gruszki w syropie - 527 przepisów (strona:15/36)

Naleśniki z gruszkami "Piękna Helena" 182

bogato. Farsz naleśników stanowią pyszne dojrzałe gruszki i czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, całość garnirowana posiekanymi orzechami laskowymi. Naleśniki szybkie do przygotowania, bo używając dojrzałych gruszek nie ma potrzeby obgotowywania ich w syropie. Naleśniki nigdy się nie znudzą, a dzisiejsze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do przepisu! Składniki: 6-7 gotowych naleśników 4 dojrzałe gruszki 150 g gorzkiej czekolady

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe Brownie Bezglutenowe. 214

łyżki stołowe wody skórka starta z połowy cytryny 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 5 ml ekstraktu waniliowego 3 jajka 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu jasnego np z agawy Wykonanie: 1. Gruszkę średniej wielkości myjemy obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na drobną kostkę. Do rondla wlewamy 3 łyżki stołowe wody i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy

vaniliowoczekoladowa
Granola z orzechami 158

szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków żytnich 1/2 szklanki amarantusa 1/2 szklanki siemienia lnianego 50 g pestek słonecznika 30 g pestek dyni 25 g suszonych gruszek 25 g suszonych moreli 4 łyżki syropu z agawy 1/3 łyżeczki cynamonu 75 g suszonej żurawiny 120 g orzechów (migdały, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 5 łyżek oleju W miseczce wymieszać olej z syropem z agawy

Moja Galeria Smaku
Pudding chia z gruszką i musem malinowym 218

najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone) 1/2 gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy rozlać pudding(...)dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam je Połówkę gruszki podzieliłam na kawałki Owocami udekorowałam pudding Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pudding chia z gruszką i musem malinowym 218

najlepiej zjeść przed południem - na I lub II śniadanie. Polecam bardzo! Składniki na 2 porcje: 6 łyżek nasion chia 1 szklanka mleka migdałowego 4 łyżki syropu klonowego 2 garści malin (u mnie mrożone) 1/2 gruszki Do mleka migdałowego wsypałam nasiona chia i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut, żeby całość trochę zgęstniała. Jeśli robicie 2 porcje, to należy rozlać pudding(...)dwóch salaterek Następnie dodałam syrop klonowy, znowu wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 4 godziny, przykrywając folią spożywczą Po wyjęciu z lodówki... ... mrożone maliny opłukałam ciepłą wodą, żeby trochę odtajały, a następnie zmiksowałam je Połówkę gruszki podzieliłam na kawałki Owocami udekorowałam pudding Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Peczak, gruszka i pietruszka 170

bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z gruszka i pietruszka 150 ml pęczaku 3 pietruszki 2 twarde gruszki 2 szalotki garść posiekanej natki pietruszki sok i skórka z cytryny 5 łyżek oliwy łyżka syropu klonowego sól i pieprz Pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy pęczaki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do ostygnięcia. Pietruszki(...)obieramy i kroimy w grube plasterki. Gruszki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w gruba kostkę. Szalotki obieramy i kroimy w ćwiartki. Szalotki, gruszki i pietruszki wkładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut w 200 st.C. Studzimy. Do pęczaku dodajemy upieczone warzywa i owoce. Skrapiamy łyżką oliwy. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ). 168

pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę i pomarańcza dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, skórkę zetrzyj na tarce bez białej błonki, wsyp do słoja z gruszkami. Z wody i cukru ugotuj syrop na średnim ogniu, dopilnuj, aby się nie przypalił. Wystudzonym syropem zalej owoce w słoju. Dodaj goździki, zalej całość wódką , wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Słój(...)nalewka była klarowna to, po dwóch tygodniach zlej płyn znad osadu, osad przefiltruj, połącz z wcześniej zlanym płynem i ponownie rozlej do butelek. Ja do produkcji tej nalewki użyłem gruszek ze starej gruszy, ma ona ponad 100 lat ! Owoce nie są duże, ale dość aromatyczne, żółte z pomarańczowym rumieńcem.   T ak nalewka wygląda po 3 tygodniach. Dziś przecedzę

Przepisy i porady kulinarne
SuperSmoothie: banan-szpinak-gruszka-goji 163

łyżeczka wiórek kokosowych    (np. konferencje) - łyżka syropu z agawy Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Gruszki umyć, wyciąć gniazda nasienne - Można je obrać, by nie czuć goryczkowatego posmaku skórki - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki

Wegańska kuchnia orientalna
Owsianka z twarogiem i owocami 237

płatków orkiszowych po 1 łyżce siemienia lnianego i dowolnych orzechów (moga byc rózwniez płatki migdałowe czy wiórki kokosowe) 1 łyzka rodzynek świeże owoce (sezonowe, banan, jabłko, gruszka czyli co kto lubi) łyżka syropu klonowego do posypania np. chipsy kokosowe W miseczce łączymy twaróg z cynamonem i jogurtem. W drugiej miseczce zalewamy płatki, siemię, orzechy i rodzynki gorąca wodą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka z roszponki, gruszek i pomarańczy 157

idealne drugie śniadanie (słowo „lancz” też mnie wku…, tj. denerwuje) Składniki powiedzmy na 4-6 porcji: opakowanie roszponki – 200 g 2 gruszki 2 pomarańcze sok z połowy cytryny 2 łyżki syropu z agawy lub innego płynnego słodu 50 g pestek dyni Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki Gruszek przeważnie nie obieram, tylko dokładnie szoruję. Gruszki

greenscarf
I znów gruszki nadziewane wątróbkami drobiowymi 151

tego żadnego dodatku typu ryż czy ziemniaki - obgotowana gruszka zupełnie nam wystarczyła. Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe . * Można przygotować takie gruszki ze świeżych obgotowanych w lekkim syropie

Buniabaje w kuchni
Jesienna sałatka z brukselki. 149

podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków

zadanie-gotowanie
Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 169

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować(...)się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę. Formę natłuścić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy

Różne smaki w kuchni
Lekkie ciasto z gruszką i imbirem 247

łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut. Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę. Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować(...)się rozpuszczą. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę. Formę natłuscić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką). Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą. Wstawiamy

Słodkości i nie tylko
Domowy "Kubuś" 153

Składniki: 2 marchewki 1 banan 1 nektarynka 1 gruszka 2 plastry ananasa (użyłam ananasa z puszki) 1/2 szklanki syropu z ananasa (zalewa z ananasa w puszce) Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miksera. 2. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, dodać do marchewki. 3. Nektarynkę oddzielić od pestki, przekroić(...)mniejsze części, przełożyć do miksera. 4. Gruszkę obrać, oddzielić od gniazda nasiennego, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do marchewki. 5. Ananasa przekroić na mniejsze części, dodać do owoców. 6. Syrop wlać do miksera. Całość dokładnie zmiksować. ( Jeżeli wolisz mniej słodki sok zamiast syropu dodaj taką samą ilość niegazowanej wody

A Ty Smakuj Mnie