gruszki w occie - 516 przepisów (strona:15/35)

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i gorgonzollą 198

szpinaku i chrupiące orzechy. Musicie spróbować!Składniki:2 gruszki100 g liści szpinaku4 łyżki orzechów włoskichok 40 g sera gorgonzolaSos miodowo-musztardowy:1 łyżka octu winnego2 łyżki miodu2 łyżki musztardyPrzygotowujemy sos dokładnie mieszając składniki.  Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy podzielone na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Umyty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
3 przepisy na dania z grilla, o których jeszcze nie słyszałeś! 166

nigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie, wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ   - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa

SMYKWKUCHNI
Porady dla początkującego winiarza 125

tego jeżyny, truskawki, rabarbar, winogron, wiśnie, porzeczki, a nawet maliny. Warunek jest jeden: owoce muszą być zdrowe i dorodne. Każdy winiarz wie, że sfermentowane zgniłe gruszki czy też jabłka nie wyprodukują alkoholu tylko ocet. Ciekawostką jest to, że przepyszne wino może powstać także z warzyw, np. z pomidorów, a sam smak wina możemy podkręcić bakaliami: rodzynkami czy też suszonymi morelami

Moja smaczna kuchnia
SAŁATKA Z BURAKIEM I GRUSZKĄ 131

Gruszka - 1/2 szt.  Ogórek zielony - 1/2 szt. Kilka listków świeżej bazylii Orzechy włoskie - 1 łyżka SOS: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Buraka , gruszkę i ogórka kroimy w plasterki , posypujemy ,  orzechami włoskimi , listkami świeżej bazylii . W miseczce mieszamy wszystkie składniki  sosu , doprawiamy solą i pieprzem

Marcepanowa kuchnia
Chutney z gruszkami 119

mają szans na doczekanie do zimy :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 2   twarde gruszki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki wody 170 g brązowego cukru 100 ml octu winnego 2 płaskie łyżeczki startego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu  ½ łyżeczki kurkumy 100 g rodzynek(...)zalewamy dwoma łyżkami wody, dodajemy brązowy cukier i przeciśnięty czosnek. Dusimy razem ok. 10 minut.   Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do podgotowanej cebuli.  Dusimy, dodając w trakcie: starty imbir, sól, zmielony pieprz, kurkumę, rodzynki. Na końcu dodajemy ocet winny.   Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywam przykrywką.  Dusimy ok. 60 minut na bardzo

bistro mama
Sałatka z rukolą i serem camembert 48

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SAŁATKA Z RUKOLĄ I SEREM CAMEMBERT PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Liczba porcji: 2 Składniki 1 opakowanie rukoli 1 gruszka 1 ser camembert 6 pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich Sos 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta soli oraz pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Składniki na sos wymieszać ze sobą

Przepiski.pl
OCET WINNY 122

pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych.   Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy w  cienkie słupki, wkładamy wszystko do słoja, zalewamy wrzącą wodą(...)znowu o centymetr przykrywała owoce i obierzyny, wierzch słoja obwiązujemy gazą - ponownie odstawiamy w ciemne, niewychłodzone miejsce (tym razem na ok. 2 miesiące). Krok 3. Po 2 miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek. Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny. W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory

Moja Książka Kucharska
Sałatka kusksus z łososiem 128

roszponki 2 pomarańcza 100 g łososia wędzonego 1 cebula czerwona 5 pomidorów suszonych 1/3 szklanki kaszy kuskus 1 papryczka chili 2 gruszki sól 1/2 łyżeczki bazylii i oreagno oliwa od pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego olej Roszponkę myję i osuszam. Pomarańcza sparzam filetuję tak żeby pozyskać sam miąższ.Kaszę kuskus zalewam wrzącą wodą powyżej(...)łososia. Gruszki obieram i kroję na ćwiartki i samże na patelni grillowej na odrobinie oleju. Jak gruszki zmiękną lekko i przestygną dodaję pokrojone do sałatki, razem z kawałkami pomarańcza, pomidorami, cebulą, oraz pokrojoną papryką. Do słoiczka wlewam 8 łyżek oliwy od pomidorów, dodaję ocet, bazylię, sól, oregano, czosnek sprasowany i energicznie potrząsam słoikiem. Sałatkę polewam sosem przed podaniem

wesoła kuchnia
Sałatka z kozim serem, batatem i dynią. Pomysł na marynowaną dynię i marchew. 108

dłonie. Dynię, marchew i gruszkę wykorzystałam jako pierwsze. Marynowałam je w zalewie o zapachu goździków i słodko- kwaśnym smaku przez tydzień. A potem wykorzystałam. Do sałatki.  Marynowana dynia, marchew i gruszka Po 0,5 kg marchwi, dyni i gruszki  3 słoiki  3 litry wody  1 szklanka cukru  3/4 szklanki octu  garść goździków  łyżka(...)plastry (marchew). Każdy rodzaj umieść w odrębnym słoiku. Zagotuj wodę z cukrem, octem, goździkami, cynamonem, solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. Zalej przygotowanym ciepłym roztworem pokrojone składniki, zamknij słoje i odstaw do wystudzenia. Wychłodzone słoiki wkładam do lodówki i marynuję przez tydzień dynię, marchew i gruszkę. Gruszkę można po jednym dniu z powodzeniem wykorzystywać do potraw np. jako dodatek

Mango Papaja
Pijana gruszka 142

czego można taką gruszkę w winie dodać? Podzielcie się pomysłami w komentarzach! A tymczasem zapraszam po przepis.       Potrzebujemy: 1 kg gruszek 0,5 kg cukru 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 250 ml czerwonego octu winnego 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu kilka goździków Wykonanie: Wino mieszamy z octem, dodajemy cukier, gałkę, cynamon i goździki

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z figą, gruszką, serem feta i orzechami na rukoli 116

ciążowego mózgu i mi się tylko wydaje że to takie dobra?? Ale nieeee! Niemożliwe!). Ta sałatka z figą, gruszką, serem ferą i orzechami na lekko ostrej rukoli to istne szaleństwo kubków smakowych. Całość przepięknie uzupełnia słodko-kwaskowy dressing z odrobiną miodu, octem balsamicznym, dobrej jakości oliwą i sokiem z cytryny. No już dawno nic lepszego nie jadłam. Szkoda(...)nienarzucającej się mozzarelli. Wybór należy do Was. Składniki sałatki na 1 porcję : garść rukoli świeża figa 1/2 twardej gruszki (u mnie konferencja) 25g sera feta 2 orzechy włoskie Dressing na 2 porcje: 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka octu balsamicznego pół łyżki miodu sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rukolę bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą

Dietolog
Gruszki w aromatycznej marynacie 115

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku

Wiem co jem
SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ 156

będzie aż tak dobre! Polecam na deser 😉   Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczka soli 2-3 arkusze nori 2-3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/3 awokado 1/4 mango listki mięty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania  ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy(...)Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy  sos do ryżu : Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowujemy składniki : jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Listki mięty myjemy i osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
Pavlova z owocami w korzennym syropie 72

owocami w korzennym syropie Pavlova: 6 białek 300 g cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli Owoce w korzennym syropie: 6-8 śliwek 2 gruszki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 75 g brązowego cukru 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 2 goździki(...)łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pavlova: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta, wmiksować ocet, skrobię ziemniaczaną i cynamon. Na dużej blasze położyć papier do pieczenia. Narysować okrąg wielkości dużego talerza, wewnątrz wyłożyć masę, formując gniazdo z wyższymi brzegami i niższym środkiem. Wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 188

jajko pół łyżeczki soli Quiche z gruszkami i kozim serem - nadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość odparuje i pozostanie ok. 1/3 płynu. Studzimy sos. Gdy tarta się upiecze, polewamy nim delikatnie gruszki. Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki. Wpis zawiera lokowanie produktu Post

Poezja smaku