osób Czas przygotowania: ok. 20 min Składniki: ● 3 duże twarde gruszki Konferencja ● 2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj(...)przesyp na folię aluminiową, żeby je ostudzić. Jeżeli się skleją, później można je rozkruszyć. Starannie umyj fenkuły, odkrój nać i wykrój środek. Warzywa pokrój w cieniutkie poprzeczne plasterki. Umyj gruszki, przekrój je wzdłuż, na połówki. Usuń gniazda nasienne, nie obieraj. Owoce pokrój w cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj delikatnie fenkuły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodniebienie. I lubię połączenie owoców z szynka parmeńską. Nie ważne czy jest to mango, gruszka, melon czy truskawki. Jej dojrzewający charakter i słony smak pasują do słodkich dodatków. Składniki: roszponka kolorowe pomidorki daktylowe truskawki szynka parmeńska pieczywo dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól i pieprz Składniki dressingu mieszam. Truskawki i pomidorki kroję na pół
Mango Papajapokruszyć. Na szpinak wyłożyć ser oraz maliny. Sałatkę opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami i ziarnami. Całość opcjonalnie skropić octem balsamicznym. Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami ma u mnie wiele wariacji i zamiast malin używam też innych owoców jak truskawki, arbuz czy gruszka. Spróbujcie koniecznie i pamiętajcie o tym, że po adaptacji dietę należy periodyzować i optymalizować ilość spożywanych makroskładników. Latem
Ola la LCHFbrukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami
Codzienne Gotowaniekwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu. Wspaniale komponuje się z białym mięsem Polecam również: * słodko kwaśne gruszki * buraczki w słoiku * papryka marynowana Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ): - 3,5 szklanki cukru - 1,5 szklanka wody - 3/4 szklanki octu 10% - 4-5 goździków - 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora ) Dynię kroimy w paski a następie
kawawszklanceczegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem... a do tego chrupiący boczek! Musicie zrobić tę sałatkę, bo jest sycąca i pełna niesamowitych smaków, które cudownie się przenikają. 😍 Sałatka z pieczoną gruszką i figami: 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja 4 świeże figi(...)włoskie. Przygotowujemy dressing. Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości sól i pieprz Wszystkie płynne składniki umieszczamy w słoiczku i mieszamy do połączenia, próbujemy i doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Uprzednio przygotowane talerze z sałatą skrapiamy dressingiem, na każdej układamy 2 części upieczonej gruszki i po 4 kawałki figi. Dookoła
Cooking Monsterprzepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny. Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem(...)mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów Surówka z młodej kapusty z ogórkami Surówka z młodej kapusty i kukurydzy Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki Coleslaw z młodej kapusty Surówka z młodej kapusty, selera i rodzynek Surówka z młodej czerwonej kapusty
Kardamonovysezon na jagody się skończy, możecie zamienić je na inne owoce, np. morele, śliwki, gruszki lub jabłka Tartaletki z jagodami Składniki na 5 tartaletek: 350 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 115 ml bardzo zimnej wody łyżka octu winnego 235 g zimnego masła + jagody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 50 g erytrolu Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę
365 dni dookoła kuchnimnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp.- ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę)- ziarna prażone na patelni- kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich)- gęsty sos balsamico (do dekoracji)Sos do sałaty:- 1 łyżeczka musztardy francuskiej- 1 łyżeczka musztardy dijon- 2 łyżki octu balsamicznego- 6-8 łyżek oliwy z oliwek- 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru(...)świeżo mielony pieprz- 1 ząbek czosnku (nie trzeba)Do miseczki zmiażdżyć ząbek czosnku, dodać musztardy, pieprz, ksylitol oraz ocet balsamiczny i zamieszać. Następnie cały czas mieszając dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do połączenia składników. Sos musi mieć jednolitą konsystencję. Sałatę lodową porozrywać na kawałki, wrzucić do miski, dodać ruccolę i roszponkę. Dodać przygotowany sos i dokładnie wymieszać.( Można również
Smaczne Zdroweniesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi(...)właśnie zupa z dyni stała się tematem kolejnego wspólnego gotowania. Uwielbiam dyniowe kremy - gęste, sycące, rozgrzewające... Pycha! Na początku planowałam inną, ale gdy tylko zobaczyłam połączenie dyni z gruszką na blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki octu jabłkowego Składniki na masę: 2 opakowania (250g )serka mascarpone 5 żółtek 4-5 łyżek cukru 2 małe opakowania śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie suszonych fig 1 opakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka(...)beza klapnie w piekarniku. Nie ubijać zbyt długo. Do lśniącej i nie wypadającej z miski piany. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać do połączenia i dodać ocet. Tutaj dosłownie dwa, trzy obroty mikserem lub połączyć łyżką. Piana powinna być gładka, lśniąca i sztywna. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 - 24 cm. ( Pamiętaj, że ten przepis jest
Jemy Pijemydanie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą
Raj dla Podniebieniadanie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą
Raj dla Podniebieniadanie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą
Raj dla Podniebienia