Delikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)cienkie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, imbirem, cynamonem, anyżem i goździkami. Wkładamy gruszki ( powinny być całe zanurzone w płynie) i gotujemy 15 minut, pod przykryciem, na małym ogniu, aż zmiękną i zrobią się szkliste. Odstawiamy z ognia i do czasu użycia pozostawiamy w syropie. Przed podaniem, odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w plasterki. SOS TOFFEE: Wszystkie składniki
cool and mintychwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop 750 ml wody(...)cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka do usuwania gniazd nasiennych oczyszczamy gruszki z pestek. Ścinamy im podstawy i obieramy. Gruszki powinny stać. W garnku umieszczamy wszystkie składniki syropu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niego gruszki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli gruszki są miękkie to skracamy czas gotowania. Odcedzamy
Przysmaki Karolkipodgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko i rum, wymieszać i przestudzić. Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki
Kulinarny karnet Christopheragoździki. Z wody i cukru przygotowuję syrop : na każde trzy litry wody dodaje jeden kilogram cukru. Syrop zagotowuje i studzę, chłodnym zalewam owoce w słojach. Gruszki w słoikach nakładam do pełna, zalewam syropem po brzegi. Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami. Pasteryzacja: Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje
Kuchnia z widokiem na ogródczasem nazwę na „zabaione”, i zyskał popularność na całym świecie. Moja jesienna wersja tego deseru to gruszki zapiekane pod zabaione i posypane płatkami migdałowymi. Ten deser z udziałem cukru trzcinowego Diamant Demerara jest wyjątkowo lekki i delikatny, koniecznie spróbujcie! #cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant Porcja dla 6 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 20 min. Składniki na krem zabaione(...)trzcinowego Diamant Dry Demerara Pozostałe składniki: ● 6 gruszek (typu williams) ● 20 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 25 g masła ● ½ cytryny ● ok. 6 łyżek płatków migdałowych ● syrop trzcinowy Diamant Dry Demerara (opcjonalnie) Przygotuj gruszki: Gruszki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne, a nstępnie pokrój je na plasterki. Skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskabardziej jeśli chodzi o ryby i owoce morza. Zawsze jesteśmy na tak ;) Składniki 600 g dzikiego łososia pacyficznego 2 gruszki 100 g sera pleśniowego blue 1 łyżka jogurtu naturalnego 600 ml białego wina wytrawnego 50 ml syropu waniliowego sól, pieprz(...)Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z łososia dzielimy na porcje, usuwamy ości, oprószamy solą, pieprzem i smarujemy jogurtem. Gruszki obieramy i gotujemy w winie z dodatkiem syropu waniliowego, studzimy i kroimy na plastry, układamy na rybie. Ser kroimy na plastry, układamy na gruszce. Całość zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior
R'n'G Kitchenkawałek awokado - 40g suszonych moreli - 2 słodkie gruszki (np. konferencja) - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Morele warto zalać wodą i zostawić na noc, ale nie jest
Wegańska kuchnia orientalnawody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy. Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser podajemy schłodzony. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliWawryniuk w CookUp na Mokotowie. Gruszki allo Galeo to pyszna wariacja na temat gruszek Piękna Helena. Składniki na 6 porcji: 6 średnich gruszek – obranych i wydrążonych od dołu, żeby zrobić miejsce na orzechy syrop: 500 ml białego wina pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru nadzienie: 200 g posiekanych(...)orzechów włoskich 50 ml miodu 40 ml krupniku szczypta cynamonu sos: 250 ml śmietanki 36% odrobina wody 100 g cukru Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami? Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy gruszki i gotujemy
Ugotowane pozamiatanecelach etycznych, ale również i zdrowotnych. Tym razem przygotowałam gruszkę w wegańskim cieście, które na surowo jest bardzo gęste, a po usmażeniu bardzo chrupkie. Składniki: 1 gruszka świeża lub w syropie 4 łyżki mąki owsianej 1 łyżka siemię lnianego mielonego + 3 łyżki wrzącej wody szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml wody gazowanej aromat pomarańczowy olej kokosowy
Truskawkowa Fiestakaszą manną i sezonowymi owocami Składniki : pół szklanki wody pół szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka słonecznika cynamon syrop klonowy letnie owoce Sposób wykonania : Mleko i wode wlewamy do garnka. Gotujemy. W tym czasie w misce mieszamy kasze mannę, płatki owsiane, słonecznik, cynamon (ilość dowolna, lub można ten składnik(...)Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 1-2 min (jeżeli chcemy, aby było bardziej gęste to około 2 min), Wlewamy na miseczkę. Dodajemy owoce- u mnie nektarynka, gruszka, czereśnie. Wszystko polewamy syropem klonowym. Uwaga! Jeżeli nie macie syropu lub nie lubicie go, w trakcie gotowania możecie owsianke posłodzić ( pół łyżeczki stewi / 1 łyżeczka cukru brązowego). Smacznie i zdrowo
Smaki Nataliiulubione owoce zarówno w przetworach jak i deserach czy innych słodkościach. Po pysznej tarcie jabłkowej dziś do popołudniowej kawy zrobiłam tartę z gruszką i masą serową pachnącą cynamonem. Tarta jest mało słodka, jeśli chcecie więcej słodyczy do syropu i masy serowej dodajcie cukru! SKŁADNIKI: 1/2 porcji ciasta francuskiego XXL masa serowa: 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70g. budyniu śmietankowego(...)sera białego z wiaderka syrop: 2 szkl. wody 1 łyżeczka miodu 5-10 goździków(wg. gustu) 1 ziarenko kardamonu sok z połowy cytryny WYKONANIE: 3 gruszki obieramy, kroimy na połowy, wydrążamy i wkładamy do syropu. gotujemy 5 min., następnie wykładamy na papierowy ręcznik, osuszamy, nacinamy wąskie paski, odkładamy do wystygnięcia, formę do tarty smarujemy masłem, masę serową dokładnie mieszamy
Kuchnia BeatySkładniki: marchew 1/2 kg, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, kukurydza w puszce 1/2 puszki, syrop klonowy - ile potrzeba, jogurt bałkański 1 szklanka obrane marchewki, jabłka, gruszki zetrzeć w robocie na tarczy do cięcia warzyw po azjatycku, wychodzą takie dłuższe, cienkie wiórki wsypać kukurydzę odsączoną z wody, wlać syrop klonowy do smaku dodać jogurt i wszystko dobrze wymieszać - zdrowa, smaczna
W Mojej Kuchni Lubiędeser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy).Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach. Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4 Składniki
SzczyptaSmaQ