zasadowym. Etap 1 W większej misce (im większa, tym lepiej, ponieważ nie będzie trzeba robić tego na „raty”) mieszamy ze sobą chłodną wodę wymieszaną z octem w proporcjach: na jeden litr wody pół szklanki octu. Do takiego roztworu wkładamy produkty i pozostawiamy na 3-5 minut w spokoju. Nie musimy nic mieszać ani przy tym stać, spokojnie możemy zrobić sobie(...)dalej? Spójrz na te dwie listy poniżej. awokado kapusta szparagi mango cebula bakłażan kiwi kalafior Tutaj możemy być spokojni i nie musimy się stresować toksynami. truskawki jabłka brzoskwinie nektarynki gruszki wiśnie ziemniaki seler pomidory papryka ogórki Tu niestety gorzej. Na te produkty trzeba zwrócić szczególną uwagę i starannie je wybierać. Po drugie, jak radzić sobie z różną strukturą warzyw
Analiza Smakuefekt osiągniemy, gdy je rozdzielimy i owiniemy szypułki pojedynczo. To właśnie przez wspomniany gaz etylenowy należy odpowiednio dobierać towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami(...)wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku lub misce i schować do lodówki. Jeśli owoce jagodowe chcemy przechowywać jeszcze dłużej, musimy im zrobić kąpiel octową : mieszamy ze sobą jedną część octu (białego lub jabłkowego) i 10 części wody. Namaczamy w roztworze owoce, odcedzamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie chowamy do lodówki. Czynność ta nie zmieni smaku owoców – będą
Poezja smakupotrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże(...)suszone pomidory i passaty (o jak dooobrze), co do których też nie byłam pewna. Ważne jest żeby czytać składy produktów i z automatu wyrzucać te, w których jest cukier, ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Jeżeli macie jednak jakieś wątpliwości odnośnie któregoś z moich przepisów, po prostu go pomińcie. Ja też je długo miałam
Kardamonovypotrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty(...)Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować w occie. Polecam tą drugą opcję, ponieważ zamrożona ryba (np. w panierce) zmienia smak ze względu na pochłonięcie wody. 14. Mrozimy wędliny Mięso, wędliny, kiełbasy możemy również śmiało zamrozić. UWAGA: nie mrozimy
Tradycyjna Kuchniajego zużyciu - zaopatrzę się w następną butelkę. Może nie powinnam tego pisać, ale niestety zdarza się mi... przypalić garnek. Później przeważnie ratuje się moczeniem spalenizny z sodą i octem (pomaga!), ale ostatnio sprawdziłam płyn z Dedry i wiem, że opis producenta nie mija się z prawdą. Polecam! 2. Bodylotion SENSITIVE - mleczko do ciała z olejem konopnym - 350 ml. Olej(...)Dodatkowo ich cały zestaw posiada wesołe kolory, które wyglądają naprawdę uroczo! 4. Wycinak o usuwania gniazd nasiennych z jabłek. Praktyczne narzędzie do usuwania gniazda nasiennego z jabłek, czy gruszek. Posiada masywny uchwyt pokryty powierzchnią antypoślizgową. Jest przyjemny w dotyku i pewnie leży w dłoni. Materiał: mocne tworzywo sztuczne. Wymiary: długość - 21 cm Moje zdanie... Od zawsze lubię jabłka
Di gotujeCiasto odstaw do przestygnięcia, udekoruj suszonym berberysem. Możesz dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego! Przepisem zainspirowałam się podczas warsztatów na temat trendów w smakach Kamis. Tam robiliśmy wersję z gruszkami. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Warsztaty będę długo wspominać bo nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na tak fajnych! Pierwszy raz smakowały mi wszystkie dania, dosłownie wszystkie zainspirowały mnie i chcę je przyrządzić(...)Jako inspirację można tu podać baskijską marynatę z pieprzem espelette podkreślającą smak grillowanych mięs i owoców morza, wyraziste sosy takiej jak mojo verde i adobo nergo oraz sherry i ocet, dodawane do glazur i sosów – świetnie podnoszą smak smażonych potraw. Czas na trzeci trend – żółtka. Wnoszą one do dań optymizm, proteiny i wyjątkowy smak. Do dnia warsztatów
Moja pasja smakurybę. Stanęło na śledziu. Od paru dni chodzą za mną konkretne smaki, postanowiłam więc połączyć rybę z ogórkami konserwowymi. Kocham ocet, większość z Was pewnie już o tym wie. Na początku chciałam śledzie wymoczyć w roztworze wody i octu, ale w końcu zrezygnowałam z eksperymentów. Tak, nigdy tego nie robiłam. Może następnym razem spróbuję to zrobić, wczoraj zdecydowanie nie miałam(...)był główny dodatek do śledzi. Nie użyłam do nich ogórków sklepowych, w lodówce znalazłam jakieś skromny słoik swojskiej sałatki ogórkowej. W składnikach jednak pominę wydziwianie z plasterkami ogórków w occie. Mniej więcej do śledzi użyłam 2 średniej wielkości ogórków konserwowych. Tak będzie dobrze. Cebula? Bezapelacyjnie tak. Koniecznie sparzona. Dla mnie to podstawowy dodatek do każdej sałatki śledziowej. Powiem Wam szczerze
Kardamonovyrybę. Stanęło na śledziu. Od paru dni chodzą za mną konkretne smaki, postanowiłam więc połączyć rybę z ogórkami konserwowymi. Kocham ocet, większość z Was pewnie już o tym wie. Na początku chciałam śledzie wymoczyć w roztworze wody i octu, ale w końcu zrezygnowałam z eksperymentów. Tak, nigdy tego nie robiłam. Może następnym razem spróbuję to zrobić, wczoraj zdecydowanie nie miałam(...)był główny dodatek do śledzi. Nie użyłam do nich ogórków sklepowych, w lodówce znalazłam jakieś skromny słoik swojskiej sałatki ogórkowej. W składnikach jednak pominę wydziwianie z plasterkami ogórków w occie. Mniej więcej do śledzi użyłam 2 średniej wielkości ogórków konserwowych. Tak będzie dobrze. Cebula? Bezapelacyjnie tak. Koniecznie sparzona. Dla mnie to podstawowy dodatek do każdej sałatki śledziowej. Powiem Wam szczerze
KardamonovyFaszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gotowanej już potrawy. Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku gdy zamierzamy zabielić barszcz można dodać słodką śmietankę co zneutralizuje(...)szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok. Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany
Ciastka - domowe słodkościTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów! Parmezan(...)Gorgonzoli Piccante (dojrzewa około 80 dni, ma dobrze rozwiniętą, zielonkawą pleśń). Gorgonzola doskonale trafia w nasze kulinarne gusta, idealnie pasuje do lokalnych i ogólnodostępnych składników np. polskich gruszek lub orzechów. Najwięcej Gorgonzoli D.O.P. produkuje się w prowincji Novary – aż 45%, Pavia (22%) i Mediolan (15%). Moją osobistą misją jest edukowanie konsumentów w zakresie znajomości produktów najwyższej jakości. W Akademii
Codzienna kuchnia niecodzienna