gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:27/36)

Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki 244

Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki 2018 Walentynki(...)skondensowane – przelej je do słoika i wstaw do lodówki. W garnku rozpuść cukier i masło, zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu. Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków. Schłodzoną śmietankę 36% ubij

Eat me! Fit me!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 224

Morele kusza pachnaca skorka i zachwycaja walorami smakowymi,zatem nie moze  zabraknac w Waszych spizarniach  przetworow z moreli,najzdrowszych i najsmaczniejszych owocow lata.Morele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglany snickers, Maria Skłodowska-Curie 243

Zblenduj daktyle razem z 1 szklanką orzeszków i wyłóż nimi małą formę. Ugotuj kaszę i zblenduj, połóż ją na pierwszą warstwę. Posyp pozostałymi, zmielonymi orzeszkami (0,5 szklanki), polej syropem lub miodem. Na koniec polej polewą czekoladową (czekoladę roztop w kilku łyżkach mleka roślinnego lub wodzie). Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny. Film  Maria Skłodowska-Curie(...)opowieść z elementami biografii i zupełnie innym punktem widzenia. Moim zdaniem warty obejrzenia. Fakt, ma swoje wady i ograniczenia, ale rekompensują je na pewno piękne zdjęcia i świetna Karolina Gruszka w roli Marii.  Maria Skłodowska-Curie  w  Multikinie  do czwartku 30 marca.   Źródło Millet snickers, Maria Skłodowska- Curie It really does taste like

Qlinarnie i Qlinarnie
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 247

piekarnika, odwinąłem je z folii aluminiowej i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem w cienkie półplasterki. W podobne półplasterki pokroiłem również obrane ze skóry gruszki. Tak pokrojone buraki i gruszki ułożyłem na talerzu na przemian. Po około 40 minutach pieczenia bez przykrycia wyjąłem naczynie żaroodporne z piekarnika i wyjąłem z niego gęsie piersi, które odłożyłem na bok.  Na małą(...)ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem karmelowo - balsamicznym, który powinien mieć konsystencję syropu - w razie gdyby sos nadmiernie zgęstniał należy go ponownie podgrzać.   Do gęsi świetnie pasowało białe wytrawne wino

Wyprawy kulinarne
Ostatnie tchnienie lata: tarta z malinami i morelami 217

która pozwoli pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze kasztany(...)owocami Składniki: (na formę do tary o wymiarach 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru 60 g zimnego masła 1 jajko masa orzechowa: 50 g złotego syropu 40 g grubo zmielonych orzechów włoskich 20 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem budyniowy: 110 g serka mascarpone 60 ml śmietany kremówki (38%) 1 jajko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 175

grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka i pieczoną gruszką Kalafior podbił moje kubki smakowe i serce. To było coś wspaniałego. Nie będę dużo pisać, by były by to same "ochy" i "achy" pod każdą możliwą postacią.  Podaję(...)gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia. Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut

kolorowotorcikowo
Jogurt 131

grecki. Starajcie się wybierać z jak najmniejszą ilością dodatkowych składników. Uwierzcie mi, że najlepszy jogurt to naturalny jogurt (nie ważne czy z mleka krówki czy kózki). Reszta zazwyczaj zawiera syrop glukozowo-fruktozowy i inne zbędne dodatki. Macie ochotę na jogurt owocowy? Kupcie jogurt naturalny i dodajcie świeże lub mrożone owoce. Gotowe! Prawdziwy jogurt to tylko dwa składniki: bakterie i mleko(...)nadaje się przekąskę (wystarczy dodać owoce, orzechy). W moich przepisach nie używam śmietany. Zastępuję ją najczęściej jogurtem greckim. Przepisy, w których znajdziecie jogurt możecie sprawdzić tutaj ! Jogurtowe Naleśniki z Gruszkami   Zapisz Zapisz

rabarbarowo
FRYTKI Z BATATÓW 217

przy niej posiedzieć chwilę dłużej. Na targu możecie dostać najlepsze rarytasy, które nasycone słońce wreszcie dojrzały i wydały plon. Pękate pomarańczowe dynie, fioletowe bakłażany, aromatyczne figi, najlepsze na świecie gruszki, tak bardzo soczyste, że jak nagryziesz to broda oblana sokiem, cała gama śliwek do wyboru. No kiedy jak nie teraz możesz każdego dnia jeść do woli świeże warzywa i owoce(...)zdjęcia jest właśnie jednym z nich.  PRZEPIS NA FRYTKI Z BATATÓW: - 4 ziemniaki bataty - 4 szczypty soli himalajskiej - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki syropu klonowego (ewentualnie miód) - 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich - 2 szczypty pieprzu cayenne  - 2 szczypty imbiru Bataty obieramy ze skórki, kroimy nożem na frytki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki, polewamy oliwą

SMYKWKUCHNI
Porady dla początkującego winiarza 152

Świetnie nadają się do tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką jest to, że przepyszne wino może powstać także z warzyw, np. z pomidorów, a sam smak wina możemy podkręcić bakaliami: rodzynkami(...)Przyrządzenie moszczu, który jest podstawą każdego wina. Owoce należy zgnieść, można to zrobić maszynką do mięsa z odpowiednią wkładką zgniatającą albo sokowirówką. Gotowy moszcz przekładamy do gąsiora. Przygotowanie syropu z wody i cukru. Standardowy syrop przygotowuje się według przepisu: kilogram cukru na litr wody. Mieszankę gotujemy, w trakcie gotowania należy zbierać pojawiającą się na wierzchu pianę. Warto pamiętać

Moja smaczna kuchnia
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 203

gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu dżemu. Dżem doprawiamy wedle upodobań sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Opcjonalnie doprawiamy kardamonem i cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy. Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków . Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-gruszkowo-cynamonowy   Dorota Wellman: Chutney z ananasa(...)cukru i 1 szklankę octu). Do garnka dodajemy miód, sok z limonki, czerwoną cebulę, papryczkę chili, liście laurowe i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zgęstnienia syropu. Dodajemy cząstki ananasa i dusimy wszystkie składniki kilka minut. Gorący chutney przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków i zalewamy resztą syropu. Sos możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno

WojnaNaSmaki.pl
Nalewka z pigwy 221

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Topinambur wraca do łask 141

bulwach inulina przekształca się we fruktozę i nadaje im bardziej wyczuwalną słodycz. Inne nazwy topinamburu Topinambur znany jest również pod nazwą słonecznik bulwiasty, bulwa, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Topinambur - cena No cóż, jeśli chcielibyśmy wprowadzić topinambur do naszej codziennej diety to tanio nie będzie. Poniżej przybliżone ceny w Warszawie i okolicach. świeży topinambur - około(...)topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu

Cztery Fajery
Topinambur wraca do łask 208

bulwach inulina przekształca się we fruktozę i nadaje im bardziej wyczuwalną słodycz. Inne nazwy topinamburu Topinambur znany jest również pod nazwą słonecznik bulwiasty, bulwa, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka. Topinambur - cena No cóż, jeśli chcielibyśmy wprowadzić topinambur do naszej codziennej diety to tanio nie będzie. Poniżej przybliżone ceny w Warszawie i okolicach. świeży topinambur - około(...)topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nalewka z pigwy – Pigwówka 122

Pigwa, zwana też polską gruszką , jest bohaterką mojej następnej nalewki typowo jesiennej. Kiedyś, gdy miałam bardzo duży ogród, rósł sobie w nim krzak pigwowca, a ja robiłam dżemy, nalewki i suszyłam plasterki do herbaty. Doceniłam to dopiero teraz, kiedy to nigdzie nie mogłam kupić pigwy. Dopiero mama Sławka odwiedziła kilka warszawskich bazarków(...)Odstawić na 2-3 dni aż puści sok, często potrząsając słoikiem. • Odlać sok, dodać wodę i podgrzać aby rozpuściły się resztki cukru. • Do owoców wlać wystudzony syrop i połączyć ze spirytusem. • Pozostawić na 1 miesiąc. • Odcedzić owoce przez gazę i nalew zlać do butelek. • Nalewka powinna leżakować 3 miesiące aby nabrała mocy

To co kocham