się kończy. Aby zachować smak gruszek do przyszłorocznych zbiorów, proponuję Wam najlepsze gruszki, jakie kiedykolwiek jadłam, według rewelacyjnego przepisu mamy Sławka. Marynowane gruszki są słodko-kwaśne, jędrne i rozpływają się w ustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować. Nie wymagają pasteryzowania! Składniki: ? 3 kg gruszek, najlepsze klapsy ? 250 ml octu ? 4 litry wody Syrop(...)kilka goździków ? kora cynamonu Wykonanie: ? Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć środek. ? Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały. ? Składniki na syrop zagotować. ? Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. ? Następnego dnia ponownie zagotować gruszki w syropie i gotować
To co kochamkwaśne, jędrne i rozpływają się w ustach. Zapewniam, że po degustacji tych gruszek żadne inne nie będą smakować. Nie wymagają pasteryzowania! Składniki: • 3 kg gruszek, najlepsze klapsy • 250 ml octu • 4 litry wody Syrop • 1 butelka 500 ml octu 10% • niecałe 2 butelki wody • 4,5 szklanki cukru • kilka goździków • kora cynamonu Wykonanie: • Gruszki obrać(...)skórki, pokroić na ćwiartki i wyciąć środek. • Wrzucić do wody z octem, aby nie ściemniały. • Składniki na syrop zagotować. • Gruszki wyjąć z wody z octem i włożyć do syropu, następnie gotować 10 minut na wolnym ogniu i szumować pianę. Odstawić do wystygnięcia. • Następnego dnia ponownie zagotować gruszki
To co kochamobłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna Kuchniadużych twardych gruszek - laska cynamonu - anyż (2-3 gwiazdki) - kilka ziaren kardamonu - 2 łyżeczki cukru z wanilią - 2 łyżki miodu - woda - na litrowy słój 100 ml octu spirytusowego (jeśli lubisz mocno octowe gruszki możesz tą ilość nawet podwoić) Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne (ja nie obierałam bo lubię gruszki ze skórką), gruszki przekładamy wraz z przyprawami do garnka zalewamy(...)gruszki mają być po prostu miękkie, ale nie rozgotowane i ciapowate ). Wyłączamy płytę i gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w słoiku, przekładamy również przyprawy. Do powstałego po gotowaniu gruszek kompotu dodajemy octu, na każdy 1 litr kompotu dodajemy 100 ml octu - zalewa delikatna, lekko octowa, jeśli wolisz ostrzejsze smaki dodaj więcej octu 150 ml lub 200 ml. Przed zalaniem gruszek
SMYKWKUCHNIszczególności moją ulubioną część - mięso z policzków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki z octem balsamicznym oraz oliwą Niezwykle prosta ale zaskakująca surówka. Po prostu - obieramy buraka, kroimy na plastry, następnie na paski i ostatecznie na drobną kostkę. To samo z gruszką (ewentualnie możemy(...)Opcjonalnie możemy podać tą surówkę z kawałkami pstrąga na wierzchu, a podpłomyki z boku - wtedy kończymy krojenie buraka i gruszki na etapie pasków (zapałek) . Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary - jak to zrobiła jedna z uczestniczek warsztatów - wzbogacimy surówkę o nowy, ciekawy smak). Podpłomyki Ten przepis pochodzi
Right Behind The KitchenKolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek
R'n'G KitchenGruszki w occie to mój ulubiony przepis na przetwory z gruszkami. Są bardzo proste w przygotowaniu i można je zajadać zimą na wiele sposobów. Gorąco polecam spróbować. - bez pasteryzacji - idealna słodko octowa zalewa - gruszki z nutą goździków i cynamonu - dokładny opis wykonania krok po kroku
AniaGotuje.pllepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli(...)Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć
Ugotowane pozamiatanepół. U mnie w głównej roli doskonała Klapsa (Faworytka) Proporcja na 2 kg owoców: - 4 szklanki wody - 2 szklanka cukru - 1 szklanka octu - kilka goździków - łyżka cynamonu ( opcjonalnie) Owoce obieramy ze skórki. Jeżeli mamy duże gruszki przekrawamy je w połowie i wydrążamy gniazda nasienne. Jeżeli gruszeczki są małe tylko je obieramy. Nie odrywajmy ogonków - to fajna ozdoba gotowej gruszki
kawawszklancespecyficzna polska zupa, ponieważ jej głównymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, czasem także prosiaka. W staropolskim jadłospisie była podprawiana mąką i zakwaszana octem. Podawano ją z podrobami, gruszkami, gotowanymi łazankami lub kluseczkami. Może występować w wersji na słodko z suszonymi śliwkami i jabłkami lub na ostro z pikantnymi przyprawami korzennym m. in. cynamonem, goździkami czy pieprzem(...)kaczka wraz z podrobami 1 pietruszka 1 por 1 seler 1 marchew kilka suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 5 suszonych ćwiartek jabłek inne suszone owoce np. gruszki czy daktyle 400 ml krwi z octem, wodą i solą śmietana do zabielenia zupy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy ugotować kaczkę
ProstePesto.plłyżki octu jabłkowego ok. 15 dag oscypka Gruszki obrać i skroić w ósemki (część pokroiłam w ćwiartki, bo miałam nie za duże te gruszki). Na patelnię wlać ocet i wsypać cukier (u mnie widać w kostkach). Rozpuścić. Włożyć gruszki i karmelizować powoli, aż staną się półtwarde. Pod koniec obsypać tartym oscypkiem i przykryć, aby ser się stopił
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaolejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu? Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli
Ugotowane pozamiatanewspaniałe ! Chleb bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi rodzajami sera lub po prostu z masłem. Koniecznie spróbujcie kanapki ze świeżego chlebka z kozim lub pleśniowym serem, rukolą i soczystą gruszką skropioną octem balsamicznym, smakuje obłędnie! Chleb wspaniale nadaje się również na chrupiące i rumiane tosty ! Dla osób, które lubią słodkie smaki, polecam kanapkę ze świeżym twarożkiem , karmelizowaną gruszką w miodzie 🙂 Chleb
SprawdzonaKuchnia.pldługa razowa bagietka spora garść rukoli 100 g szynki prosciutto crudo trójkącik sera Lazur lub innego sera z niebieską pleśnią 3-4 figi 2 małe gruszki (mogą być gruszki w occie) sól i świeżo mielony pieprz oliwa lub masło Bagietkę pokroić w kromki grubości ok. 1,5 cm, posmarować masłem lub oliwą i piec do lekkiego zrumienienia
Czerwień i błękitsolą i kostką cukru . Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie Główkę sałaty podzieliłem na liście, umyłem je i wysuszyłem. Serca karczochów pokroiłem(...)skóry, podzieliłem na cząstki. Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy
R'n'G Kitchen