koniec dodać olej i gruszkę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć na patelni bez tłuszczu z obu stron. Usmażone placuszki posmarować lekko z obu stron rozmąconym jajkiem i obtoczyć w siekanych orzechach. Ponownie włożyć na patelnię i "smażyć" z obu stron tak długo, aż orzechy się zrumienią. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie syrop dyniowy ( klik
My simple kitchentwarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo grzanki z avocado, szynką parmeńską i rukolą. Pomidorki koktajlowe z miętą i ciecierzycą z odrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem
GRUBY WAŁEKciasto czekoladowe z gruszkami – ciasto drożdżowe ze śliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO KOKOSOWE Z MANGO PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki syrop: – 80 g mleka
nietylkopasta.plkwaśne jabłka 2 gruszki długi zielony ogórek 2 gałązki bazylii 2 gałązki mięty 2 gałązki natki pietruszki Owoce i ogórka obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy do wyciskarki (lub sokowirówki). Powstały sok mieszamy i od razu podajemy. Smacznego :) Placuszki z pulpy po wyciskaniu soku pulpa owocowa-warzywna jajko 1/4 szklanki kefiru mąka orkiszowa jasna ewentualnie odrobina syropu klonowego 1/4 łyżeczki proszku
Mienta blogmałym parku w kółko, i wcale nam się nie nudzi. Tylko żałuję troszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić(...)się w najróżniejsze pyszności.W tym roku mam plan; mam nadzieję, że wszystko się uda i starczy mi czasu na realizację przepisów, które sobie upatrzyłam.Dzisiaj mam dla Was syrop dyniowy, w którym, gwarantuję, zakochacie się bez pamięci.Rok temu zaprzyjaźniłam się z kawą dyniową. Pachnie fenomenalnie, smakuje jeszcze lepiej. Taka kawa-deser, z górą bitej śmietany. Delikatna dyniowa nuta
Pożeraczka, czyli raz adobrzesyropem, zazwyczaj na słodko. Wersja bez niczego znika zaraz świeżo usmażona z patelni co zrobić?:) Puszyste i delikatne placki na słodko, no uwielbiam po prostu! Jeśli podzielasz tę radość wypróbuj! Zapraszam na pyszne placki na słodko, które jemy cały dzień Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g jogurtu naturalnego szklanka suszonej żurawiny 2 duże jabłka albo gruszki 3 jajka
Zasmakuj Kuchnisyropem z agawy. Bogaty w witaminy, tłuszczowe kwasy i minerały. Same dobre rzeczy w tym deserze. Witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały…Zdrowy i smaczny deser z jogurtu dla dzieci jak i dorosłych. Deser z jogurtu Składniki: na 2 porcje 400 ml jogurtu, naturalnego 50 g malin + 1 łyżka miodu 3 czubate łyżki nasion chia 2 jabłka 2 gruszki
codojedzeniasyrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami
Królestwo Deserówwarsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją. Przygotowaliśmy: SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca(...)każdy mógł samodzielnie zaaranżować podanie, wykazać się gustem, estetyką w stylizacji potraw. Dania prezentowały się świetnie. Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał paczkę z prezentami, a w niej: kawa, syrop cynamonowy, biszkopciki do tiramisu, cynamon w laskach i mielony. Już w następnym poście pojawi się przepis z wykorzystaniem niektórych z otrzymanych składników. Szykuje się coś pysznego. Pozdrawiam, Karmel-itkaPS: zdjęcia
W kuchni Karmel-itkiNie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pozyskiwany z bulwiastych korzeni roślin pochodzących z Andów. Ich największą zaletą jest fakt, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi. W związku z tym mogą być spożywane przez diabetyków. Syrop w smaku przypomina karmelizowany cukier, jednak jest od niego o wiele zdrowszy. Dostarcza wielu witamin, m.in. A, C i E, a także potasu, magnezu oraz wapnia. Ponadto zawiera probiotyki(...)prostu zmielony korzeń tej rośliny. Z jego wersją "pierwotną" spotkałam się po raz pierwszy na targu we Włoszech. Jest to słodka bulwa przypominająca w smaku arbuza i gruszkę. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako naturalny słodzik w wypiekach czy koktajlach. Dostarcza potasu, witamin, żelaza, błonnika i wielu innych składników odżywczych. Kelp jest z kolei wodorostem bogatym w zestaw minerałów
Poranek na słodkopuste kalorie. Obciąża trzustkę, co w efekcie może doprowadzić do cukrzycy i innych, groźnych dla naszego zdrowia chorób. Do słodkich dań, które zrobimy w zdrowszej wersji, warto wykorzystać syrop klonowy. Pochodzi z Kanady i także od wielu lat jest popularny i dostępny w naszym kraju. Dodawany nie tylko jako “zdrowy cukier” do placków, naleśników, ale koktajli i słodkich musów, posmakuje(...)się okazuje, awokado, z którego można przygotować słynne guacamole, czyli pastę z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku, pomidorów, papryki, kolendry i przypraw, świetnie nadaje się do zdrowych deserów. Awokado, inaczej gruszka miłości czy smaczliwka wdzięczna, pochodzi z Ameryki południowej. Delikatne, tłuste w smaku, bogate w sole mineralne i witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest to najbardziej kaloryczne warzywo. Zdrowe i pożywne
Moja smaczna kuchniadodać żółtka, sól, mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić na 30 minut. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Ja lubię czuć owoce. Pokrojone gruszki dodać do masy z płatkami, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy z płatkami. Delikatnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać mocno patelnię. Można smażyć na oleju(...)łyżką i smażyć tak długo aż będzie można je obrócić i się zarumienią. Następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony minutkę. Można posypać cukrem lub skropić miodem lub polać syropem klonowym
Kuchnia Pokoleńświeżych drożdży pokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry banan łyżeczka cukru pudru trzcinowego 70 g jogurtu sojowego waniliowego mleko sojowe do rozrobienia zaczynu łyżeczka pasty waniliowej dwie łyżki syropu klonowego rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania drożdżówki Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre(...)zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie
Poranek na słodkolubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone w plastry, ze skórą ale bez pestek. • Dosypać goździki i korę cynamonu(...)płyn i spróbować na słodkość. Jeśli za mało słodkie, to owoce zasypać cukrem i odczekać kilka dni aż się rozpuści, po czym zlać syrop przez gazę i połączyć z uprzednio zlanym alkoholem. • Całość przelać do butelek przez lejek z gazą, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce
To co kocham