delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek(...)kuminu 1 łyżeczka mielonej kozieradki 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry ½ łyżeczki płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego Sos BBQ: 500 ml pasty z czerwonych pomidorów 50 ml octu winnego 1 duża słodka cebula 3 ząbki czosnku 6 wędzonych śliwek 1 łyżka gorczycy 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraka szczypta
Food Squareprzepis niżej 🙂 Zobacz też: Sałatka ze szparagami i fetą Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Przepis na grillową sałatkę z serem kozim Drukuj przepis Składniki mix świeżych listków dowolnych sałat pomidorki koktajlowe czerwona cebula serek kozi orzechy/mix pestek do posypania SOS: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego/jabłkowego, łyżeczka oregano Przepis 1 Sałatę wykładamy na dużym, płaskim półmisku
Kuchnia Bazyliiimbiru 1 łyżeczka oleju lnianego Wykonanie: rukolę dokładnie wypłukać i odwirować w suszarce do sałaty owoce obrać i pokroić na mniejsze cząstki. W zastępstwie banana zwiększ porcję jabłka lub dodaj gruszkę wszystkie składniki zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej wody(...)ZDROWIE ! Uwagi: Rukola podczas uprawy jest traktowana środkami chemicznymi. Przed spożyciem należy sałatę dokładnie umyć, a najlepiej przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub soku z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można przechowywać w lodówce do kilku dni. Charakterystyczny pikantny, orzechowy i lekko gorzkawy smak rukoli sprawia, że świetnie nadaje się do sałatek. Klasycznym połączeniem jest rukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem, ale na tym nie koniec. Rukola świetnie smakuje jako składnik kanapek tych na ciepło i na zimno. Ożywi smak mozzarelli(...)sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą
Moja smaczna kuchniaFAZA I Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspólnego z dietą My. Tu jest dosłownie wszystko to, czego nie powinien jeść: ser pleśniowy, mąka pszenna, masło, śmietana, gruszki, orzechy włoskie – no dosłownie wszystko. Taki mi było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty(...)octu. Może ząbek czosnku jeszcze bym tam przemyciła i nic więcej. Brakowało mi świeżości w moim dzisiejszym obiedzie. Sałata zrobiłaby dobrą robotę. Składniki: ciasto: 75 g zimnego masła + odrobina do posmarowania formy 150 g mąki pszennej tortowej 1 małe jajko szczypta soli farsz: 150 g śmietany 12% (kwaśnej, z kubeczka) 3 małe jajka 100 g sera gorgonzola 2 małe gruszki
Kardamonovywspólnego z dietą My. Tu jest dosłownie wszystko to, czego nie powinien jeść: ser pleśniowy, mąka pszenna, masło, śmietana, gruszki, orzechy włoskie – no dosłownie wszystko. Taki mi było wczoraj żal boroczka, tak bardzo lubi połączenie gruszki z serem pleśniowym. Zapach pieczonego kruchego ciasta połączony z zapachem gorgonzoli, no poezja. Parę dni temu jednak zaplanowałam sobie zrobienie tej konkretnej tarty(...)octu. Może ząbek czosnku jeszcze bym tam przemyciła i nic więcej. Brakowało mi świeżości w moim dzisiejszym obiedzie. Sałata zrobiłaby dobrą robotę. Składniki: ciasto: 75 g zimnego masła + odrobina do posmarowania formy 150 g mąki pszennej tortowej 1 małe jajko szczypta soli farsz: 150 g śmietany 12% (kwaśnej, z kubeczka) 3 małe jajka 100 g sera gorgonzola 2 małe gruszki
Kardamonovyśmietana jest niezastąpiona. Próbowałam nawet swego czasu zastąpić jabłka gruszkami, ale to też nie było to. Dzisiejszy przepis jest klasyczny, prosty, kompletny. Nic więcej w nim bym nie zmieniała. Pominęłam także liście laurowe i ziele angielskie, które normalnie do śledzi dodaję. Śledzie wyszły idealnie. Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem octu lub musztardy, ale tego ostatecznie również nie dodałam. Taką opcję
KardamonovyOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki
królestwo garówwalory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek
SzczyptaSmaQmożesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z majerankiem i czosnkiem prezentowałam tutaj , gęsie uda pieczone w cydrze tu . Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczjnie, polecam! Składniki: 2 piersi z gęsi(...)gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść w zalewie, co nie jest ani estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych(...)którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie jak marynowane podgrzybki i gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy
Kulinarna PokusaOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć
królestwo garów