajemy

Kuchnia w oparach
Smoothie jabłko-gruszka-ogórek 123

oczyszczające.  Dla kogo: dla lubiących domowe soki i napoje dla szukających orzeźwienia dla lubiących przemycać warzywa w codziennej diecie Składniki: 2 jabłka bez pestek gruszka bez pestek 100g ogórka  2 łyżki syropu z agawy ok. 200ml wody Wykonanie tradycyjne: Gruszkę, jabłka i ogórek włożyć do blendera. Rozdrobnić, a następnie dodać syrop z agawy i wodę i ponownie zmiksować(...)blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.   Wykonanie w Thermomixie: Gruszkę, jabłka i ogórek włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 10s obr. 7, a następnie dodać syrop z agawy i wodę i wymieszać

Mania Wypiekania
Pankejki z gruszką na trudne poranki 153

się ciepłymi placuszkami. Ja się dałam skusić! ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli 1 gruszka tłuszcz do smażenia syrop klonowy lub lejący miód do podania Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach (ze skórką i ogryzkiem). Mąkę, proszek, mleko, sól i jajko mieszamy miotełką albo mikserem(...)uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą gruszkę. Na rozgrzanej, natłuszczonej patelni smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor. Jemy na ciepło, polane syropem klonowym. Jamie podawał je z gęstym  jogurtem i miodem- to też musi być cudowna kombinacja.   To są bardzo delikatne placuszki- w sam raz dla mnie, bo nie lubię intensywnych smaków rano. Pachną lekko gruszką

les mirabelles
Kompot z gruszek 100

gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15

Kuchnia Beaty
KOKTAJLE OCZYSZCZAJĄCE - 5 PRZEPISÓW 134

szpinak powinny jednak uważać osoby cierpiące na kamicę nerkową, ze względu na kwas szczawiowy występujący w liściach szpinaku.    Składniki: garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 gruszka 2 łyżki syropu Aloe Vera (dostępny w Naturhouse ) 100 ml wody mineralnej Wykonanie: Pomarańczę, gruszkę oraz szpinak myjemy i osuszamy. Gruszkę oraz pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki

Kuchnia MagdaLeny