gruszki w occie - 516 przepisów (strona:6/35)

DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 121

SKŁADNIKI :  250 g kaszy jaglanej 500 ml pełnego mleka 1 cukier waniliowy 50 g cukru 2 - 3 duże gruszki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego, malonowego  sok z malin czekolada do polania  płatki migdałów  mięta do dekoracji(...)pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy do smaku octem balsamiczny. Studzimy. Do pucharków nalewamy, na dno syrop malinowy ( można dodać również maliny ) nakładamy porcję kaszy jaglanej, polewamy syropem czekoladowym, na to karmelizowane gruszki i posypujemy migdałami. Deser

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z fenkułu i gruszki 63

wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem. Składniki : okrągła bulwa fenkułu lub 3 płaskie gruszka kilka liści rukoli łyżeczka płynnego miodu łyżeczka octu jabłkowego (może być ocet własnej roboty ) 2 łyżeczki musztardy z ziarnami (użyłam musztardy z własnego przepisu ) 3 łyżeczki dobrego oleju(...)Gruszkę podzielić wzdłuż na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plastry nieco grubsze od fenkułu. W słoiczku umieścić miód, ocet jabłkowy, olej i musztardę. Słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć. Tuż przed podaniem do fenkułu i gruszki dodać kilka liści rukoli. Całość polać sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać. ----- Podobne: surówka z fenkułu i marchwi rydze

Weekendy w domu i ogrodzie
TARTA Z WINNYMI GRUSZKAMI I NIEBIESKI SEREM 109

FARSZ :  4 nieduże gruszki  100 g sera pleśniowego typu gorgonzola  50 g sera goudy  2 jajka 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz do smaku  500 ml wina czerwonego półsłodkiego 3 goździki 1 łyżka octu REFLETS de FRANCE ( ocet z czerwonego wina ) dostępy w Carrefour  2 łyżki brązowego cukru  kilka gałązek tymianku(...)folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  Gruszki obieramy i kroimy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wino wlewamy do garna z goździkami, octem i cukrem. Dodajemy gruszki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gruszki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy starty ser żółty i pokruszony

Kulinarne Fantazje Marioli
Galette z gruszką i serem gorgonzola 97

Gruszki i ser pleśniowy to idealne połączenie, czy to w sałatkach na zimno, zapiekankach czy tartach. I tak powstało ekspresowe galette, czyli rustykalna tarta pieczona bez formy z brzegami zawiniętymi na część farszu. Na delikatnym i kruchym cieście bez dodatku jajek, z gorgonzolą, gruszkami i miodową glazurą z dodatkiem octu balsamicznego. Coś niebywale pysznego :) Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki(...)tradycyjny sposób na stolnicy. Kulę ciasta owinąć w folię i schować na około 60 min do lodówki. Przed robieniem tarty gruszki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Miód i ocet balsamiczny wymieszać w miseczce. Ser pokruszyć. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na kształt dużego koła. Najlepiej

Kocham..lubię..gotuję..
CAMEMBERT PODAWANY NA SZPINAKU Z OWOCAMI, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I SOSEM GRUSZKOWYM 151

camembert, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Sałatka: 4 większe garście szpinaku, 125 g malin, większa garść borówek, 2 łyżki płatków migdałów, sos: nieduża dojrzała gruszka, łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, tymianek. Przygotowanie: Camembert panieruję w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażę aż serek się zarumieni. Osączam z nadmiaru tłuszczu. Gruszkę obieram, kroję w mniejsze kawałki, duszę

JejKuchnia
Zielony koktajl i "A gdyby tak..." 163

się o rozpuszczalnikach, równie ważnych co główne składniki. U mnie znalazło się miejsce również na nie. Składniki (na 2 szklanki): 3 łodygi selera naciowego 5 gałązek pietruszki gruszka łyżka oleju lnianego łyżka octu jabłkowego łyżka miodu czarny sezam do posypania Seler naciowy obrać z włókien. Pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Natkę pietruszki pokroić na drobno. Dorzucić do selera(...)gruszki usunąć gniazdo nasienne. Pokroić i wrzucić do blendera. Do blendera dodać olej lniany, ocet jabłkowy i miód. Wszystko zblendować. Ewentualnie dolać wody, by otrzymać żądaną konsystencję. Posypać z wierzchu czarnym sezamem. Z tęsknoty za pachnącym bzem i innymi wiosennymi kwiatami sięgnęłam po książkę Sylwii Trojanowskiej pt. "A gdyby tak..." . Jednocześnie pozostaję wciąż przy kobiecych lekturach. Zuzanna i jej znajomi

Weekendy w domu i ogrodzie
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 185

łyżeczka suszonego kawałek ulubionej podwędzanej kiełbasy, chudego boczku lub bekonu szczypta cynamonu szczypta pieprzu 2-3 krople ostrego sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka masła lub oleju Wykonanie: Gruszki obrać i przekroić na pół. Jeśli świeże gruszki są nazbyt twarde obgotuj je przed smażeniem przez kilka minut obgotować by zmiękły a następnie osączyć. Jeśli nie chcesz(...)podkreślić rozmaryn dekoracyjnie. Na koniec na rozgrzaną patelnię płaską stroną do dołu ułożyć gruszki. Posypać wszystko szczyptą cynamonu i szczyptą pieprzu a także dodać ocet balsamiczny i kilka kropel sosu chili. Gdy gruszki lekko się podpieką przewrócić je na drugą stronę. Uważać przy wykorzystaniu masła by nie poddać go zbyt wysokiej temperaturze na patelni, przez co może zacząć się palić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 191

sposób na szybką kaszę gryczaną bez długiego gotowania.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2   Składniki: 2 gruszki,4 łyżki dżemu malinowego Łowicz,5 łyżki solonego sera owczego,4 łyżki kaszy gryczanej,2 łyżki gęstego jogurtu,1 łyżka masła,1 łyżka octu winnego,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy lub z pestek winogron,do przybrania: zielenina i czerwony pieprz(...)umyć, przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne przy pomocy łyżki do melona.Na patelni stopić masło, włożyć gruszki, smażyć po 2 minuty z każdej strony, dodać dżem malinowy, ocet winny, sól i pieprz. Gruszki karmelizować aż będą al'dente.Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę z cytryny.Na talerze wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Gruszki na słodko-kwaśno 108

otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To drugi z nich. Składniki 1,5 kg gruszek 300 g cukru 3 szklanki octu z białego wina 1 cytryna 4 listki laurowe 2 łyżeczki ziarenek gorczycy 1 łyżeczka goździków Przygotowanie Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem(...)cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił. Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie zamknąć, wstawiłem do szerokiego garnka. Wlałem tyle wody, aby słoiki były zanurzone do ¾ wysokości. Pasteryzowałem w temperaturze 90 stopni

R'n'G Kitchen
Czernina bez krwi 150

mięso z kości. Mięso i podroby pokroić w drobne kawałki i wrzucić do wywaru. Śliwki zmiksować z odrobiną wywaru. Gruszkę pokroić w kostkę. Śliwki, wiśnie i gruszkę dodać do wywaru. Zagotować. Zupę doprawić do smaku majerankiem, miodem, cukrem, solą i octem jabłkowym. Zupa ma być słodko kwaśna. Podałam z kluseczkami ziemniaczanymi. Można podawać z płatkami migdałów. Wywar: Korpus, skrzydełka, podroby(...)ziaren pieprzu czarnego, 2 ząbki czosnku, do doprawienia zupy: 150 g wiśni mrożonych (u mnie wiśnie ze słoika ), 80 - 100 g suszonych śliwek, 1 duża twarda gruszka, 30 – 40 ml octu jabłkowego, miód gryczany ( 2 – 3 łyżki), cukier, majeranek

królestwo garów
Gruszki imbirowe 95

otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To pierwszy z nich. Składniki 1 kg twardych gruszek 10 goździków 1,5 szklanki octu winnego 250 g cukru 50 g świeżego imbiru laska cynamonu 1,5 szklanki wody 1 cytryna szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie Cytrynę wyszorowałem, wypłukałem, sparzyłem wrzątkiem. Następnie osuszyłem(...)cienko obrałem. Skórkę cytrynową pokroiłem na cieniutkie paseczki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na plasterki. Gruszki umyłem, obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne. Z octu, 1,5 szklanki wody i cukru przygotowałem zalewę. Dodałem przyprawy i skórkę cytrynową, zagotowałem, zdjąłem z ognia. Połówki gruszek naszpikowałem goździkami, włożyłem do zalewy. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przełożyłem gruszki

R'n'G Kitchen
Sałata z gruszką i serem pleśniowym 156

dziś była duuuuuża ilość rukoli, czerwona sałata masłowa, musztardowiec, mizuna); ilość sałaty według uznania ok. 100 g sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli; świetnie sprawdza się polski lazur) duża gruszka 3 łyżki ziaren słonecznika ocet winny lub jabłkowy dobra oliwa Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Sałaty umyć, ewentualnie rozdrobnić i osuszyć. Gruszkę umyć i usunąć z niej gniazdo nasienne. Pokroić gruszkę(...)kawałki "na jeden kęs". Rozdrobnić ser pleśniowy. Na dno salaterki lub lunch boxa wrzucić sałaty. Na sałatę wyłożyć kawałki gruszki i sera pleśniowego. Posypać słonecznikiem. Tuż przed podaniem polać oliwą i octem (w stosunku 2:1). I gotowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi 73

Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Pyszna sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem gorgonzola. Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi Sałatka z gruszkami, orzechami włoskimi, szynką parmeńską i gorgonzolą może być wyrafinowanym dodatkiem lub samodzielnym pysznym pojedynczym daniem. Niewielka ilość składników sprawi, że sałatka jest nie tylko pyszna, ale i bardzo szybka w przygotowaniu. Możecie ją zrobić(...)podczas kiedy Wasi goście będą rozmawiać między sobą przy stole. W tej sałatce słodki smak bardzo dojrzałych gruszek połączy się z pikanterią gorgonzoli, a całość dosmaczona octem balsamicznym sprawi, że przepadniecie, a sałatka zostanie Waszą ulubioną.  Składniki na sałatkę: - opakowanie ulubionego, zielonego miksu sałat lub paczka rucoli lub np. sama roszponka lub sam szpinak - porządna garść gorgonzoli pokrojonej

Z Kuchni Do Kuchni
Mizuna z figami, gruszką i serem pleśniowym 130

kolacje. Do tego kilka jesiennych dodatków i na stół trafia pełnowartościowy posiłek. Składniki : mizuna (może być roszponka - 2 garście) 2 figi pół gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oleju słonecznikowego łyżka octu jabłkowego pieprz kolorowy sól Młode i dobrze wypłukane listki mizuny(...)ułożyć na półmisku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Każdą figę pokroić na 6 części. Gruszkę pokroić na dowolne kawałki. Ser pokroić na kawałki. Na mizunie rozrzucić kawałki gruszki i sera pleśniowego, a następnie ułożyć kawałki fig. Całość posypać prażonym słonecznikiem. Sałatkę skropić oliwą i octem jabłkowym, a następnie oprószyć świeżo mileonym kolorowym pieprzem i solą

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarte flambée 217

drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce(...)kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana, rzućcie sobie to wszystko na ścianie albo przynajmniej

GRUBY WAŁEK