wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy(...)patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory
Kuchenne Wariacjesłodko-kwaśne smaki. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli – najlepiej Piękny Jaś Tyczny jabłko gruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub cytryny świeżo mielony pieprz Jak przygotować sałatkę owocową z fasoli? Fasolę namoczoną(...)przez noc gotujemy godzinę. Pamiętamy, żeby po zagotowaniu wylać pierwszą wodę – wtedy będzie bardziej lekkostrawna. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy dressing z wody, miodu, octu jabłkowego i pieprzu. Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Jabłko, gruszkę i banana skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wszystkie owoce oprócz kiwi mieszamy z fasolą i dressingiem. Dekorujemy kawałkami kiwi. Artykuł Sałatka owocowa
Ugotowane pozamiatanepowodzeniu stanowią gruszki – nie mogą być ani twarde, ani zbyt mocno dojrzałe. mix sałat 2 gruszki (polecam konferencje) 1 op. sera Lazur błękitny opcjonalnie garść orzechów włoskich ok. 1/2 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju tłoczonego na zimno) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki maggi sól, pieprz(...)łyżka gorącej wody Mix sałat przekładamy do miski. Dodajemy obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę oraz pokrojony w kostkę ser Lazur. Opcjonalnie możemy posypać sałatkę posiekanymi orzechami. W szklance mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, miód, maggi oraz gorącą wodę. Doprawiamy to odrobiną soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Zalewamy sałatkę chwilę przed podaniem
Smaki Na Talerzuporę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru(...)waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego
Słodki Zakątekszpinaku i chrupiące orzechy. Musicie spróbować!Składniki:2 gruszki100 g liści szpinaku4 łyżki orzechów włoskichok 40 g sera gorgonzolaSos miodowo-musztardowy:1 łyżka octu winnego2 łyżki miodu2 łyżki musztardyPrzygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy podzielone na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Umyty
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie, wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa
SMYKWKUCHNItego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką jest to, że przepyszne wino może powstać także z warzyw, np. z pomidorów, a sam smak wina możemy podkręcić bakaliami: rodzynkami czy też suszonymi morelami
Moja smaczna kuchniaGruszka - 1/2 szt. Ogórek zielony - 1/2 szt. Kilka listków świeżej bazylii Orzechy włoskie - 1 łyżka SOS: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Buraka , gruszkę i ogórka kroimy w plasterki , posypujemy , orzechami włoskimi , listkami świeżej bazylii . W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu , doprawiamy solą i pieprzem
Marcepanowa kuchniamają szans na doczekanie do zimy :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2 twarde gruszki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki wody 170 g brązowego cukru 100 ml octu winnego 2 płaskie łyżeczki startego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu ½ łyżeczki kurkumy 100 g rodzynek(...)zalewamy dwoma łyżkami wody, dodajemy brązowy cukier i przeciśnięty czosnek. Dusimy razem ok. 10 minut. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do podgotowanej cebuli. Dusimy, dodając w trakcie: starty imbir, sól, zmielony pieprz, kurkumę, rodzynki. Na końcu dodajemy ocet winny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywam przykrywką. Dusimy ok. 60 minut na bardzo
bistro mamaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SAŁATKA Z RUKOLĄ I SEREM CAMEMBERT PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 2 Składniki 1 opakowanie rukoli 1 gruszka 1 ser camembert 6 pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich Sos 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta soli oraz pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Składniki na sos wymieszać ze sobą
Przepiski.plpokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy w cienkie słupki, wkładamy wszystko do słoja, zalewamy wrzącą wodą(...)znowu o centymetr przykrywała owoce i obierzyny, wierzch słoja obwiązujemy gazą - ponownie odstawiamy w ciemne, niewychłodzone miejsce (tym razem na ok. 2 miesiące). Krok 3. Po 2 miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek. Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny. W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory
Moja Książka Kucharskaroszponki 2 pomarańcza 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego olej Roszponkę myję i osuszam. Pomarańcza sparzam filetuję tak żeby pozyskać sam miąższ.Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą powyżej(...)łososia. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki i samże na patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz pokrojoną papryką. Do słoiczka wlewam 8 łyżek oliwy od pomidorów, dodaję ocet, bazylię, sól, oregano, czosnek sprasowany i energicznie potrząsam słoikiem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniadłonie. Dynię, marchew i gruszkę wykorzystałam jako pierwsze. Marynowałam je w zalewie o zapachu goździków i słodko- kwaśnym smaku przez tydzień. A potem wykorzystałam. Do sałatki. Marynowana dynia, marchew i gruszka Po 0,5 kg marchwi, dyni i gruszki 3 słoiki 3 litry wody 1 szklanka cukru 3/4 szklanki octu garść goździków łyżka(...)plastry (marchew). Każdy rodzaj umieść w odrębnym słoiku. Zagotuj wodę z cukrem, octem, goździkami, cynamonem, solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej przygotowanym ciepłym roztworem pokrojone składniki, zamknij słoje i odstaw do wystudzenia. Wychłodzone słoiki wkładam do lodówki i marynuję przez tydzień dynię, marchew i gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek
Mango Papajaczego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis. Potrzebujemy: 1 kg gruszek 0,5 kg cukru 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 250 ml czerwonego octu winnego 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wino mieszamy z octem, dodajemy cukier, gałkę, cynamon i goździki
Marder&Marder Manufactureciążowego mózgu i mi się tylko wydaje że to takie dobra?? Ale nieeee! Niemożliwe!). Ta sałatka z figą, gruszką, serem ferą i orzechami na lekko ostrej rukoli to istne szaleństwo kubków smakowych. Całość przepięknie uzupełnia słodko-kwaskowy dressing z odrobiną miodu, octem balsamicznym, dobrej jakości oliwą i sokiem z cytryny. No już dawno nic lepszego nie jadłam. Szkoda(...)nienarzucającej się mozzarelli. Wybór należy do Was. Składniki sałatki na 1 porcję : garść rukoli świeża figa 1/2 twardej gruszki (u mnie konferencja) 25g sera feta 2 orzechy włoskie Dressing na 2 porcje: 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka octu balsamicznego pół łyżki miodu sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rukolę bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą
Dietolog