łyżeczki octu jabłkowego Składniki na masę: 2 opakowania (250g )serka mascarpone 5 żółtek 4-5 łyżek cukru 2 małe opakowania śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie suszonych fig 1 opakowanie suszonych daktyli 1/2 opakowania suszonych śliwek 5-6 łyżek płatków migdałowych 1 opakowanie cukru do szarlotki ( z cynamonem i imbirem ) 1 duża twarda gruszka(...)beza klapnie w piekarniku. Nie ubijać zbyt długo. Do lśniącej i nie wypadającej z miski piany. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać do połączenia i dodać ocet. Tutaj dosłownie dwa, trzy obroty mikserem lub połączyć łyżką. Piana powinna być gładka, lśniąca i sztywna. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 - 24 cm. ( Pamiętaj, że ten przepis jest
Jemy Pijemydanie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą
Raj dla Podniebieniadanie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą
Raj dla Podniebieniadanie – połączenie mięsa z wrześniowymi owocami. Pieczony kurczak świetnie komponuje się z jesiennymi owocami – gruszką, żurawina i figą. Owocami obłożyłam mięso w trakcie pieczenia. A jak przygotować takiego pieczonego kurczaka z gruszką i żurawiną? Składniki 1 kurczak (bez podrobów) 1-2 gruszki (twardsze) 1/2 szklanki żurawiny 2 figi marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kolendry(...)łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soli gruboziarnistej Wykonanie Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy całego solą gruboziarnistą. Odstawiamy do naczynia i wkładamy na 1h do lodówki. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy składniki do połączenia się. Schłodzonego kurczaka nacieramy z każdej strony ziołową marynatą
Raj dla Podniebieniaplastry cebuli i też odkładamy na bok. Karmelizowana Gruszka: Rozgrzewamy na patelni pół szklanki miodu, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę i czekamy, aż nasz sos zrobi się gęsty, a gruszka miękka i złocista. Hummus z buraka: Naszego buraka obierany ze skórki i kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30minut w 180 stopniach(...)łyżeczkę octu jabłkowego. Burgery cześć 2: Rozgrzewamy patelnię grillową, a jeszcze lepiej klasycznego grilla, wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnie lub ruszt i grillujemy, aż burgery będą brązowe (około 5 minut na każdej stronie). Na koniec składamy nasz burger paleo : Na pieczarce układamy kolejno liść sałaty, humus z buraka, pomidora,mięso, rukolę kolejno grilowaną cebulkę, potem dajemy karmelizowaną gruszkę
PaleoLifeOCCIE vel PAPRYKA KONSERWOWA Zapraszam do zrobienia pysznej, klasycznej papryki marynowanej w słodkiej zalewie. Konserwy powinny przeleżeć przez minimum 5 dni. Marynowane papryki idealnie pasują do większości klasycznych dań z mięsem. Składniki papryka czerwona 1 kg cebula 2 szt. czosnek 1 szt. marchewka 1 szt. goździki ziele angielskie liście laurowe gorczyca zalewa woda 5 szklanek ocet(...)cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do papryki oraz pozostałe składniki wedle uznania. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet z cukrem i solą. Całość mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Doprowadzamy do wrzątku i zalewamy papryki. Opcjonalnie pasteryzujemy przez 10 minut. Zapraszam również do podobnego przepisu na gruszki z pigwowcem japońskim . LINK
chefintheforestżubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki. Zamknięty w słoiczku może być przygotowany parę dni przez Wigilią. Było bardzo pysznie
Kulinarne przygody Gatitymogą być dwie suszone śliwki lub 2 plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranek - 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich - mniej niż połowę kostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka
Tanio szybko zdrowowiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki średniej 1 por 1 cebula 4 ziarnka goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków 3 łyżki mąki żytniej
kgwjanczewopełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy . Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady
SzczyptaSmaQoliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni, kroimy na mniejsze porcje, układamy na sałatce. Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki wody, 1 łyżeczki miodu, przypraw: zmielonej kolendry, cynamonu, soku z limonki bądź cytryny, odrobiny octu winnego i soli. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIwariantów chutneyu, o którym nieco więcej informacji znajdziecie w artykule chutney z gruszek . Do konfitury z cebuli wybieramy więc popularną w Indiach czerwoną cebulę, która w naszych sklepach dostępna jest przez cały rok. Czerwona cebula powinna być twarda, sucha bez przebarwień i kiełków. Jaki ocet do konfitury z cebuli Także w tym przypadku nie ma miejsca na zamienniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapolać sosem lub z sosu zrobić obraz na dużym białym talerzu. Składniki 2 gruszki 100 g sera typu feta 50 g orzechów włoskich garść rukoli 2 łyżki oleju z bazylią lub zwykłego Wykonanie Posiekaj lub zblenduj mocno bazylię. Wymieszaj bazylię z łyżką oleju bazyliowego, miodem, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Możesz zagęścić sos łyżeczką cukru pudru. Składniki DRESSING
Eat me! Fit me!