Śniadanie niemalże perfekcyjne. Gruszki i brzoskwinie skropione sokiem z cytryny i wymieszane z konfiturą brzoskwiniową, zapieczone pod warstwą zmiksowanej granoli. Tak upieczone owoce podaję z jogurtem naturalnym i syropem klonowym. Ciepłe, o smaku lata, śniadanie. Dziś doszłam do wniosku, że czasem sama sobie zazdroszczę, że siebie mam :D Cóż, takie śniadania mieć na porządku dziennym.. luksus. Składniki(...)porcje): 3 gruszki 2 brzoskwinie (użyłam ciasteczkowych) 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej sok z połowy cytryny 4-5 łyżek gotowej granoli, zmiksowanej na pył jogurt naturalny lub grecki do podania syrop klonowy Owoce myję i kroję. Mieszam z sokiem z cytryny i konfiturą brzoskwiniową. Przekładam owoce do kokilek i posypuję zmiksowaną granolą. Zapiekam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajajest za późno na zmiany w codziennej diecie. Chrupiące śniadanie Składniki: 1 porcja 150 g twarożku, naturalnego pół jabłka pół gruszki 2-3 łyżki mieszanki orzechów i nasion 2 łyżki granoli, u mnie granola szafranowa ¼ łyżeczki cynamonu syrop klonowy do smaku, opcjonalnie Twarożek nałóż na talerzyk. Jeśli chcesz go trochę osłodzić użyj syropu klonowego lub płynnego miodu. Pamiętaj, że małe
codojedzeniadawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzepisu ile tylko się da! SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód) - oliwa z oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka
SMYKWKUCHNIdlatego warto po niego sięgać np. przy infekcji gardła. Ponadto ułatwia trawienie i łagodzi mdłości, dlatego jest częstym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Zastosowanie : Korzeń imbiru ugotowany w słodkim syropie ma specyficzny ostro - słodki smak. Można dodawać go do herbaty, albo kawy. SUSZONE MORELE Suszone morele to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Po suszone morele powinni sięgać wszyscy(...)przez ponad rok. Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach
Ciastka - domowe słodkościŹródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany
Ciastka - domowe słodkościodcedzamy i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody. Następnie dodajemy cukier i smażymy przez kilka minut. Dodajemy obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki jabłka i gruszki oraz kilka goździków. Smażymy aż owoce zrobią się szkliste, a syrop gęstawy. Przekładamy wtedy wszystko do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i studzimy do góry dnem. Tak przygotowana jarzębina to doskonały dodatek do mięsa i drobiu
Marder&Marder Manufactureczerwona cebula pokrojona w kosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki oleju sezamowego świeżo zmielony czarny pieprz ząbek czosnku(...)orzechów nerkowca do posypania pół pęczka natki pietruszki lub kolendry – drobno posiekane 100 g sera blue pokrojonego na kawałki Przepis na zimowa sałatkę z czerwona kapustą, marchewką, cukinią, gruszką i serem blue Kapustę mieszamy z cebulą. Na każdym z 2 talerzy układamy osobno kapustę z cebulą, marchewkę, paski z cukinii i gruszki (po połowie). W miseczce mieszamy wszystkie składniki
Ugotowane pozamiataneKompot wiśniowy na zimę czy inaczej wiśnie w syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor. Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka(...)zimą :) Natomiast jeżeli chcesz przemycić je w słoiku z myślą o ciastach, to trzeba drylować, albo drylownicą, albo zawsze polecam agrafkę. U mnie w domu syrop rozcieńczmy wodą, wypijamy do obiadu w niedzielę a same wiśnie zjadamy lub wykorzystuję do ciast. Choć wolę mrozić świeże, wydrylowane, do galaretki są lepsze; natomiast do ciast pieczonych lepiej wziąć takie, które soku już
Poezja Smaków - blog kulinarnyGruszki oskrobać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Mniejszą porcję(...)naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Wykonanie masy cytrynowej Odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche. Rozłożyć gruszki. Drugą porcję ciasta rozwałkować i rozłożyć na górze tarty. Górną część ciasta zlepić z dolnym. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec tartę 45-50 minut. Ciasto musi się lekko
Kuchnia Pokoleńmnie górskie)- 1 i 3/4 szklanki płatków jaglanych- 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa- 3 jajka- obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe i migdały)- 1-2 łyżeczki cynamonu- 2-3 łyżki
Smaczne Zdrowedzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu dostałam(...)ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot. Owoce nabrały niesamowitego miodowo – gruszkowego smaku, który mnie wręcz oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić pigwowy syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako
Smakowy Rajposiłek z nieprzetworzonych składników. Tradycyjne mleko można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym, a zamiast bananów skarmelizować plasterki jabłka lub gruszki. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₃ szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 1 szklanka mleka ²⁄₃ szklanki soku jabłkowego/ ananasowego / mleka SYROP WANILIOWY : ¹⁄₃ laski wanilii, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu DODATKOWO : 1 mało dojrzały banan / obrany i pokrojony
cool and mintyilością oleju orzechowego ( można zastąpić innym), odstawić na pół godziny. Po tym czasie grillować na suchej patelni. Gruszki pokroić w kostkę wymieszać z cukrem przełożyć do garnka.Dusić ok. 7 min, dolewając ok. pół szklanki wody żeby wytworzył się syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję. Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt
pieprzny smaczekdeserowej aromat waniliowy 0,5 l wody 0,5 l mleka 7 łyżek cukru 6 listków mięty Gruszki umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Podgrzać w garnku trzy szklanki wody, sześć łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego. W tak przyrządzonym syropie gotować owoce przez 12 minut. Wyłowić i ostudzić. W osobnym garnku zagrzać wodę, mleko i łyżkę cukru. Rozpuścić
Karola gotuje