roladką z koziego sera w towarzystwie rozgrzewającego smaku relishu z gruszek, to prawdziwa jesienna uczta! Kruche, delikatnie słodkie ciasto wypełnione wewnątrz gorącym płynnym serem o wyrazistym smaku świetnie ze sobą współgrają. Całości dopełnia słodko- pikantny relish z gruszek z wyczuwalnymi korzennymi nutami i chrupiąca sałatka z orzechami i świeżą gruszką, skropiona oliwą i oprószona pieprzem. To jest naprawdę jesienna symfonia(...)ciepły kozi ser! Niech gruszki dopełnią całości i niech będzie przytulnie. Kozi ser w cieście orzechowym i relish z gruszek Potrzebujesz: 70g mielonych orzechów włoskich 70g zimnego masła 1 łyżkę brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 140g mąki 1 białko jaja 1 żółtko jaja do posmarowania ciasta 200g roladki koziego sera Relish z gruszek: 2 dojrzałe gruszki 1 gwiazdka anyżu
Kuchnia w Słońcu Skąpanagapili. Składniki: sałata pół obranej ze skórki gruszki łyżeczka suszonej żurawiny łyżeczka pestek dyni ser pleśniowy kostka czekolady 99% Sos: oliwa z oliwek odrobina(!) octu jabłkowego szczypta pieprzu szczypta cynamonu 1.Sałatę podrzeć na kawałki. Gruszkę obrać i pokroić. Ser pokroić. Do pojemnika 2. Podprażyć pestki słonecznika czyli(na rozgrzaną patelnie wrzucić pestki z dyni,na małym ogniu,mieszając drewnianą
Fiolka w kuchniSałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym. Pomysł na pyszną sałatkę z orzechami, szynką parmeńską i serem pleśniowym. Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym Tę pyszną sałatkę zrobicie w kuchni zanim goście się rozbiorą, zasiądą za stołem. Szybka sałatka z orzechami i gruszką z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera z błękitną pleśnią to strzał w dziesiątkę(...)włoskie siekane, garść - salsa: do szejkera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżko soku z cytryny, 1 łyżka płynnego miodu, sól, pieprz i ewentualnie ocet balsamiczny z Modeny Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym Sałatka z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym Jak zrobić sałatkę z szynką parmeńską, gruszkami i serem pleśniowym? Sałatki z gruszkami i serem
Z Kuchni Do KuchniKasza: - pół szklanki kaszy jaglanej - 1,5 szklanki wody - łyżeczka sosu sojowego Sałatka: - 100g roszponki - 100g koziego sera (roladka) - 1 gruszka - 4 figi suszone - garść ziaren słonecznika Dresing: - 2 owoce pomarańczy - 1 łyżka miodu - 1 łyżka octu winnego Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb(...)kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła). Dressing: Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać. A na koniec... Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi. Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika. Zajadać pyszności
Sajkofanka smakuChutney z gruszek wytrawny dżem z gruszek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek Chutney z gruszek - przepis na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań poznałam niemal rok temu dzięki Agacie Wojdzie. Od siebie dodałam odrobinę pikanterii w postaci chili. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Zazwyczaj podaję go na zimno, ale równie(...)mango i chutney kokosowy na stałe zagościły w naszej kuchni. Chutnej z gruszek czyli wytrawny dżem gruszkowy jest przepyszny. Dojrzałe w słońcu gruszki, aromatyczne goździki i odrobina pikanterii powodują, że trudno odmówić sobie nałożenia kolejnej porcji. Chutney z gruszek - składniki 3 łyżki oleju 3 gruszki obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w 1cm kostkę 150-200 g dyni, obranej pokrojonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataserka koziego 8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika 4 dojrzałe figi 3-4 łyżki oliwy ząbek czosnku sos balsamiczny ( 2 łyżki miodu, 3-4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy-wszystko dokładnie wymieszać) Gruszki myjemy i przekrajamy na pół (można je też obrać, ja tego nie robię). Z każdej połówki za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne i wydrążamy
Zawsze głodna!Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę, ziarenka goździków
W Mojej Kuchni Lubięinternetowym sklepie SemCo lub osobiście w lokalnym sklepiku. Składniki na 4 porcje : opakowanie świeżego szpinaku opakowanie kiełków rzodkiewki 1 gruszka 100g orzechów włoskich 100g sera pleśniowego Dressing : 1 łyżka octu winnego 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 1/2 szkl. Oleju Lnianego Wielkopolskiego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Szpinak umyć i osuszyć, rozdzielić na 4 porcje. Gruszkę
Garnkowe fanaberiepokrojonego w cienkie plastry na mandolinie) 1 awokado pokrojone w plastry 1/2 czerwonej cebili pokrojonej w cienkie plastry ser pleśniowy opcjonalnie Na karmelizowane gruszki 2 łyżki masła 2 gruszki średnie (nie za twarde, ale nie rozpadające się) 30 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Na krewetki(...)francuskiej) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 3 łyżki oliwy sól (świeżo mielony pieprz) Sposób wykonania / Instructions: Na karmelizowane gruszki Gruszki pokroić na plastry.Nie obierać Na dużej patelni rozpuścić masło, wsypać cukier, wlać 1 łyżkę wody i dodac wanilię. Podsmażyć owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć
Spice things upkomosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść w misce wraz z oliwą z oliwek, octem, miodem. Dopraw solą(...)soli. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut. Odsącz na sitku nadmiar wody, odstaw. Liście szpinaku umyj i osusz. Buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gruszkę obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W dużej misce umieść komosę, buraki, szpinak i gruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj dressing i całość
Moja pasja smakupieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, kapusta czerwona 1 mała, śliwki suszone 6 sztuk, gruszki 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki kapustę czerwoną małą główke pokroić na drobno(...)gorącym oleju zrumienić z każdej strony, przełozyć na talerz do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar
W Mojej Kuchni Lubięwina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy(...)patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut aż gruszki nam zmiękną. Następnie robimy zawiesinę z mąki oraz wody i dodajemy do sosu. Truskawki lekko solimy i dodajemy odrobinę octu balsamicznego. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z połową łyżeczki soli, studzimy i miksujemy z masłem. Do tego dodajemy żółtka, suszone pomidory
Kuchenne Wariacjesłodko-kwaśne smaki. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli – najlepiej Piękny Jaś Tyczny jabłko gruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub cytryny świeżo mielony pieprz Jak przygotować sałatkę owocową z fasoli? Fasolę namoczoną(...)przez noc gotujemy godzinę. Pamiętamy, żeby po zagotowaniu wylać pierwszą wodę – wtedy będzie bardziej lekkostrawna. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy dressing z wody, miodu, octu jabłkowego i pieprzu. Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Jabłko, gruszkę i banana skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wszystkie owoce oprócz kiwi mieszamy z fasolą i dressingiem. Dekorujemy kawałkami kiwi. Artykuł Sałatka owocowa
Ugotowane pozamiatanepowodzeniu stanowią gruszki – nie mogą być ani twarde, ani zbyt mocno dojrzałe. mix sałat 2 gruszki (polecam konferencje) 1 op. sera Lazur błękitny opcjonalnie garść orzechów włoskich ok. 1/2 szkl. oliwy z oliwek (lub oleju tłoczonego na zimno) 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki maggi sól, pieprz(...)łyżka gorącej wody Mix sałat przekładamy do miski. Dodajemy obraną ze skórki, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę oraz pokrojony w kostkę ser Lazur. Opcjonalnie możemy posypać sałatkę posiekanymi orzechami. W szklance mieszamy oliwę, ocet jabłkowy, miód, maggi oraz gorącą wodę. Doprawiamy to odrobiną soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Zalewamy sałatkę chwilę przed podaniem
Smaki Na Talerzuporę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru(...)waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego
Słodki Zakątek