znowu tracąc kulinarną popularność, aż w końcu zostały prawie całkowicie wyparte przez ziemniaki. Nazywane bulwami, bulbami, świnim chlebem, świnim orzechem, gdulami ziemnymi, świniakami, słonecznikami bulwiastymi lub bulwkowymi, karczochem jerozolimskim, gruszką ziemną, aż w końcu topinamburem. Ostatnia, chyba najbardziej znana i kojarzona nazwa pochodzi od francuskiego słowa topinambour, będącego określeniem gatunku rośliny (słonecznika, którym jest także nazywany topinambur), a to słowo(...)orzechowym winegretem Potrzebujesz: 400g topinambura 3 szczypty soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 dojrzałe gruszki 200g świeżego szpinaku lub mieszanki ulubionych sałat Orzechowy vinaigrette 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżeczki drobno posiekanych listków mięty skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej papryki szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka octu jabłkowego Wykonanie 1 Krem bananowy: banany rozgniatamy, mieszamy z pulpą pomidorową, podgrzewamy(...)dodajemy przyprawy. Studzimy i dodajemy ocet. 2. Soczewicę płuczemy na sicie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy olej kokosowy. Wsypujemy soczewicę i komosę, kilka minut podsmażamy. Następnie podlewamy wodą i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem. 3. W trakcie duszenia dodajemy stopniowo przyprawy: tymianek, gałkę, kolendrę, curry, paprykę, sól i pieprz. 4. Dodajemy plastry gruszki oraz krem bananowy. 5. Wlewamy
Raj dla Podniebieniaząbków czarnego czosnku ( u mnie czarny czosnek od Juleko ) 50 ml oliwy z oliwek łyżeczka miodu 30 ml octu balsamicznego szczypta lub więcej płatków chili ( u mnie gochugaru) sól do smaku SAŁATKA sos z czarnym czosnkiem 100 g rukoli 2 dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich Wykonanie SOS Ząbki czosnku wrzucamy
Tajemnice Smakusłonecznikiem i polej sosem. Składniki 200 g sera typu feta 300 g czyli opakowanie szpinaku baby 2 miękkie gruszki pomidory suszone w oleju – około 10-15 sztuk 4 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie SOS Rozpuść delikatnie w garnuszku miód. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny i olej. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem sałatkę. Składniki SOS 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki
Eat me! Fit me!obiad. Potrzebujemy: paprykę żółtą, czerwoną, zieloną po 1 sztuce bakłażana 2 cukinie ½ twardego jabłka 1 twardą gruszkę czerwoną cebulę 1 awokado 1 średniej wielkości granat kilka rzodkiewek pęczek szczypiorku sok z połowy cytryny Na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub starty(...)cukinię lekko smarujemy oliwą i grillujemy. Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe
ladykitchenosób Czas przygotowania: ok. 20 min Składniki: ● 3 duże twarde gruszki Konferencja ● 2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj(...)przesyp na folię aluminiową, żeby je ostudzić. Jeżeli się skleją, później można je rozkruszyć. Starannie umyj fenkuły, odkrój nać i wykrój środek. Warzywa pokrój w cieniutkie poprzeczne plasterki. Umyj gruszki, przekrój je wzdłuż, na połówki. Usuń gniazda nasienne, nie obieraj. Owoce pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj delikatnie fenkuły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodniebienie. I lubię połączenie owoców z szynka parmeńską. Nie ważne czy jest to mango, gruszka, melon czy truskawki. Jej dojrzewający charakter i słony smak pasują do słodkich dodatków. Składniki: roszponka kolorowe pomidorki daktylowe truskawki szynka parmeńska pieczywo dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól i pieprz Składniki dressingu mieszam. Truskawki i pomidorki kroję na pół
Mango Papajapokruszyć. Na szpinak wyłożyć ser oraz maliny. Sałatkę opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami i ziarnami. Całość opcjonalnie skropić octem balsamicznym. Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami ma u mnie wiele wariacji i zamiast malin używam też innych owoców jak truskawki, arbuz czy gruszka. Spróbujcie koniecznie i pamiętajcie o tym, że po adaptacji dietę należy periodyzować i optymalizować ilość spożywanych makroskładników. Latem
Ola la LCHFbrukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami
Codzienne Gotowaniekwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie
kawawszklanceczegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem... a do tego chrupiący boczek! Musicie zrobić tę sałatkę, bo jest sycąca i pełna niesamowitych smaków, które cudownie się przenikają. 😍 Sałatka z pieczoną gruszką i figami: 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja 4 świeże figi(...)włoskie. Przygotowujemy dressing. Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości sól i pieprz Wszystkie płynne składniki umieszczamy w słoiczku i mieszamy do połączenia, próbujemy i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Uprzednio przygotowane talerze z sałatą skrapiamy dressingiem, na każdej układamy 2 części upieczonej gruszki i po 4 kawałki figi. Dookoła
Cooking Monsterprzepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem(...)mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki Coleslaw z młodej kapusty Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej czerwonej kapusty
Kardamonovysezon na jagody się skończy, możecie zamienić je na inne owoce, np. morele, śliwki, gruszki lub jabłka Tartaletki z jagodami Składniki na 5 tartaletek: 350 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 115 ml bardzo zimnej wody łyżka octu winnego 235 g zimnego masła + jagody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 50 g erytrolu Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę
365 dni dookoła kuchnimnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp.- ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę)- ziarna prażone na patelni- kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich)- gęsty sos balsamico (do dekoracji)Sos do sałaty:- 1 łyżeczka musztardy francuskiej- 1 łyżeczka musztardy dijon- 2 łyżki octu balsamicznego- 6-8 łyżek oliwy z oliwek- 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru(...)świeżo mielony pieprz- 1 ząbek czosnku (nie trzeba)Do miseczki zmiażdżyć ząbek czosnku, dodać musztardy, pieprz, ksylitol oraz ocet balsamiczny i zamieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Sos musi mieć jednolitą konsystencję. Sałatę lodową porozrywać na kawałki, wrzucić do miski, dodać ruccolę i roszponkę. Dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać.( Można również
Smaczne Zdroweniesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi(...)właśnie zupa z dyni stała się tematem kolejnego wspólnego gotowania. Uwielbiam dyniowe kremy - gęste, sycące, rozgrzewające... Pycha! Na początku planowałam inną, ale gdy tylko zobaczyłam połączenie dyni z gruszką na blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe
Pożeraczka, czyli raz adobrze