gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:15/36)

Ciasto na maślance 262

drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak maślankowca

AniaGotuje.pl
Rogaliki maślane 268

pełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych do domu i przerabianych na przetwory. Ogórki w curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty

Jacob Tastes
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 146

Zestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszając, dodać chili i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki. PS. Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni. Tytuł: Jesień w Kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie Autor: Anna Czelej Data wydania: sierpień 2013 Seria: W kuchni Pięciu Przemian Wydawnictwo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przetwory 208

Frużelina malinowa Frużelina z borówki amerykańskiej Konfitura z czarnej porzeczki Syrop sosnowy Dżem z cukinii Cukinia ala ananas Sok z czarnego bzu Brzoskwinie w syropie Sałatka z ogórków i papryki Ogórki konserwowe z chili Gruszki w octowej zalewie Pomidory suszone Fasolka szparagowa z marchewką Syrop z mniszka lekarskiego

Ala piecze i gotuje
Ciasto czekoladowe z gruszkami. 135

połowy pomarańczy ,gotować na małym płomieniu około 15 minut,aż gruszki zmiękną .Nie mogą gotować się zbyt długo,bo będą jeszcze pieczone.Wyjąć z syropu i ostudzić.Następnie wydrążyć ostrym nożem środek gruszki z pestkami ,pozostawiając ogonki .Jeśli nie chcą stać w foremce ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI CUKRU 10 ŁYŻEK WODY

Ladylaura.
Gruszki pod kołderką 146

małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie gruszki i polewamy zredukowanym sosem

Zainspirowana w kuchni
Naleśniki z gruszkami "Piękna Helena" 147

bogato. Farsz naleśników stanowią pyszne dojrzałe gruszki i czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, całość garnirowana posiekanymi orzechami laskowymi. Naleśniki szybkie do przygotowania, bo używając dojrzałych gruszek nie ma potrzeby obgotowywania ich w syropie. Naleśniki nigdy się nie znudzą, a dzisiejsze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do przepisu! Składniki: 6-7 gotowych naleśników 4 dojrzałe gruszki 150 g gorzkiej czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe Brownie Bezglutenowe. 167

łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 5 ml ekstraktu waniliowego 3 jajka 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy Wykonanie: 1. Gruszkę średniej wielkości myjemy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Do rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy

vaniliowoczekoladowa
Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń i słodkie, prażone migdały. 166

szklanki mleka roślinnego 2 łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego *lub więcej, do smaku Sposób przygotowania Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i podsmażamy ciągle mieszając (aż puści sok). Dolewamy wino i resztę składników (oprócz wody). Gotujemy na małym ogniu przez(...)zrobią się lekko ciemniejsze), posypujemy je stewią i syropem z agawy. Wyłączamy gaz (erytrytol będzie się palił, więc należy wyłączyć gaz zaraz po wsypaniu tego słodzika na patelnię). Gdy budyń lekko wystygnie (tj. nie będzie wrzący), wlewamy do szklanek na warstwę gruszkowo-winną. Posypujemy płatkami migdałów i serwujemy! Artykuł Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń

Fill The Bowl
Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń i słodkie, prażone migdały. 150

szklanki mleka roślinnego 2 łyżki stewii z erytrytolem* Chrupiące migdały 75g płatków migdałowych 2 łyżeczki stewii z erytrytolem 2 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego *lub więcej, do smaku Sposób przygotowania Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka i podsmażamy ciągle mieszając (aż puści sok). Dolewamy wino i resztę składników (oprócz wody). Gotujemy na małym ogniu przez(...)zrobią się lekko ciemniejsze), posypujemy je stewią i syropem z agawy. Wyłączamy gaz (erytrytol będzie się palił, więc należy wyłączyć gaz zaraz po wsypaniu tego słodzika na patelnię). Gdy budyń lekko wystygnie (tj. nie będzie wrzący), wlewamy do szklanek na warstwę gruszkowo-winną. Posypujemy płatkami migdałów i serwujemy! Artykuł Pijana gruszka z budyniem, czyli gruszka w winnej galaretce, waniliowy budyń

Fill The Bowl
Granola z orzechami 120

szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szklanki amarantusa 1/2 szklanki siemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem z agawy

Moja Galeria Smaku
Pudding chia z gruszką i musem malinowym 180

najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone) 1/2 gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy rozlać pudding(...)dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam je Połówkę gruszki podzieliłam na kawałki Owocami udekorowałam pudding Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pudding chia z gruszką i musem malinowym 180

najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone) 1/2 gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy rozlać pudding(...)dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam je Połówkę gruszki podzieliłam na kawałki Owocami udekorowałam pudding Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Peczak, gruszka i pietruszka 133

bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z gruszka i pietruszka 150 ml pęczaku 3 pietruszki 2 twarde gruszki 2 szalotki garść posiekanej natki pietruszki sok i skórka z cytryny 5 łyżek oliwy łyżka syropu klonowego sól i pieprz Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy pęczaki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszki(...)obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w gruba kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Szalotki, gruszki i pietruszki wkładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut w 200 st.C. Studzimy. Do pęczaku dodajemy upieczone warzywa i owoce. Skrapiamy łyżką oliwy. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ). 122

pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę i pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, skórkę zetrzyj na tarce bez białej błonki, wsyp do słoja z gruszkami. Z wody i cukru ugotuj syrop na średnim ogniu, dopilnuj, aby się nie przypalił. Wystudzonym syropem zalej owoce w słoju. Dodaj goździki, zalej całość wódką , wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój(...)nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek ze starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem.   T ak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę

Przepisy i porady kulinarne