temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy obieraczką w cienkie plastry. Sos przygotowujemy z 2 łyżek oleju z orzechów włoskich(...)łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków
Marder&Marder Manufactureroku jest urodzaj owoców, warto może zrobić choć kilka słoiczków pysznych gruszek. W czasie zimy swoim smakiem przypominać nam będą lato... Składniki : ok.1,5 kg twardych gruszek 3/4 szklanki 10% octu 1 szklanka cukru 5 szklanek wody kilkanaście goździków ewentualnie laska cynamonu Przygotowanie: Umyte gruszki obrać cienko ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne Wkładać do wody lekko
Proste Potrawybardzo smakują nam lekkie sałatki z dodatkiem owoców. Po letniej sałatce z arbuzem naszym numerem dwa jest sałatka z gruszką. Połączenie słodkiej gruszki ze słonym serem feta bardzo nam smakowało. Do tego dressing z oliwy, octu i miodu i wychodzi genialne połączenie smaków. Całość udekorowałam chrupiącymi, prażonymi pestkami dyni. Samo zdrowie :) Polecam! Sałatka z fetą i gruszką Składniki(...)opakowanie mixu sałat 20 pomidorków cherry 2 gruszki, miękkie opakowanie sera feta Na dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: pestki prażonej dyni do dekoracji Wykonanie: Gruszki obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą, doprawiamy solą
Smak mojej kuchniBuraczki w każdym wydaniu smakują rewelacyjnie. To nasze ulubione warzywo, które podatne jest na nasze, kulinarne eksperymenty. Składniki: 1 kg czerwonych buraków 4 twarde gruszki 2 nektarynki 100 ml oleju słonecznikowego 100 ml octu cydrowego 4 łyżki miodu lipowego sól i pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)bidi-language:#0400;} Buraki pieczemy w 200°C 90-100 min. owinięte w folię aluminiową. Studzimy obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach z gruszkami i nektarynkami. Dodajemy olej, ocet, miód, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy, przekładamy do słoików, zakręcamy, pieczemy
R'n'G KitchenKarmelizowane gruszki : 2 twarde, dojrzałe gruszki Frisco.pl 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego malinowego Frosco.pl sól, pieprz do smaku, ostra papryka do smaku(...)każdej strony. Sałatę myjemy i osuszamy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy gruszki, doprawiamy do smaku przyprawami, wlewamy ocet i podpiekamy aż się owoce lekko skarmelizują. N talerz układamy sałatę, na to pokrojonego kurczaka oraz porcję gruszek. Danie polewamy sosem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliCoś do pochrupania :) Dzisiejsza propozycja to miszmasz smaków: słodki -kwaśny - delikatny. Spróbujcie :) Składniki: gruszka, garść rukoli 10 czarnych oliwek opakowanie sera pleśniowego naturalnego 2 łyżki octu balsamicznego łyżka miodu pieprz Przygotowanie: Umytą(...)rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy połówki w plasterki. Oliwki kroimy na pół a ser pleśniowy w ósemki. Ser, oliwki oraz gruszkę wykładamy na rukolę. Do miseczki wlewamy ocet balsamiczny oraz miód. Mieszamy. Sosem skrapiamy składniki wyłożone na talerzu i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
ChilliJemySzybkie zakupy odbyły się wśród tej gonitwy i natrafiłem na pstrąga tęczowego. No i już jest! Czego potrzeba? -pstrąg w całości -masło -ząbek czosnku -sól, pieprz -roszpunka -gruszka -sok z połowy mandarynki -ocet balsamiczny -oliwa -ser starty długo dojrzewający Rybę pozbawiamy ości, krojąc wzdłuż, z jednego boku nacinamy 3 razy w odstępach kilku centymetrowych. Solimy i pieprzymy. Kieszonki powstałe(...)minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy mieszając
BaRepaswyrzucę przecież nadmiaru, a słoiczek chętnie się otworzy jak przyjdzie ochota. Owoce idealnie komponują się z kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko(...)wtedy będzie Wam naprawdę smakować. Składniki: około 1,2 -1,5 kg modrej (czerwonej) kapusty 1 mały por 2 niewielkie jabłka (kwaskowate i twarde) 2 małe gruszki (użyłam konferencji) sól do smaku ocet winny do smaku 3 małe liście laurowe 5-8 ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Z kapusty usunąć zewnętrzne liście. Poszatkować
Codzienna kuchnia niecodziennaplastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona - 3 cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka(...)oliwą. Smażymy, aż cebulka zmięknie i lekko zmieni kolor na jaśniejszy. Następnie zalewamy winem i dodajemy miód oraz ocet winny, po czym dusimy pod przykryciem, aż wino się zredukuje. Na koniec dorzucamy cukier i podsmażamy chwilę, by cebulka ładnie błyszczała. Gruszkę obieramy, kroimy na cztery i wykrawamy gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczamy miód, po czym dosypujemy cynamon i kardamon
Sajkofanka smakudomu. Smacznego! SAŁATKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie sera camembert 400 g fileta z kurczaka 80 g roszponki 1 gruszka 100 g tortellini prościutto 2- 3 łyżki dżemu truskawkowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu (płynnego) Wykonanie Fileta z kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Przyprawić pieprzem, solą, bazylią(...)papryką. Usmażyć na złoty kolor na odrobinie oliwy. Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Ser camembert i gruszkę pokroić w cienkie prostokąciki. Sos: oliwę, ocet balsamiczny i miód wymieszać, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na półmisek wyłożyć roszponkę, kurczaka, camembert, gruszkę i tortellini. Łyżeczką nabrać odrobinę dżemu i ozdobić sałatkę. Tuż
Przepiski.plrazem proponuję Wam przepis na pyszną zupę ze szpinaku z gruszką i serem gorgonzola i orzechami zaczerpnięty z książki Roberta Sowy Esencja smaku, do którego dodałam własne sugestie. Oryginalna i wyrafinowana zupa krem na jesień, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 20 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego szpinaku(...)cukru ● 2 dość twarde gruszki ● ½ soku z cytryny ● 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ● 2 ząbki drobno posiekanego czosnku ● sól, świeżo zmielony biały pieprz Przygotowanie: Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, włóż do wrzącej wody z dodatkiem soku z ½ cytryny i gotuj przez około 10-15 minut. Na patelni podgrzej cukier z octem winnym, dodaj kolendrę oraz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć(...)pokroić w cienkie plastry razem ze skórką. Dodać do wody i wszystko razem gotować na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować.Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaOkoło 2 kg twardych gruszekSyrop:1 l wody0,5 kg cukru2 łyżki octu 10%, np Jamargoździki, cynamonWykonanie:Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.Wodę zagotować z cukrem i octem.Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce.Owoce zalać gorącym syropem.Pasteryzować 10-12 minut
kolorowotorcikowośliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: śliwki odpestkować, pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Owoce umieścić w rondlu, wlać sok jabłkowy i zagotować. Dodać resztę składników/przypraw i gotować na małym ogniu do zagęszczenia sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!