coś lekkiego, zainspirowałam się trochę pomysłem Karola Okrasy i zamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry) Składniki: 1 garść liści świeżego szpinaku, 1/2 serka burgos, 1 plaster melona, kawałek gruszki, 1 plasterek szynki serrano, 1 łyżka jagód goji Symbio , 1/3 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu balsamico. Przygotowanie
Aga w kuchniplastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj
Gotuj z Natkąziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych
OstryKęsproces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem. Efekt równie fajny w obu przypadkach. Inną wariacją tej sałatki jest dodanie zamiast jabłka gruszki, jeszcze nie testowałam ale przy najbliższej okazji spróbuję i tą wersję, z pewnością jest równie pyszna dlatego podsuwam
W kuchennej krainiesmaku każdej sałatce. Zamiast ciężkiego majonezowego sosu wolę lżejszy dressing na bazie oliwy Monini GranFruttato z dodatkiem musztardy, miodu i octu balsamicznego. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie komponuje się ze składnikami sałatki. Zobacz także: Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem. Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym ➤ czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)łyżki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika na dressing: 6 łyżek oliwy Monini GranFruttato 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 1,5 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz Przygotowanie sałatki z jabłkiem i winogronami: Większe liście sałaty porwij w rękach. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokrój
Chilli Czosnek i Oliwaoczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie(...)patelnię wlewamy ocet balsamiczny, oliwę i dodajemy konfiturę. Całość delikatnie podgrzewamy doprawiając szczyptą/dwiema pieprzu. Sos w miarę podgrzewania będzie robił się coraz rzadszy, a potem zacznie gęstnieć. Ważne, aby nie podgrzewać go zbyt długo. Powinien być gęsty, ale wciąż płynny i najlepiej polewać sałatkę dressingiem, gdy jeszcze jest lekko ciepły. W międzyczasie gruszkę przekrawamy
Simple Dishkosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki oleju sezamowego świeżo zmielony czarny pieprz ząbek czosnku przetarty przez praskę pestki
Ugotowane pozamiatanewypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy(...)Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy. Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie. Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym
Sajkofanka smakugotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g śmietany kremówki 2 jajka 100g gorgonzoli Świeży tymianek, pieprz Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny) 2 łyżki miodu 3-4 łyzki octu balsamicznego Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól i zagniatamy, aż powstaną drobne
Zawsze głodna!mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? ;) Sałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu
Sajkofanka smakukremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki(...)terrinę z wierzchu pozostałymi plasterkami gruszek dociskając je do brzegów, tak by powstała zwarta, jednolita "bryła". Z wierzchu przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki. Terrina świetne smakuje podana z plasterkiem sera roquefort oraz sosem balsamiczno-klonowym. Aby go przygotować, trzeba wlać do rondelka ocet balsamiczny i syrop klonowy
KUCHARNIAtylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki. 1 tusza kaczki około 2 kilo 1 gruszka 2 jabłka 250 g jeżyn 1 łyżka soli pieprz 1 łyżka majeranku 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek świeży estragon świeży 3łyzki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Tusze z kaczki myję, osuszam, odcinam szyję. Do miseczki przesypuję sól, dodaję pieprz, czosnek sprasowany(...)majeranek, ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję na cząstki, nadziewam z resztą jeżyn kaczkę. Spinam szpilkami. Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej
wesoła kuchniawarzywnych zakupów jest następujący: wszystkie produkty myję pod bieżącą zimna wodą, następnie szykuję w duże miski, z roztworem octu i sody. Jako pierwsze płuczę miękkie owoce , których nie można obrać (maliny, jeżyny, truskawki, czereśnie, winogrona), następnie twarde owoce (jabłka, gruszki, banany, mandarynki) - można włożyć do miski razem, teraz kolej na warzywa, które nie rosły bezpośrednio w ziemi(...)zakupionych produktów nie mam zbyt wiele, to udaje się wypłukać je bez konieczności wymiany płynów w obu miskach. Dodam jeszcze, że namaczanie warzyw i owoców w wodzie z octem i sodą, nie ma wpływu na ich smak i zapach , tylko trzeba je wypłukać. 1. Mycie wstępne - pod bieżącą wodą. Usuwa resztki ziemi, kurz i brud. Do korzeniowych można użyć
Codziennik KuchennyPokażę Wam jak oswoić bakłażana i jak zrobić z niego rewelacyjną przekąskę. Bakłażan ma różne nazwy - gruszka miłosna, oberżyna, jajko krzewiaste. I jest go kilka rodzajów od takiego fioletowegojak wyżejpo tego znanego powszechnie ciemnego jajowatego. Taki marynowany bakłażan smakuje trochę jak nasz grzyb marynowany. Ale mimo wszystko, nie tak samo. Jadają go Włosi do swoich panini, lub do mięsiwa(...)grilla...Bakłażana można spotakć we Włoszech wszędzie tam gdzie podawane jest bardzo tłuste mięso,np.baranina.Warto aby zagościł również na naszych stołach, gdyż smak jest niepowtarzalny, oryginalny . Składniki -bakłażany -olej -ocet spirytusowy 10% Jamar -liście bazylii -czosnek -dużo -sól Umyj bakłażany,dobrze je wytrzyj i pokrój w plastry grubości około pół centymetra. Wez patelnie do grillowania, lub przygotuj grila. Rozgrzej patelnie
Z Kuchni Do Kuchnifamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 8 filetów śledziowych marynowanych w occie 2 ziemniaki 1/2 białej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 burak 1,5 gruszki 50 g żurawiny ze słoiczka 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki Ziemniaki
kulinarnyswiatdomiktóre sezon trwa wciąż w najlepsze! Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw. Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość skąpana w odrobinie miodu, octu balsamicznego i solidnej szczypcie rozgrzewającego podniebienie pieprzu. Możecie przygotować o razu oba nadzienia i zrobić pół(...)jajko 180g puree z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej 40g roztopionego masła 1/3 łyżeczki soli bawełniany sznurek orzechy pekan/ orzechy włoskie/ laski cynamonu do ozdoby (opcjonalnie) Nadzienie słodkie 1 gruszka klapsa 1 małe jabłko 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/3 łyzeczki mielonego kardamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny 3 czubate łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Kuchnia w Słońcu Skąpana