gruszki w occie - 516 przepisów (strona:22/35)

Burger paleo z hummusem z buraka i karmelizowaną gruszką 133

plastry cebuli i też odkładamy na bok. Karmelizowana Gruszka: Rozgrzewamy na patelni pół szklanki miodu, dodajemy pokrojoną w plasterki gruszkę i czekamy, aż nasz sos zrobi się gęsty, a gruszka miękka i złocista. Hummus z buraka: Naszego buraka obierany ze skórki i kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30minut w 180 stopniach(...)łyżeczkę octu jabłkowego. Burgery cześć 2: Rozgrzewamy patelnię grillową, a jeszcze lepiej klasycznego grilla, wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnie lub ruszt i grillujemy, aż burgery będą brązowe (około 5 minut na każdej stronie). Na koniec składamy nasz burger paleo : Na pieczarce układamy kolejno liść sałaty, humus z buraka, pomidora,mięso, rukolę kolejno grilowaną cebulkę, potem dajemy karmelizowaną gruszkę

PaleoLife
CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE 162

OCCIE  vel PAPRYKA KONSERWOWA Zapraszam do zrobienia pysznej, klasycznej papryki marynowanej w słodkiej zalewie. Konserwy powinny przeleżeć przez minimum 5 dni. Marynowane papryki idealnie pasują do większości klasycznych dań z mięsem. Składniki papryka czerwona 1 kg cebula 2 szt. czosnek 1 szt. marchewka 1 szt. goździki ziele angielskie liście laurowe  gorczyca zalewa woda 5 szklanek ocet(...)cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do papryki oraz pozostałe składniki wedle uznania. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet z cukrem i solą. Całość mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Doprowadzamy do wrzątku i zalewamy papryki. Opcjonalnie pasteryzujemy przez 10 minut. Zapraszam również do podobnego przepisu na gruszki z pigwowcem japońskim .   LINK

chefintheforest
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 120

żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki. Zamknięty w słoiczku może być przygotowany parę dni przez Wigilią. Było bardzo pysznie

Kulinarne przygody Gatity
Biały Barszczyk babci Jadzi 175

mogą być dwie suszone śliwki lub 2 plasterki suszonego jabłuszka suszone i dwa plasterki suszonej gruszki - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranek - 1/4 łyżeczka ziół prowansalskich - mniej niż połowę kostki rosołowej - 1 marchewka - 1/4 selera - pół białej części pora - 1 pietruszka - łyżka mąki - ocet do smaku ( ja wlałam 1/2 łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka

Tanio szybko zdrowo
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka 192

wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki  średniej 1 por 1 cebula  4 ziarnka  goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki, śliwki) garść suszonych grzybów najlepiej prawdziwków 3 łyżki mąki żytniej

kgwjanczewo
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 212

pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .   Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kurczakiem i figami 155

oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni, kroimy na mniejsze porcje, układamy na sałatce. Gruszkę kroimy na cieniutkie plastry. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki wody, 1 łyżeczki miodu, przypraw: zmielonej kolendry, cynamonu, soku z limonki bądź cytryny, odrobiny octu winnego i soli. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Konfitura z czerwonej cebuli 123

wariantów chutneyu, o którym nieco więcej informacji znajdziecie w artykule chutney z gruszek . Do konfitury z cebuli wybieramy więc popularną w Indiach czerwoną cebulę, która w naszych sklepach dostępna jest przez cały rok.  Czerwona cebula powinna być twarda, sucha bez przebarwień  i kiełków. Jaki ocet do konfitury z cebuli Także w tym przypadku nie ma miejsca na zamienniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszka grillowana z dodatkiem rukoli, sera i orzechów, polana orzeźwiającym, miodowo-bazyliowym dressingiem 173

polać sosem lub z sosu zrobić obraz na dużym białym talerzu. Składniki 2 gruszki 100 g sera typu feta 50 g orzechów włoskich garść rukoli 2 łyżki oleju z bazylią lub zwykłego Wykonanie Posiekaj lub zblenduj mocno bazylię. Wymieszaj bazylię z łyżką oleju bazyliowego, miodem, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Możesz zagęścić sos łyżeczką cukru pudru. Składniki DRESSING

Eat me! Fit me!
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 224

lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natka pietruszki Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i orzechem włoskim Koreczki śledziowe  z pieprzem w marynacie z wódki Bliny

Życie zaczyna się w kuchni
Dynia. Właściwości i ciekawostki 83

marynat, do zup, do smażenia, pieczenia i gotowania. Dynia piżmowa w kształcie ogromnej gruszki, bez włókien – idealna do zup, zapiekanek, podstawowy składnik chleba, bułeczek, ciast i deserów. Dynia Muscat de Provence – do marynat, do pieczenia, do dań z makaronem i placków. Dynia makaronowa – do marynat w occie, do warzywnego spaghetti (po ugotowaniu rozpada się na przypominające makaron pasemka). Dynia Hokkaido

ProstePesto.pl
Beza Pavlovej 142

było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe

Szczęśliwa kuchnia
Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 167

publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z ananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów. Składniki: 1 kg cukinii 1 kg pomidorów 4 kwaśne jabłka 4 cebule 30 dag rodzynek lub żurawiny Składniki na zalewę: ½ litra octu jabłkowego 300 ml wody 40 dag brązowego cukru 2 łyżeczki gorczycy Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Beza Pavlovej 147

było (a taką sobie wymyśliłam do upieczenia), więc zrobiłam z bananem i gruszką. Pavlovą podzieliłam na dwie części. Jedna była właśnie z owocami. Druga połowa była z czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania