gruszki w occie - 516 przepisów (strona:19/35)

Sałatka z gruszką, rukwią wodną i miętą 139

Upały azjatyckie mamy. Ciężko, duszno, gorąco. Najchętniej człowiek by spał w hamaku, słuchając oceanu. Zamiast tego musi sapać w tramwaju, słuchając zgiełku miasta i różnych mądralińskich

slodkokwasnapl
Czernina z kluchami 118

jada, ten nie jest Polakiem. :P Wywar: kaczka z podrobami włoszczyzna liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, sól suszone jabłka/ śliwki/ gruszki (lub wszystkich po trosze) szklanka krwi kaczej 2,5 łyżki mąki pszennej łyżka octu, lub kwasek cytrynowy cukier Kluchy: kilka średnich ziemniaków łyżeczka soli mąka pszenna Wywar przygotowujemy niemal identycznie, jak rosół. Z tym, że tutaj

Kuchenna Kontrrewolucya
agrest marynowany z pieprzem 100

agrestu, 400 g cukru, 1,1 l wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich(...)Pasteryzować około 15-20 minut – zależy od wielkości słoika. Ja pasteryzowałam 20 minut słoiki o pojemności 720 ml. Do słoika 720 ml wchodzi około 370 g agrestu. Agrest w occie jest dobry do mięs, drobiu, pasztetów....  Kieliszek do whisky single malt

królestwo garów
Dorsz z gruszką i żurawiną 63

Pyszny świąteczny dorsz z sosem żurawinowym kwaskowym i słodką soczystą gruszką. Pycha na świątecznym stole będzie w sam raz.         2 gruszki 1 łyżka masła klarowanego 1 cytryna 3 kawałki filetu dorsza sól, pieprz przyprawa do ryb koper świeży sos: 125 ml wina czerwonego 2 łyżki octu balsamico 1 laska cynamonu dwie gwiazdki anyżu sól, pieprz(...)godzinę albo dłużej do lodówki. Sos: Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam wino, ocet balsamiczny, dodaję cukier, miód, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zrobi się miękka, rozgniatam ją widelcem i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem. Na końcu wyjmuję cynamon i anyż. Gruszki obieram i kroję w plastry. Na patelni rozpuszczam masło i przesmażam gruszki. Wykładam

wesoła kuchnia
Salatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 118

pleśniowym i orzechami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat  1 duża gruszka 50 g niebieskiego sera pleśniowego 2 garści włoskich orzechów 1 łyżka soku z cytryny Miodowy vinegret: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miody 1 łyżka octu balsamicznego 1 malutki ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz  sól himalajska Wykonanie: Ząbek czosnku drobno

Kulinarne przygody Gatity
czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane z kremem budyniowym i gruszkami... 161

sól - szczypta, kakao 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, aronia dżem 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki KREM: budyń śmietankowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 3 łyżki, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 2 sztuki DODATKI: gruszki 6 sztuk/ w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do tego ciasta najlepiej sprawdza się forma silikonowa, nie trzeba(...)łyżką w formie wymieszać dżem aroniowy (użyłam swój, jest w moich przepisach) lub kupny, pół szklanki dżemu wymieszać z wodą do suchych składników wlać wodę z dżemem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy i łyżką wszystko wymieszać piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut, do suchego patyczka przestudzone ciasto nakryć talerzem, odwrócić i zdjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ze świeżym szpinakiem, melonem, gruszką i serkiem burgos 145

coś lekkiego, zainspirowałam się trochę pomysłem Karola Okrasy i zamarynowałam cebulkę w oliwie i sosie balsamico (Karol marynował w oliwie i occie cherry) Składniki: 1 garść liści świeżego szpinaku,  1/2 serka burgos,  1 plaster melona, kawałek gruszki, 1 plasterek szynki serrano, 1 łyżka jagód goji Symbio , 1/3 szalotki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka sosu balsamico. Przygotowanie

Aga w kuchni
Zaskocz bliskich 190

plastry i pokrusz na drobno ser pleśniowy z niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj

Gotuj z Natką
Wątróbki w truskawkach 226

ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem postawiłam na sos z truskawek, chilli, octu balsamicznego i cukru. Ten sos to totalna improwizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych

OstryKęs
Sałatka śledziowa z burakami 255

proces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie  gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem. Efekt równie fajny w obu przypadkach. Inną wariacją tej sałatki jest dodanie zamiast jabłka gruszki, jeszcze nie testowałam ale przy najbliższej okazji spróbuję i tą wersję, z pewnością jest równie pyszna dlatego podsuwam

W kuchennej krainie
Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami, serem pleśniowym i sosem musztardowym 67

smaku każdej sałatce. Zamiast ciężkiego majonezowego sosu wolę lżejszy dressing na bazie oliwy Monini GranFruttato z dodatkiem musztardy, miodu i octu balsamicznego. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie komponuje się ze składnikami sałatki.  Zobacz także: Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem.   Jesienna sałatka z jabłkiem, winogronami i serem pleśniowym ➤ czas przygotowania: 20 minut  Składniki(...)łyżki orzechów włoskich  2 łyżki pestek słonecznika  na dressing: 6 łyżek oliwy Monini GranFruttato 2 łyżeczki musztardy delikatesowej  1 łyżka miodu  1,5 łyżki octu balsamicznego  sól i pieprz  Przygotowanie sałatki z jabłkiem i winogronami: Większe liście sałaty porwij w rękach. Jabłko pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałata z wątróbką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym 148

oczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka   masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku    dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu   Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie(...)patelnię wlewamy ocet balsamiczny, oliwę i dodajemy konfiturę. Całość delikatnie podgrzewamy doprawiając szczyptą/dwiema pieprzu. Sos w miarę podgrzewania będzie robił się coraz rzadszy, a potem zacznie gęstnieć. Ważne, aby nie podgrzewać go zbyt długo. Powinien być gęsty, ale wciąż płynny i najlepiej polewać sałatkę dressingiem, gdy jeszcze jest lekko ciepły.  W międzyczasie gruszkę przekrawamy

Simple Dish
Zimowa sałatka z czerwoną kapustą 126

kosteczkę marchewka – obrana i starta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki oleju sezamowego świeżo zmielony czarny pieprz ząbek czosnku przetarty przez praskę pestki

Ugotowane pozamiatane
Kolorowy talerz smaków 154

wypadku się opłaca! :) Łosoś na warzywach - filet z łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśnyPrzygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy(...)Buraczki wrzucamy do wrzątku na 4 minuty, po czym od razu do zimnej wody na chwilę. I odstawiamy.  Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie.     Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym

Sajkofanka smaku
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 122

gotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g śmietany kremówki 2 jajka 100g gorgonzoli Świeży tymianek, pieprz Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny) 2 łyżki miodu 3-4 łyzki octu balsamicznego Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól i zagniatamy, aż powstaną drobne

Zawsze głodna!