Nasze zapasy zimowe nie jeden raz sprawiły niespodziankę :) Tak było i tym razem :) kiedy okazało się, że ... W spiżarni odkryto gruszki w syropie... :) To już jest dobry powód żeby zrobić coś pysznego :) Szybko z masła kakao i cukru pudru robimy czekoladę... Gruszki wyjmujemy z syropu... Oblewamy czekoladą... Wykładamy na talerzyki... Obsypujemy płatkami migdałów i wokół posypujemy wiórkami z kokosa
chleba naszegoWitajcie :) Dzisiaj kolejna propozycja przetworów, ostatnio dostałam trochę gruszek i postanowiłam je jakoś wykorzystać.Lubicie gruszki w syropie? do syropu można dodać anyż, cynamon jeśli lubicie smaki korzenne, super sprawdzają się do ciast i deserów. Pyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 0,5kg cukru 1 cukier waniliowy(...)dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Słoiki wyciągamy
Sama słodycz i szczypta chilikory cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wino mieszamy z octem, dodajemy cukier, gałkę, cynamon i goździki. Zalewę zagotowujemy, zbieramy powstały szum i odparowujemy na małym ogniu na lekki syrop. Odstawiamy i studzimy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wkładamy je do letniego syropu i gotujemy aż gruszki będą szkliste i miękkie. Gruszki przekładamy do słoików. Syrop jeszcze przez
Marder&Marder Manufacturepieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C. Masa czekoladowa: 3 tabliczki mlecznej czekolady 750 ml śmietany 30% lub 36% Dodatkowo: gruszki w syropie lub 5 gruszek 1/2 szklanki cukru sok z 1 cytryny czekolada gorzka starta na wierzch Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem
Niespełnione zdolności kulinarnełyżki sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżka miodu (rzepakowy), 1 łyżka cukru z trzciny cukrowej, 1 puszka gruszek w lekkim syropie, 1 noga (bez kości, ze skórą) kaczki Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Mięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu(...)chłodnej patelni i postawić na małym ogniu. Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć i odstawić na chwilę. Do garnka wlać sos sojowy, syrop z gruszek, dodać miód i zagotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do sosu i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, a sos gotować, aż będzie gęsty. 1 gruszkę
królestwo garówprostszych deserów, jakie można sobie przygotować jesienią. Świetnie w tej formie sprawdzają się gruszki, które wystarczy upiec z dodatkiem odrobiny masła i jakiegoś słodzika jak miód, syrop daktylowy czy klonowy. Pieczone gruszki możecie podać do porannej owsianki, zjeść z jogurtem czy lodami. Ja zrobiłam do nich prostu dodatek w postaci serka mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem(...)wydrąż środek łyżeczką. Ja swoim gruszkom nie ucięłam ogonków, aby ładniej wyglądały na zdjęciach, ale przed zjedzeniem oczywiście to zrobiłam :) Żaroodporną formę posmaruj masłem. Włóż do niej gruszki, polej miodem lub syropem i wymieszaj do obtoczenia. Odwróć gruszki rozciętą częścią do dołu, wstaw do piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż staną się miękkie. W tym czasie przygotuj
Chilli Czosnek i Oliwaelement, który łączy wszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;) Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody opcjonalnie niebieski barwnik spożywczy Wykonanie:Gruszki obieramy, zostawiając ogonek(...)smaku. Opcjonalnie możemy dodać barwnik niebieski, co ja uczyniłam chcąc uzyskać większą głębię koloru ;).Doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż rozpuści się cukier. Następnie do tak przygotowanego syropu wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste.Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu odsączmy i studzimy.Podajemy z pokruszonymi ciasteczkami oreo i ulubionymi lodami. Gorąco polecam
Malinowe Pocałunkiskładniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy
Domowy Smak Jedzeniasera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski
Różne smaki w kuchnijednym żółtku nie przerywając mieszania, ale mieszać już trochę delikatniej. Na koniec dodać mąkę i rozmieszać. Masa powinna być puszysta. Na patelni roztopić masło i wrzucicić pokrojoną gruszkę. Skropić syropem klonowym. Smażyć aż gruszki lekko zmiękną, nie mogą się rozpadać.Wylać masę jajeczną na podsmażone gruszki i lekko zamieszać. Zmniejszyć gaz i smażyć powoli. Teraz już nie wolno mieszać
Kuchnia Pokoleńsera śmietankowego (zaw. tłuszczu ok. 24% - użyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski
Słodkości i nie tylkoSkładniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 50 g masła orzechowego 25 g syropu klonowego 100 ml maślanki dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy 1 gruszka Płatki ryżowe, mleko, wodę, masło orzechowe i syrop klonowy umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie zmniejszyć moc palnika i gotować 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć garnek(...)dodać maślankę i zmiksować całość na gładki budyń. Gruszkę umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na grillowej patelni. Budyń podawać na ciepło lub zimno z syropem daktylowo-orzechowym i grillowanymi plastrami gruszki. Smacznego! Ja tymczasem odliczam tygodnie do rozpoczęcia kolejnej szkolnej sesji. Siedem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy Ogródek Dziadunia ) 1 laska cynamonu 4-5 goździków 1 cukier z prawdziwą wanilią Wykonanie: Gruszkę umyj i obierz(...)wystygnięciu należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, przechowywane w inny sposób nie będą chrupiące. :) Do całego "zestawu" deserowego koniecznie kup lody waniliowe lub śmietankowe - a co tam! :) Gruszkę podawaj polaną syropem, z ciasteczkami korzennymi i lodami. Niebo w gębie, ręczę za to głową! :) Na koniec muszę się jeszcze pochwalić, że dzięki mojej współpracy z firmą Ogródek Dziadunia
Garniec Magalienaleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż domaga(...)bardzo twarde to dłużej). Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach i składamy w ćwiartki. Polewamy syropem. Możemy posypać świeżym tymiankiem, melisą lub miętą. Post Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuGruszki w słodkim syropie, który po rozcieńczeniu z wodą jest smacznym napojem. Same owoce idealnie sprawdzą się w ciastach, deserach, omletach na słodko lub owsiance. Takie przetwory z owoców szczególnie doceniamy zimą :) 2 kg gruszek twardych 1 litr wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki soku z cytryny goździki całe Należy wybrać twarde, słodkie gruszki(...)słoik. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem białym i cukrem z prawdziwą wanilią. Zamiast cukru waniliowego możemy dodać same ziarna z pół laski wanilii. Jeszcze gorącym syropem można zalać gruszki. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10-15 min. Po wystudzeniu należy schować przetwory do chłodnej spiżarni. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Przetwory na słodko Tagged: goździki , gruszki
https:KKuchniaMniam