sól - szczypta, kakao 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, aronia dżem 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki KREM: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 3 łyżki, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 2 sztuki DODATKI: gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba(...)łyżką w formie wymieszać dżem aroniowy (użyłam swój, jest w moich przepisach) lub kupny, pół szklanki dżemu wymieszać z wodą do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć
W Mojej Kuchni Lubięcoś lekkiego, zainspirowałam się trochę pomysłem Karola Okrasy i zamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry) Składniki: 1 garść liści świeżego szpinaku, 1/2 serka burgos, 1 plaster melona, kawałek gruszki, 1 plasterek szynki serrano, 1 łyżka jagód goji Symbio , 1/3 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu balsamico. Przygotowanie
Aga w kuchniplastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj
Gotuj z Natkąziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych
OstryKęsproces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem. Efekt równie fajny w obu przypadkach. Inną wariacją tej sałatki jest dodanie zamiast jabłka gruszki, jeszcze nie testowałam ale przy najbliższej okazji spróbuję i tą wersję, z pewnością jest równie pyszna dlatego podsuwam
W kuchennej krainiesmaku każdej sałatce. Zamiast ciężkiego majonezowego sosu wolę lżejszy dressing na bazie oliwy Monini GranFruttato z dodatkiem musztardy, miodu i octu balsamicznego. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie komponuje się ze składnikami sałatki. Zobacz także: Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem. Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym ➤ czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)łyżki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika na dressing: 6 łyżek oliwy Monini GranFruttato 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 1,5 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz Przygotowanie sałatki z jabłkiem i winogronami: Większe liście sałaty porwij w rękach. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokrój
Chilli Czosnek i Oliwaoczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie(...)patelnię wlewamy ocet balsamiczny, oliwę i dodajemy konfiturę. Całość delikatnie podgrzewamy doprawiając szczyptą/dwiema pieprzu. Sos w miarę podgrzewania będzie robił się coraz rzadszy, a potem zacznie gęstnieć. Ważne, aby nie podgrzewać go zbyt długo. Powinien być gęsty, ale wciąż płynny i najlepiej polewać sałatkę dressingiem, gdy jeszcze jest lekko ciepły. W międzyczasie gruszkę przekrawamy
Simple Dishkosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki oleju sezamowego świeżo zmielony czarny pieprz ząbek czosnku przetarty przez praskę pestki
Ugotowane pozamiatanewypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy(...)Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy. Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie. Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym
Sajkofanka smakugotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g śmietany kremówki 2 jajka 100g gorgonzoli Świeży tymianek, pieprz Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny) 2 łyżki miodu 3-4 łyzki octu balsamicznego Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól i zagniatamy, aż powstaną drobne
Zawsze głodna!mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? ;) Sałatka wiosenna - 1 główka sałaty lodowej - 500g truskawek - 1 gruszka - 2 owoce kiwi - pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu) - prażone płatki migdałów - pół papryczki chili zielonej - stokrotki Dresing: - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka octu białego winnego - łyżeczka musztardy - sok z całej pomarańczy - pieprz, sól, tymianek - łyżka miodu
Sajkofanka smakukremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki(...)terrinę z wierzchu pozostałymi plasterkami gruszek dociskając je do brzegów, tak by powstała zwarta, jednolita "bryła". Z wierzchu przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki. Terrina świetne smakuje podana z plasterkiem sera roquefort oraz sosem balsamiczno-klonowym. Aby go przygotować, trzeba wlać do rondelka ocet balsamiczny i syrop klonowy
KUCHARNIAtylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki. 1 tusza kaczki około 2 kilo 1 gruszka 2 jabłka 250 g jeżyn 1 łyżka soli pieprz 1 łyżka majeranku 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek świeży estragon świeży 3łyzki oleju rzepakowego 3 łyżki octu winnego Tusze z kaczki myję, osuszam, odcinam szyję. Do miseczki przesypuję sól, dodaję pieprz, czosnek sprasowany(...)majeranek, ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję na cząstki, nadziewam z resztą jeżyn kaczkę. Spinam szpilkami. Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej
wesoła kuchniawarzywnych zakupów jest następujący: wszystkie produkty myję pod bieżącą zimna wodą, następnie szykuję w duże miski, z roztworem octu i sody. Jako pierwsze płuczę miękkie owoce , których nie można obrać (maliny, jeżyny, truskawki, czereśnie, winogrona), następnie twarde owoce (jabłka, gruszki, banany, mandarynki) - można włożyć do miski razem, teraz kolej na warzywa, które nie rosły bezpośrednio w ziemi(...)zakupionych produktów nie mam zbyt wiele, to udaje się wypłukać je bez konieczności wymiany płynów w obu miskach. Dodam jeszcze, że namaczanie warzyw i owoców w wodzie z octem i sodą, nie ma wpływu na ich smak i zapach , tylko trzeba je wypłukać. 1. Mycie wstępne - pod bieżącą wodą. Usuwa resztki ziemi, kurz i brud. Do korzeniowych można użyć
Codziennik Kuchenny