gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:26/36)

Testuję herbaty Richmont 150

cytrynową daje smak pełen orzeźwienia i wspaniale łagodzi skołatane nerwy. Napar ma połyskliwą, złocistą barwę i świetnie nadaje się jako zwieńczenie wieczoru. 3. Spicy Cinnamon Korzenna kompozycja na bazie gruszki i Rooibos z silnym akcentem cynamonowym.Mieszanka ma niezwykle oryginalny smak z soczystą owocową nutą, a płatki róży dodają jej delikatności. 4. Rooibos Sunrise Ta herbata to subtelny smak ostrokrzewu afrykańskiego(...)paragwajskiego z trawą cytrynową.Łączy w sobie dobrze wyczuwalną, łagodną goryczkę Yerba Mate z rześkością cytrusów. Daje złocistozielone, połyskliwe napary o urzekającym smaku. Wspaniale smakuje z brązowym cukrem lub syropem klonowym. 6. Gunpowder Green Chińska zielona herbata o wytrawnym smaku i ziołowym aromacie, idealna dla wielbicieli tego rodzaju herbat. Młode listki z górnej części rośliny poddane są działaniu pary wodnej

Aga w kuchni
Gryczane galette ze śliwkami 147

dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco zachęcam do wypróbowania(...)żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki

Food Square
Rozgrzewająca współpraca z Richmont :) 149

Honey Raspberry Pear - aromatyczna kompozycja owoców leśnych z kwiatami hibiskusa słodzona miodem i sokiem malinowym; - Orange Spicy Cinnamon - sok z pomarańczy, pełen witamin, połączony z korzenną kompozycją na bazie gruszki i Roiboos, plus cynamon; - Mexican Dream Mulled Wine - połączenie naparu z owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw z grzanym czerwonym winem - ciepło i tropikalna przyjemność; - Black Chili Chocolate(...)whisky; - Lemon Ginger Paradise - orientalna mieszanka na bazie aromatycznych przypraw i kardamonu - tą herbatę właśnie popijam i jest naprawdę przepyszna! :)  Dla podsycenia smaku dodałam do niej dwie łyżeczki syropu trzcinowego i plaster cytryny.  Jest znakomita, szklanka od Richmont idealnie pasuje do tego typu herbat. Zapach aromatów herbaty czuć już w całym pokoju... Idealna na zbliżające się deszczowe

Trufelkowo
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 421

owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki itp) łyżka cukru 2 jajka budyń waniliowy łyżka mąki łyżka maki ziemniaczanej galaretka cytrynowa (można dodać inną ale wg mnie najlepiej smakuje z cytrynową) 25 dag margaryny Dodatkowo: 2 galaretki(...)mieszamy tak aby masa nie opadła. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni (ok 45 minuty) Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę. Syrop uzupełniamy wodą tyle aby było go pół litra. Odlewamy pół szklanki w której mieszamy obie mąki, jajka, budyń i cukier (jeśli masa będzie bardzo gęsta

sierotka maRysia w kuchni
OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 170

tego kruszonka z płatków kasztanowych, no i oczywiście owoce - u mnie: jabłka oraz mango. Do tej pizzy, oprócz jabłek i mango, pasują również inne owoce, jak: borówki, maliny, truskawki, gruszki czy brzoskwinie, więc z pewnością każdy znajdzie jakiś owoc dla siebie. Pizza nie jest słodka, więc spokojnie mogą sięgnąć po nią osoby na diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze(...)brązowego ryżu Radix-Bis 1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej) 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki syropu klonowego 2-3 łyżki oliwy szczypta soli Nadzienie: 1 mango 2 jabłka 50 g gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix

Kuchnia MagdaLeny
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 245

tuńczykiem 4.  Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6.  Kasza jaglana z wpc  🍚 3 1.  Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2.   Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką  4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica(...)warzywami 5. Ciasteczka proteinowe 5 1. Pieczona owsianka ze śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta

Czarnawisienka
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 229

wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś(...)przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest

SMYKWKUCHNI
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 257

Ciągłe odwracanie mięsa podczas grillowania sprawia, że naturalne soki lepiej się wchłaniają co skutkuje jego wyjątkową soczystością i miękkością. Najlepsze mięsa do grillowania na rożnie (z

naRuszcie
Kompot z suszonych owoców 206

dłużej.Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić(...)kompocie powinno się znaleźć 100 do 150 g suszonych śliwek, przynajmniej 100 g suszonych jabłek i 50 g rodzynek. Pozostałe owoce można dowolnie zmieniać. Można użyć suszonych bananów, gruszek czy fig. Można także użyć dostępnej w sklepach mieszanki kompotowej.Łączna waga wszystkich użyty suszonych owoców (tj. jabłek, śliwek, moreli, żurawiny, rodzynnek czy innych) powinna wynieść 500 g.Zamiast gotować samą

Gospodyni Miejska
Nalewka na owocach bzu czarnego 557

Jest nadal piękna złota jesień. Można znaleźć jeszcze krzewy z owocami bzu czarnego. Dla tych co chcieliby zrobić nalewkę, mam  przepis. Składniki : 1,5 kg

Proste Potrawy
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 213

godzinę. Rozwałkować na okrągły placek nieco większy od formy na tartę. Przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w rondelku i wylać na spód formy. Posypać równomiernie 2 łyżkami cukru, ułożyć warstwę gruszek (obranych i przepołowionych) i posypać jeszcze 1 łyżką cukru. Wsadzić na górną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piec około 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Nałożyć ciasto(...)Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić. Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę. Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami

zadanie-gotowanie
Placki z jogurtem gruszkowym i olejem z pestek dyni (bezglutenowe, z mąki ryżowej i jaglanej) 177

https://www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Już niejednokrotnie wspominałam Wam, że uwielbiam smak pestek dyni.  Olej też! Ostatnio dodaję go do serka

Di gotuje
Melchmus z wetami 137

gęsty ma być deser sok z 2 limonek 100 - 150 ml miodu  50 g pistacji łuskanych  50 g migdałów płatków  cynamon  3 jabłka lub gruszki Jak zrobić melchmus z wetami Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim skrobię ziemniaczaną. Żółtka mieszamy bardzo dokładnie po czym dodajemy do pozostałego mleka, całość przelewamy do garnka po czym(...)wolnym ogniu pozwalamy mu się skarmelizować, po czym zalewamy winem. Następnie dodajemy owoce wydrążone małą łyżeczką do wykrawania lub pokrojone w dość grube półplasterki, redukujemy wino, aż do powstania syropu. Na zastygnięty melchmus nakładamy owoce, rozdrobnione orzechy i migdały.  Całość posypujemy cynamonem. Jak przygotować melchmus z wetami w robocie Kohersen Mycook Założyć motylek. Rozmącone żółtka i pozostałe składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kaszki zbożowe Nominal. 186

lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy(...)następnie odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie kaszka jest już gotowa do spożycia.  Aby wzbogacić smak i wartość odżywczą można dodać np. rozgniecionego banana, startą gruszkę, mus owocowy, dżem, orzechy, serek itp. Jeśli próbowaliście tych kaszek, dajcie znać, czy Wam smakowały. Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie producenta  (polecam skorzystać z tłumacza Google

Poranek na słodko
Ratafia - lato zamknięte w nalewce. 212

każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała.  Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub spirytus) - po 200 - 250 ml do każdej porcji owoców. Wykonanie:  Kolejne porcje owoców dodajemy(...)Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam, wyciskam też na prasie owoce. Ten syrop mieszam z wytrawną nalewką do smaku - zależnie od okazji, przy której będzie ona degustowana. Ratafia powinna być gotowa ( zgodnie z tradycją

Smaki Ewy