gruszki w occie - 516 przepisów (strona:7/35)

Tarte flambée 209

drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce(...)kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana, rzućcie sobie to wszystko na ścianie albo przynajmniej

GRUBY WAŁEK
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 119

temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich(...)łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków

Marder&Marder Manufacture
Gruszki w occie 36

roku jest urodzaj owoców, warto może zrobić choć kilka słoiczków pysznych gruszek. W czasie zimy swoim smakiem przypominać nam będą lato... Składniki : ok.1,5 kg twardych gruszek 3/4 szklanki 10% octu 1 szklanka cukru 5 szklanek wody kilkanaście goździków ewentualnie laska cynamonu Przygotowanie: Umyte gruszki obrać cienko ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne Wkładać do wody lekko

Proste Potrawy
Sałatka z fetą i gruszką 106

bardzo smakują nam lekkie sałatki z dodatkiem owoców. Po letniej sałatce z arbuzem  naszym numerem dwa jest sałatka z gruszką. Połączenie słodkiej gruszki ze słonym serem feta bardzo nam smakowało. Do tego dressing z oliwy, octu i miodu i wychodzi genialne połączenie smaków. Całość udekorowałam chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Samo zdrowie :)  Polecam! Sałatka z fetą i gruszką Składniki(...)opakowanie mixu sałat 20 pomidorków cherry 2 gruszki, miękkie opakowanie sera feta  Na dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: pestki prażonej dyni do dekoracji Wykonanie: Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą, doprawiamy solą

Smak mojej kuchni
Buraczki z gruszką i nektarynką (do słoików) 80

Buraczki w każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. To nasze ulubione warzywo, które podatne jest na nasze, kulinarne eksperymenty. Składniki: 1 kg czerwonych buraków 4 twarde gruszki 2 nektarynki 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml octu cydrowego 4 łyżki miodu lipowego sól i pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy w 200°C  90-100 min. owinięte w folię aluminiową. Studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach z gruszkami i nektarynkami. Dodajemy olej, ocet, miód, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy, przekładamy do słoików, zakręcamy, pieczemy

R'n'G Kitchen
KURCZAK Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 131

Karmelizowane gruszki : 2 twarde, dojrzałe gruszki  Frisco.pl 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła naturalnego  1 łyżka miodu  1 łyżka octu balsamicznego malinowego  Frosco.pl sól, pieprz do smaku, ostra papryka do smaku(...)każdej strony.  Sałatę myjemy i osuszamy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.  Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy gruszki, doprawiamy do smaku przyprawami, wlewamy ocet i podpiekamy aż się owoce lekko skarmelizują. N talerz układamy sałatę, na to pokrojonego kurczaka oraz porcję gruszek. Danie polewamy sosem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka gruszkowa z serem pleśniowym na rukoli z sosem balsamicznym 153

Coś do pochrupania :) Dzisiejsza propozycja to miszmasz smaków: słodki -kwaśny - delikatny. Spróbujcie :) Składniki: gruszka, garść rukoli 10 czarnych oliwek opakowanie sera pleśniowego naturalnego 2 łyżki octu balsamicznego łyżka miodu pieprz   Przygotowanie: Umytą(...)rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy połówki w plasterki. Oliwki kroimy na pół a ser pleśniowy w ósemki. Ser, oliwki oraz gruszkę wykładamy na rukolę. Do miseczki wlewamy ocet balsamiczny oraz miód. Mieszamy. Sosem skrapiamy składniki wyłożone na talerzu i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

ChilliJemy
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 200

Szybkie zakupy odbyły się wśród tej gonitwy i natrafiłem na pstrąga tęczowego. No i już jest! Czego potrzeba? -pstrąg w całości -masło -ząbek czosnku -sól, pieprz -roszpunka -gruszka -sok z połowy mandarynki -ocet balsamiczny -oliwa -ser starty długo dojrzewający Rybę pozbawiamy ości, krojąc wzdłuż, z jednego boku nacinamy 3 razy w odstępach kilku centymetrowych. Solimy i pieprzymy. Kieszonki powstałe(...)minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy mieszając

BaRepas
Lekka modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami 141

wyrzucę przecież nadmiaru, a słoiczek chętnie się otworzy jak przyjdzie ochota. Owoce idealnie komponują się z kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko(...)wtedy będzie Wam naprawdę smakować. Składniki: około 1,2 -1,5 kg modrej (czerwonej) kapusty 1 mały por 2 niewielkie jabłka (kwaskowate i twarde) 2 małe gruszki (użyłam konferencji) sól do smaku ocet winny do smaku 3 małe liście laurowe 5-8 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Z kapusty usunąć zewnętrzne liście. Poszatkować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 171

plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona - 3 cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka(...)oliwą. Smażymy, aż cebulka zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet winny, po czym dusimy pod przykryciem, aż wino się zredukuje. Na koniec dorzucamy cukier i podsmażamy chwilę, by cebulka ładnie błyszczała. Gruszkę obieramy, kroimy na cztery i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy miód, po czym dosypujemy cynamon i kardamon

Sajkofanka smaku
Sałatka z dżemem truskawkowym 38

domu. Smacznego! SAŁATKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie sera camembert 400 g fileta z kurczaka 80 g roszponki 1 gruszka 100 g tortellini prościutto 2- 3 łyżki dżemu truskawkowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu (płynnego) Wykonanie Fileta z kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Przyprawić pieprzem, solą, bazylią(...)papryką. Usmażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy. Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Ser camembert i gruszkę pokroić w cienkie prostokąciki. Sos: oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na półmisek wyłożyć roszponkę, kurczaka, camembert, gruszkę i tortellini. Łyżeczką nabrać odrobinę dżemu i ozdobić sałatkę. Tuż

Przepiski.pl
ZUPA KREM ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI I SEREM GORGONZOLA 62

razem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie.  Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień,  koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 20 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego szpinaku(...)cukru ● 2 dość twarde gruszki ● ½ soku z cytryny ● 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ● 2 ząbki drobno posiekanego czosnku ● sól, świeżo zmielony biały pieprz   Przygotowanie: Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, włóż do wrzącej wody z dodatkiem soku z ½ cytryny i gotuj przez około 10-15 minut. Na patelni podgrzej cukier z octem winnym, dodaj kolendrę oraz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 140

wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć(...)pokroić w cienkie plastry razem ze skórką. Dodać do wody i wszystko razem gotować na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować.Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszki w syropie 112

Około 2 kg twardych gruszekSyrop:1 l wody0,5 kg cukru2 łyżki octu 10%, np Jamargoździki, cynamonWykonanie:Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.Wodę zagotować z cukrem i octem.Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce.Owoce zalać gorącym syropem.Pasteryzować 10-12 minut

kolorowotorcikowo