gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:27/36)

Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 226

tuńczykiem 4.  Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6.  Kasza jaglana z wpc  🍚 3 1.  Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2.   Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką  4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica(...)warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta

Czarnawisienka
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 185

wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś(...)przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest

SMYKWKUCHNI
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 221

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z

naRuszcie
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 152

dobrego piwa. Ze względu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki:  Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka(...)oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda

Kuchnia PROzdrowotna
Kompot z suszonych owoców 178

dłużej.Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić(...)kompocie powinno się znaleźć 100 do 150 g suszonych śliwek, przynajmniej 100 g suszonych jabłek i 50 g rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej w sklepach mieszanki kompotowej.Łączna waga wszystkich użyty suszonych owoców (tj. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny, rodzynnek czy innych) powinna wynieść 500 g.Zamiast gotować samą

Gospodyni Miejska
Nalewka na owocach bzu czarnego 528

Jest nadal piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam  przepis. Składniki : 1,5 kg

Proste Potrawy
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 183

godzinę. Rozwałkować na okrągły placek nieco większy od formy na tartę. Przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy. Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru. Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Nałożyć ciasto(...)Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić. Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę. Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami

zadanie-gotowanie
Placki z jogurtem gruszkowym i olejem z pestek dyni (bezglutenowe, z mąki ryżowej i jaglanej) 138

https://www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już niejednokrotnie wspominałam Wam, że uwielbiam smak pestek dyni.  Olej też! Ostatnio dodaję go do serka

Di gotuje
Melchmus z wetami 109

gęsty ma być deser sok z 2 limonek 100 - 150 ml miodu  50 g pistacji łuskanych  50 g migdałów płatków  cynamon  3 jabłka lub gruszki Jak zrobić melchmus z wetami Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim skrobię ziemniaczaną. Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do pozostałego mleka, całość przelewamy do garnka po czym(...)wolnym ogniu pozwalamy mu się skarmelizować, po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania lub pokrojone w dość grube półplasterki, redukujemy wino, aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i migdały.  Całość posypujemy cynamonem. Jak przygotować melchmus z wetami w robocie Kohersen Mycook Założyć motylek. Rozmącone żółtka i pozostałe składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kaszki zbożowe Nominal. 149

lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy(...)następnie odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie kaszka jest już gotowa do spożycia.  Aby wzbogacić smak i wartość odżywczą można dodać np. rozgniecionego banana, startą gruszkę, mus owocowy, dżem, orzechy, serek itp. Jeśli próbowaliście tych kaszek, dajcie znać, czy Wam smakowały. Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie producenta  (polecam skorzystać z tłumacza Google

Poranek na słodko
Ratafia - lato zamknięte w nalewce. 179

każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała.  Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub spirytus) - po 200 - 250 ml do każdej porcji owoców. Wykonanie:  Kolejne porcje owoców dodajemy(...)Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam, wyciskam też na prasie owoce. Ten syrop mieszam z wytrawną nalewką do smaku - zależnie od okazji, przy której będzie ona degustowana. Ratafia powinna być gotowa ( zgodnie z tradycją

Smaki Ewy
Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki 194

Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki 2018 Walentynki(...)skondensowane – przelej je do słoika i wstaw do lodówki. W garnku rozpuść cukier i masło, zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu. Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków. Schłodzoną śmietankę 36% ubij

Eat me! Fit me!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 194

Morele kusza pachnaca skorka i zachwycaja walorami smakowymi,zatem nie moze  zabraknac w Waszych spizarniach  przetworow z moreli,najzdrowszych i najsmaczniejszych owocow lata.Morele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglany snickers, Maria Skłodowska-Curie 205

Zblenduj daktyle razem z 1 szklanką orzeszków i wyłóż nimi małą formę. Ugotuj kaszę i zblenduj, połóż ją na pierwszą warstwę. Posyp pozostałymi, zmielonymi orzeszkami (0,5 szklanki), polej syropem lub miodem. Na koniec polej polewą czekoladową (czekoladę roztop w kilku łyżkach mleka roślinnego lub wodzie). Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Film  Maria Skłodowska-Curie(...)opowieść z elementami biografii i zupełnie innym punktem widzenia. Moim zdaniem warty obejrzenia. Fakt, ma swoje wady i ograniczenia, ale rekompensują je na pewno piękne zdjęcia i świetna Karolina Gruszka w roli Marii.  Maria Skłodowska-Curie  w  Multikinie  do czwartku 30 marca.   Źródło Millet snickers, Maria Skłodowska- Curie It really does taste like

Qlinarnie i Qlinarnie
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 216

piekarnika, odwinąłem je z folii aluminiowej i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem w cienkie półplasterki. W podobne półplasterki pokroiłem również obrane ze skóry gruszki. Tak pokrojone buraki i gruszki ułożyłem na talerzu na przemian. Po około 40 minutach pieczenia bez przykrycia wyjąłem naczynie żaroodporne z piekarnika i wyjąłem z niego gęsie piersi, które odłożyłem na bok.  Na małą(...)ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem karmelowo - balsamicznym, który powinien mieć konsystencję syropu - w razie gdyby sos nadmiernie zgęstniał należy go ponownie podgrzać.   Do gęsi świetnie pasowało białe wytrawne wino

Wyprawy kulinarne