gruszki w occie - 516 przepisów (strona:12/35)

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym 191

Idealne połączenie: słodka gruszka, delikatny kremowy ser i słona szynka. Wszystko to podane na roszponce i polane sosem z octu balsamicznego. Do tego można dorzucić podprażone na suchej patelce orzechy włoskie, ja niestety jestem na nie uczulona, wiec u mnie wersja bez orzechów Sałatka będzie idealnym dodatkiem do grilla. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym z sosem balsamicznym Składniki: opakowanie(...)roszponki ser camembert 5 plasterków szynki dojrzewającej 2 gruszki sok z połowy cytryny odrobina miodu Sos balsamiczny: 5 łyżek oliwy z oliwek 2,5 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu łyżeczka musztardy łyżeczka oregano pieprz sól Roszponkę dokładnie myjemy i osuszamy. Ser kroimy na plasterki, a szynkę dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny

PatiGotuje
Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem 132

świeże figi 1/2 sera camembert 1/2 świeżej gruszki 2 plasterki szynki 1 garść pokruszonych orzechów włoskich oliwa z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj ocet balsamiczny Przygotowanie: Rukolę rozkładamy na talerzu. Figi dzielimy na ósemki, gruszkę i ser camembert kroimy na półplasterki, układamy na rukoli. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 183

Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4     Składniki: 150 g mini mozzarelli,  1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa  Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina,  1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy(...)pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować

SzczyptaSmaQ
OMLET BIAŁKOWY Z GRUSZKAMI ( chutney gruszkowy ) – lekki – BE FIT! 184

sojowe ) – 1/3 szkl * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka CHUTNEY: * gruszka – 1 szt * mała cebula – 1 szt * miód – 1 łyżka * czosnek – 1 ząbek * ocet jabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili , cynamon(...)szczypcie * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CHUTNEY: Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, łyżeczkę miodu i po szczypcie przypraw – mieszamy. OMLET: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy ubite na sztywno białka oraz

Ostra na Słodko
Sałatka z kaczką i salsą gruszkową 58

salsa z gruszki jest świetnym dopełnieniem tego dania! Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): Salsa: 2 mniejsze gruszki 1 papryczka chili 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu jabłkowego Sałatka(...)łyżką oleju, oprósz solą, czosnkiem granulowanym i pieprzem oraz listkami rozmarynu. Obróć go, aby cały pokrył się marynatą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w malutką kosteczkę. Wymieszaj z octem, posiekaną papryczką, miodem i sosem sojowym. Przełóż do rondelka i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Odstaw. Jogurt wymieszaj z olejem i startym drobno

Delicious Place
Sałatka z serem halloumi 57

Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 200 g sera halloumi 100 g szynki parmeńskiej 2 garści rukoli 1 gruszka garść orzechów włoskich sos 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser halloumi(...)kroimy w plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Szynkę parmeńską kroimy w paseczki. Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na duży talerz wykładamy rukolę, grillowany ser halloumi, orzechy włoskie, gruszkę oraz szynkę parmeńską. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem oraz octem balsamicznym. Sałatkę przed podaniem polewamy przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka

Przepiski.pl
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 151

cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień wcześniej w szklanej misce wymieszać wszystkie składniki na zaczyn, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na minimum(...)godzin. Do misy miksera przesiać mąki, dodać sól, ocet, cały zaczyn i wlać letnią wodę. Wyrabiać mikserem przez 6-8 minut. Pod koniec wyrabiania wlać zmiksowaną gruszkę z jabłkiem i ponownie wyrabiać około 2 minuty. Misę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 do 2 h. Wyrośniętym ciastem napełnić foremki. Ponownie odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 186

wędzonego tofu (polecam z tej firm , najlepsze jakie jadłam!) (w sumie potrzebne jest ok. 90-100g) 1/2 sporej gruszki 1 łyżeczka agawy (można pominąć) 1/2 średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie(...)już miękkie (muszą być miękkie, aby bez problemu dały się pokroić). Zazwyczaj potrzeba na to ok. 1 godziny. Kroimy gruszkę w kostkę (wraz ze skórką), przekładamy do miseczki, posypujemy ziołami (szczyptą oregano/tymianku, estragonu i ziół prowansalskich), 1 łyżeczką octu winnego białego i 1 łyżeczką agawy. Odstawiamy. Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je i odkładamy do ostygnięcia. Obieramy zarówno bataty

Fill The Bowl
Domowe chipsy jabłkowe 39

jeszcze? Indeks glikemiczny to 43. Więcej poczytacie w Internecie. Bardzo polecam taką przekąskę.  Mam zaprzyjaźnionego rolnika, u którego co jakiś czas kupuję jabłka, gruszki. Od niego brałam jabłka na ocet. Nie macie własnych jabłek, szukajcie u pobliskich rolników. Mają również stare gatunki jabłek, które przywołują wspomnienia. Przy okazji, coś na temat przygotowania kompotu z suszonych owoców i wykorzystania owoców(...)pozostawiam do naciągnięcia. W okresie Bożego Narodzenia dodaję jeszcze plastry pomarańczy. Polecam ten sposób, kompot jest klarowny w pięknym bursztynowym kolorze, jeśli jest to mieszanka większej ilości jabłek, odrobinę gruszek i śliwek. Taki kompot powinien stać minimum 2 godziny.    Owoce po kompocie można wykorzystać do zrobienia pasty do ciast, naleśników, placków, do kanapek, owsianki i co Wam przyjdzie

Leśny Zakątek
Sałatka z karmelizowanymi gruszkami i serem pleśniowym 171

sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę. Odrobinę skrapiamy oliwą(...)małym ogniu do skarmelizowania się, jednak stale pilnujemy, by się nie przypalił. Dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści wlewamy ocet. Łączenie się wszystkich składników powodują dosyć gwałtowną reakcję. Całość mieszamy. Gdy w masie nie będzie grudek nierozpuszczonego cukru dodajemy gruszki i orzechy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 do 10 minut od czasu do czasu mieszając składniki. Gruszki studzimy

Taste Of My Day
Przekąska… 79

pieczywa. Oto moja propozycja pomiędzy posiłkami . Składniki: - wafle kukurydziane  Kupiec - kilka plasterków marchewki - 1 bardzo soczysta gruszka - pół dojrzałego awokado - trochę natki pietruszki ,selera naciowego i mięty - twarożek zrobiony z : serek ziarnisty, papryka, rzodkiewka, trochę soli i pieprzu - czarnuszka - glassa z octem balsamicznym z Modeny(...)każdym waflu połóż trochę twarogu. Obierz i pokrój   pomidorki oraz awokado i rozłóż wszystko na waflach. Pokrojoną gruszkę i marchewkę połóż na desce. Dodaj miętę do gruszki, selera i pietruszkę do wafli, posyp czarnuszką, dosmacz glassą z octem balsamicznym z Modeny. Gotowe! To jeden ze sposobów na wciśnięcie dzieciom awokado! One uwielbiają takie przekąski

Z Kuchni Do Kuchni
Sushi Futomaki z wędzonym łososiem, serkiem philadelphia i owocami 156

przestudziła. Na koniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką.  Składniki do złożenia futomaki: - ryż do sushi - łosoś wędzony - kawior - kiwi - gruszka - ogórek - nać pietruszki - serek philadelphia naturalny - algi nori - ocet ryżowy Przygotowanie futomaki: Zwilżamy dłonie octem ryżowy. Na makisu (mata bambusowa) układamy algę nori. Na niej ryż. Zostawiamy jednak około 2 centymetrów u góry

Życie zamknięte w smaku
faworytka ze smaczliwką pyszna sałatka 128

Składniki 1 awokado 1 gruszka 1-2 łyżki majonezu  2-3 łyżki prażonego słonecznika  1 lyżeczka  octu szampana tu ,lub soku cytryny Wykonanie Awokado obrać ,wyjąć pestkę ,gruszkę wymyć i osuszyć.Słonecznik ziarna uprażyć na patelni. Pokroić wszystko w kostkę,skropić sokiem,dodać ziarna słonecznika, majonez ,wymieszać i gotowe. Pozostawić na 10-15 minut w chłodnym miejscu

mojej kuchni
Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami 141

powtórzę :)!Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywamiSkładniki:opakowanie sera halloumi 250g1 czerwona papryka1 gruszka1 czerwona cebuladowolna sałatanatka pietruszki-opcjonalniezioła prowansalskie2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki miodu1 łyżka oleju rzepakowego1. Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion i pokroić wzdłuż na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na kilka kawałków. Ser pokroić na grubsze plastry.2. Na patelnię grillową wrzucić pokrojone warzywa

UgotujmyTo.pl