agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas
królestwo garówGRUSZKI W OCCIE Z PIGWOWCEM JAPOŃSKIM Zapraszam do zrobienia słodkich, twardych gruszek o delikatnym smaku pigwowa japońskiego. Gruszki idealnie sprawdzą się jako dodatek do słodkiej piersi z kaczki zrobionej metodą sous vide. Zalewa idealnie może nam się przydać jako dodatek do sałatki. Składniki • twarde, zielone gruszki 1 kg • pigwowiec japoński • ocet spirytusowy 10 % 1/2 szklanki • cukier 1 szklanka(...)wydrążamy gniazda nasienne. Wrzucamy do chłodnej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dzięki temu gruszki nie zmienią koloru na ciemniejszy. Dodajemy do wody, cukier, ocet i goździki. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy gruszki i gotujemy przez 4 minuty na średnim ogniu. Wyciągamy z zalewy goździki. Obieramy pigwowca japońskiego i usuwamy pestki. Kroimy w małą kostkę. Dodajemy do słoika
chefintheforestwłaśnie z tych owoców powstaje najwięcej przetworów. Częściowo dlatego, że zawsze jest ich bardzo dużo, ale przede wszystkim z powodu ich słodyczy przy jednoczesnej jędrności i twardości ;) GRUSZKI W OCCIE Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ AMARETTO I KARDAMONEM Składniki: - 5 kilogramów gruszek - 2 litry wody - 1 kilogram cukru - 1 szklanka octu - 8 goździków - ½ łyżeczki kardamonu - 50 mililitrów Amaretto Przygotowanie: Gruszki obieramy, przekrawamy(...)połowę, usuwamy z nich gniazda nasienne. Obrane gruszki wkładamy do naczynia z wodą z niewielką ilością octu. Taki zabieg wykonujemy tylko po to, aby gruszki nie ściemniały podczas obierania kolejnych. Zagotowujemy zalewę z wody, cukru, Amaretto i przypraw. Umyte słoiki wyparzamy w mikrofalówce przez 3 minuty (przy tym sposobie należy wypełnić słoiki do połowy wodą) lub w gorącej wodzie
Życie zamknięte w smakuwiązki szparagów, przycięte i wstępnie namoczone 1/3 szklanki doku gruszkowego ¼ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu ½ łyżeczki soli 1 szklanka startego parmezanu Przygotowanie: Aby przygotować sos: Połączyć sok z gruszek, ocet balsamiczny, miód i sól w rondelku. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 6-8 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia
naRuszcieGruszki jako dodatek do mięs goszczą na moim stole od bardzo dawna. Najpierw były to gruszki w occie , potem gruszki z żurawiną , a teraz eksperymentuje z różnymi dodatkami do nich. Przekonałam się, że doskonale komponują sie z pikantnym marynowanym pieprzem. Czas: 15 minut Składniki: 2 gruszki 4 łyżki cukru szczypta brązowego cukru do smaku 2 goździki kawałek kory cynamonu sól
Buniabaje w kuchniSkarby lata zamknięte w słoiku na zimę Do gruszek wekowanych w occie na zimę mam ogromny sentyment. Z rozczuleniem wspominam czasy, kiedy lata temu Ojciec przywoził z działeczki ogrodniczej na bagażniku "Wigry 3" solidne wiadro gruszek . Popołudnie miałam już wtedy z góry przez Rodzicielkę rozplanowane, gdyż zaganiana byłam do mozolnego obierania. Nigdy jakoś przesadnie jednak nie protestowałam, bo finalna pyszność(...)przerabiać do późnej jesieni . Wystarczy, że użyje się twardych gruszek , a czy będą one wczesno-sierpniowe, czy późno-listopadowe - mała różnica. Składniki na 15 słoików 500ml: 6kg gruszek - muszą być twarde, jędrne i mało dojrzałe; ja użyłam gatunku Klapsa 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ZALEWA: 2 i 1/2 litra 1l octu jabłkowego 6% 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% + rozprowadzić
Grunt to przepis!Gruszki w zalewie octowej to kolejne przetwory jakie postanowiłem przygotować na zimę. Niestety mamy dziwne wrażenie, że znikną ze spiżarni zanim się zima zacznie. Gruszki przygotowałem w dwóch wersjach – z dodatkiem cynamonu i wanilii oraz klasyczne w occie. Osobiście wolę słabszą zalewę więc użyłem(...)proporcji 1:3. Sprawdź przepis na: Domowy dżem wiśniowy Składniki 750 ml octu 2200 ml wody 2 szklanki cukru 4 kg gruszek cynamon 2 łyżeczki esencji waniliowej Sprawdź przepis: Dżem z brzoskwiń Gruszki w zalewie octowej – przepis Ocet mieszam z wodą i cukrem. Zagotowujemy. Połowę zalewy odlewamy do drugiego garnka i mieszamy z cynamonem i esencją waniliową. Gruszki obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 małe krążki dobrego sera camembert (najlepiej w bambusowym pudełku) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę 2 łyżki octu balsamicznego(...)ładnie się rozpuści. 2. W między czasie na małej patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną gruszkę i smażymy przez około 5 minut, aż gruszka lekko się zarumieni. Dodajemy ocet balsamiczny, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane oregano i bazylię i zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy sery camembert
My Culinary Artwędlin. Będą się również nadawać do sernika na zimno jak i do ciast pieczonych. Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem 3-4 kg twardych, zielonych a nawet mało dojrzałych gruszek, x) 1 butelka lekkiego czerwonego wina, 1 litr wody, 500ml octu 10%, 600g cukru, 10 goździków, 3-4 sztuki cynamonu w laskach. Gruszki obieramy, kroimy na pół(...)które najlepiej zeskrobać nożem do jasnego koloru. Wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Syrop gotujemy z wina, octu, wody i cukru 10-15 minut na wolnym ogniu z dodatkiem goździków i cynamonu bez przykrycia. xx) Wrzucamy połówki gruszek po kilka sztuk. Następnie wyjmujemy i wkładamy następne itd. Gotujemy do chwili aż będę niezbyt miękkie. Czas gotowania zależy
Leśny ZakątekGruszki w occie to nasz obowiązkowy dodatek do wszelkich świątecznych (i nie tylko) mięs i pasztetów. Słodko-kwaśne gruszki o delikatnym aromacie goździków wspaniale komponują się ze smakiem pieczonego schabu, czy boczku, sprawiając jednocześnie, że trochę zbyt tłuste mięso nie jest mdłe. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do pieczonego drobiu (zwłaszcza kaczki). Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a już zawsze(...)będziecie przygotowywać gruszki w ten sposób :) Składniki: 2 kg gruszek (waga przed obraniem) 1,5 kg cukru 1,5 l wody 1 l octu 10% ok. 40 goździków Wykonanie: Do przepisu najlepiej wykorzystać gruszki twarde oraz niezbyt duże. Gruszki myjemy i obieramy ze skórek. Nie wycinamy gniazd nasiennych, ani nie pozbywamy się ogonków (chyba, ze już
MyCookBook.plMarynowane jabłka w occie Przepis na jabłka w zalewie octowej do mies i pasztetów. Marynowane jabłka w occie, podobnie jak gruszki w occie są świetnym dodatkiem do mięsa, szczególnie drobiu, i pasztetów. Jabłka w occie często podaję też do serów pleśniowych, bo świetnie podkreślają ich smak. Marynowane w słodko-winnej zalewie jabłka możesz również dodawać do sałatek i deserów
Cztery Fajerystarego zeszytu mamy. Pierwszy, na bazie octu winnego, to gruszki używane jako dodatek do mięs czy pasztetów. Drugi, na bazie soku z cytryny, to gruszki używane do ciast i deserów. Oba są bardzo aromatyczne 😊 Przepis I Składniki: -2 kg twardych gruszek -1 kg cukru -3 szklanki octu winnego białego 6% ( szkl.= 250 ml ) -2 szklanki wody(...)goździków -kilka kawałków cynamonu Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, wymieszać, aby nie ściemniały. Zagotować wodę z cukrem, octem i przyprawami. Gorącą zalewą zalać gruszki i pozostawić, aby wystygły. Zlać zalewę, zagotować i ponownie zalać gruszki, odstawić do wystygnięcia. Całą czynność powtórzyć trzeci raz. Następnie gruszki ułożyć w słoikach, zalać zalewą
Kulinarne przemysleniawykorzystać go w pełni. Dlatego też każdy dzień targowy to kilogramy warzyw i owoców dowiezionych do domu i przerabianych na przetwory. Ogórki w curry, occie, musztardzie, śliwki i gruszki w occie, wiśnie w syropie, konfitura wiśniowa. Tylko właśnie do tej ostatniej czegoś mi brakowało. Nie przystoi domowej konfiturze zostać zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie
Jacob Tastesskładnik rozmaitych sałatek. Gruszki marynowane słodko-kwaśne 2020-09-30 14:11:44 Marynowane gruszki w słodko-kwaśnej zalewie z przyprawami - kolejny wspaniały sposób na zachowanie smaków i kolorów jesieni przez cały rok. Zapisz przepis Drukuj Zalewa na 1-2 kg twardych gruszek 2 szkl. wody 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 1 łyżeczka goździków 2 laski cynamonu odrobina(...)Instrukcje Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i od razu umieszczać w lekko zakwaszonej octem wodzie, żeby nie ściemniały. Wodę z przyprawami gotować trochę, żeby wydobyć ich aromat. Dodać cukier, a kiedy się rozpuści, również ocet i ponownie zagotować. Obrane gruszki wyjąć z zakwaszonej wody, włożyć do zalewy, doprowadzić do wrzenia i od razu wyjmować. Owoce powkładać
Kulinarna PokusaGRUSZEK Składniki: - ½ kg gruszek - 3 łyżki gorczycy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - ¼ szklanki octu - 2 goździki - liść laurowy - 5 ziaren pieprzu Przygotowanie: Gruszki pieczemy. Przyprawy zagotowujemy z octem, dodajemy upieczone gruszki. Delikatnie miksujemy i zagotowujemy. Wkładamy do wyparzonych słoików (zamykanie "na gorąco"). Nie pasteryzujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku