gruszki w occie - 516 przepisów (strona:24/35)

Śledzie w śmietanie 58

śmietana jest niezastąpiona. Próbowałam nawet swego czasu zastąpić jabłka gruszkami, ale to też nie było to. Dzisiejszy przepis jest klasyczny, prosty, kompletny. Nic więcej w nim bym nie zmieniała. Pominęłam także liście laurowe i ziele angielskie, które normalnie do śledzi dodaję. Śledzie wyszły idealnie. Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem octu lub musztardy, ale tego ostatecznie również nie dodałam. Taką opcję

Kardamonovy
Czereśnie w occie 149

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki

królestwo garów
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek

SzczyptaSmaQ
Gęsia pierś pieczona z pigwą 150

możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z majerankiem i czosnkiem prezentowałam tutaj , gęsie uda pieczone w cydrze tu . Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym stole. Smakuje nadzwyczjnie, polecam! Składniki: 2 piersi z gęsi(...)gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śliwki w zalewie octowej 108

odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść w zalewie, co nie jest ani estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych(...)którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie jak marynowane podgrzybki i gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy

Kulinarna Pokusa
Czereśnie marynowane z imbirem 105

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć

królestwo garów
Chutney ze śliwek 75

brzoskwiń  czy gruszek.  Marz mi się jeszcze domowy chytney z mango, ale póki co wolę świeże. Za drogie, żeby przetwarzać.  Składniki: 2 kg śliwek, najlepiej węgierek 3 średnie cebule 1 łyżka masła lub oleju  150 g cukru trzcinowego  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki startego świeżego imbiru  150 ml octu jabłkowego  1 płaska

bistro mama
Sałatka z wędzonym pstrągiem 131

kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 20 minut Składniki: – garść świeżego umytego szpinaku – garść kiełków – kiełki rzodkiewki – natka pietruszki – 1 jajko – 1 łyżka octu

nietylkopasta.pl
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 201

sosu Sriracha ½ średniej startej na tarce gruszki 4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka stołowa jasnego sezamu, podprażonego na suchej patelni makaron do podania – u mnie ryżowy z tapioką i zieloną herbatą SZYBKIE PIKLE 3 większe gruntowe ogórki, około 400g 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka brązowego

Karo in the Kitchen
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 205

macie do octu, nie rozumiem). Banana dodaję aby użyć możliwie najmniej cukru (następna wersja będzie bez banana i cukru, ale dajcie mi chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość

greenscarf
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 171

cukrem wanilinowym. Dodajemy gruszki ze skórką i mieszamy. Bardzo gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków . Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-gruszkowo-cynamonowy   Dorota Wellman: Chutney z ananasa Czas przygotowania: 1,5h Pozom trudności: łatwe Chutney z ananasa (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: ananas – 1 szt. cukier brązowy ocet winny miód – 1 łyżka limonka

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 155

szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać,  jego kolorowa sałatka  z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko(...)podana. Jego i jeszcze 2 osoby firma Oleofarm nagrodziła zestawem soków. Taka kolorowa  Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami to smaczne i zdrowe połączenie. Do tego jest nisko kaloryczna. Gruszkę najlepiej dzień wcześniej gotujemy w czerwonym winie z dodatkiem anyżu i kory cynamonu, po zagotowaniu studzimy, przykrywamy folią i zostawiamy na całą noc, gruszka nabierze warstwowo koloru fioletowego. Następnego dnia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię