gruszki w occie - 516 przepisów (strona:11/35)

Rustykalne ciasto gryczane z gruszkami 138

szklanki orzechów pekan lub włoskich (ewentualnie migdałów) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego szczypta soli 3 nieduże, miękkie gruszki Siemię lniane zmielić, przełożyć do miseczki, zalać wodą, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, owoce ponacinać. Formę wyłożyć(...)dalsze 3-4 minuty, aż masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet i jeszcze raz krótko zmiksować całość. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki gruszek, owoce wcisnąć w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C, piec około 30 minut lub do tzw. suchego

Even Better Food
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 129

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam

Gotujemy i jemy
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 215

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam

Korniszonki
Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. Orientalna surówka z mango i ogórka. 157

oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje dowolnego

SMYKWKUCHNI
Jesienna sałatka z brukselki. 115

chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Brukselki pokroić(...)odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gruszki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w około 1 - 1.5 cm kawałki (nie obierać). Do posiekanych brukselek dodać żurawinę, orzechy, ser, gruszki i szalotki. Wymieszać. Z oliwy, octu, musztardy, miodu (syropu), soli i pieprzu przygotować dressing i wymieszać z sałatką. Pozostawić na 10 - 15 do przeniknięcia smaków

zadanie-gotowanie
Zupa z gęsi na Świętego Marcina 35

tutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo wątróbki gęsiej 2 twarde gruszki 200 g wiśni mrożonych 100 g suszonych śliwek 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków Przepis na czerninę bez krwi Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać pół litra(...)bulionu, zmiksować go ze śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc z gęsi

Ugotowane pozamiatane
Zimowa sałatka z selerem i cykorią 57

selerem i cykorią Składniki: 2 cykorie 200-250 g roszponki 1/4 (ćwiartka) korzenia selera 2 buraki 1 duża gruszka 100-150 g sera feta 1 łyżka rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich) 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Roszponkę i cykorię dzielimy(...)balsamiczny, oliwę i sól. Układamy sałatkę: do misek (lub do jednej dużej miski) kładziemy roszponkę i cykorię. Następnie układamy plastry buraka i gruszki, dodajemy wiórki selera i fetę. Posypujemy rodzynkami i ziarnami słonecznika. Całość polewamy sosem z octu balsamicznego. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę

Wiszniówka
Gruszki w brandy 73

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} „Pijane” gruszki są świetnym dodatkiem nie tylko do deserów. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi. Filet z kaczki plus taka gruszka…Mega! Składniki: 2 kg twardych gruszek 500 g cukru 2 laski wanilii 2 szt kory cynamonu 5 gwiazdek anyżu 150 ml octu cydrowego 1,2 litra wody 1 cytryna 250 ml brandy(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wodę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy gruszki, gotujemy na wolnym ogniu 25 min, zalewę studzimy, dodajemy brandy, przekładamy do dużych słoików, dodajemy plasterki cytryny i zalewamy marynatą

R'n'G Kitchen
Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 129

temperaturze 180 stopni przez 10 minut.  Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 183

temperaturze 180 stopni przez 10 minut.  Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
BEZA Z WANILIOWYM KREMEM, IMBIROWĄ GRUSZKĄ i SOSEM TOFFEE 171

Delikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie można rozłożyć w czasie - blat bezowy upiec 2-3 dni wcześniej, w kolejnym dniu ugotować gruszki i sos toffee, a w dniu podania ubić krem i złożyć deser w całość. Pomimo minimalnej ilości cukru(...)BEZA 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego/ryżowego lub soku z cytryny GRUSZKA 1 duża twarda gruszka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru kawałek imbiru wielkości kciuka kawałek kory cynamonu 5 goździków 1 gwiazdka anyżu KREM WANILIOWY 350 ml śmietany

cool and minty
Ciasto czekoladowe z gruszkami - Prosty przepis - Szykie ciasto 65

przepisu na ciasto czekoladowe z gruszką, tylko nie wypijcie tej kawy... Dziś na deser ciasto z owocami! Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami!     ❗❗❗Nasze ciasto czekoladowe z gruszkami, to ciasto bez jajek. Dlatego, że na naszym kanale mamy wszystkie ciasta bez jajek.     Skoro mamy przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami bez jajek, to na pewno(...)słodkie to można dodać więcej) 2 czubate łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki octu jabłkowego 1/3 szkl. oleju 1 szkl. czarnej kawy (ciepłej ale nie gorącej) 3 gruszki średniej wielkości Szklanka o pojemności 250ml. Przygotowanie:     Ksylitol plus kawa, olej i ocet mieszamy dokładnie w misce. W drugiej misce

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 165

jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami.  Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich(...)łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku  1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym.  Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy

SMYKWKUCHNI