Prosta, szybka i pożywna sałatka z gruszką i rukolą. Idealna na lekki posiłek w ciągu dnia. Składniki garść rukoli (lub inna ulubiona sałata) gruszka orzechy włoskie ser gorgonzola Sos słodko kwaśny: miód ocet balsamiczny odrobina musztardy sól pieprz Przygotowanie Gruszkę umyć i pokroić w plastry. Wyłożyć na talerz. Następnie ułożyć rukolę, pokrojony w kostkę ser oraz orzechy włoskie podprażone
Wasze PrzepisySkładniki: 150 g makaronu Penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju fasolka szparagowa gruszka sól, pieprz pół łyżeczki octu z jabłek Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z oleju i wmieszać w niego pół łyżeczki octu (do smaku). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie (wrzucić na wrzątek i gotować ok 5 min na większym ogniu). Gruszkę umyć
Gaździnka warzyniestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze rozmaryn (nam zbrakło :) ) Położyć(...)nagrzany grill na 4. Smażyć około 10 minut. Rukole opłukać. Pokroić gruszkę na cienkie plasterki i poddusić na miękko na masełku. Na rukoli ułożyć gruszki pokruszoną gorgonzolę i orzechy włoskie. Doprawić oliwą z oliwek, octem balsamicznym i trochę pieprzem. Całość z rybką smakuje znakomicie :D Smacznego
MarciochaKucharzyPyszna sałatka pełna dobroci. Mieszanka warzyw, owocu i pestek. Pychota Co nam trzeba? 2 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane buraki (mogą być też z octu) 100g fety 1 gruszka (nie za twarda) Pestki słonecznika uprażone- 2 łyżki 100g mieszanki sałat Sos: sos balsamiczny- 2 łyżki + łyżka miodu i łyżka oliwy Robimy! Na duży talerz wysypujemy naszą sałatę Układamy plasterki ziemniaka
LatosiowydomPieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól i pieprz pół łyżeczki kminku łyżka octu balsamicznego dodatkowo: rukola i kilka orzechów włoskich podprażonych i posiekanych Z podanych składników na ciasto zagnieść. Podzielić na kilka małych części, rozwałkować i wypiec na suchej patelni. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Rozgrzać trochę oleju i dusić, dodać kminek, ocet i odparować. Obrać gruszkę grillować. Na wypieczony podpłomyk położyć cebule
AZgotuj!Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można
królestwo garówmasła 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1/3 – 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej, oranżady lub jasnego piwa olej do smażenia Karmelizowane gruszki: 4 duże gruszki 3 czubate łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy(...)obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w grube plastry. Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Gdy będzie gorące wkładamy gruszki i podsmażamy przez 2-3 minuty (jeśli są bardzo twarde to dłużej). Następnie wsypujmy cukier i ocet. Podsmażamy kolejne 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy kremówkę i gotujemy jeszcze chwilę. Gruszki układamy na naleśnikach
Poezja smakuOczywiście ser roquefort jest kluczem do popularności tej sałatki . Nadaje jej smak wraz ze słodką gruszką i winogronami. Bardzo lubię radicchio. Ma ona charakterystyczny gorzki smak i piękny kolor. Mieszam ją z zielonymi sałatami. Smakuje wtedy o wiele lepiej. O dziwo, dressing z winnego octu, roquefort i owoce dodają jej smaku. Gorzka, a jednak smaczna. Czy to jest tortura(...)niebieski ser pleśniowy zrobiony z owczego mleka. Sałatka z roquefort Składniki: 4 porcje 150 g sera roquefort 100 g mieszanej sałaty w tym radicchio 2 gruszki 100 g winogron Dressing 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki czarnego pieprzu Opłukaj sałatkę i odsącz z wody. Ułóż na półmisku. Przekrój gruszki
codojedzeniaWiosna zawsze kojarzy nam się z kolorami, słodyczą truskawek i przede wszystkim ze świeżością. Dziś polecam sałatkę z przepysznym winegretem na bazie octu balsamicznego i czekolady. Składniki: opakowanie gotowego miksu sałat 2 gruszki 10 szt truskawek 1/2 małego melona np galia 1 pomarańcza 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody(...)oliwy z oliwek extra virgin 1/2 łyżeczki soli pieprz czerwony Wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dolewamy do niej ocet balsamiczny, wodę, sól i oliwę. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na niskich obrotach około minuty. Gruszkę koimy na plastry wzdłuż owocu, następnie grilujemy je po obu stronach, aż staną się miękkie i odstawiamy do ostudzenia. Sałatę łączymy
Malinowe Pocałunkirukolą to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację. Sałatka z roszponki, gruszką i orzechami – aromatyczna uczta dla podniebienia Sałatka z roszponki, gruszką i orzechami to doskonałe połączenie słodkich i słonych smaków, które zaskakuje swoją oryginalnością. Składniki to roszponka, gruszka, orzechy włoskie, ser gorgonzola, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz . Umyj i osusz roszponkę, a następnie ułóż(...)talerzu. Pokrój gruszkę na plasterki, a orzechy włoskie posiekaj. Rozłóż plasterki gruszki, orzechy i kawałki sera gorgonzola na roszponce. W osobnym naczyniu przygotuj sos z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu. Skrop sałatkę sosem tuż przed podaniem. Sałatka z burakami, kozim serem i orzechami piniowymi – zdrowa i kolorowa propozycja Sałatka z burakami, kozim serem i orzechami piniowymi
Kuchennyviral.plmożna kupić. Okazuje się, że można je sobie z powodzeniem upiec! Co więcej nie zajmuje to wiele czasu, a efekt jest naprawdę nieziemski. Już składniki brzmią obiecująco - kakao, gruszki i czerwone wino.. To nie może się nie udać :) Jeśli, tak jak my, walczycie z jesienną chandrą, to koniecznie spróbujcie tego ciasta! Obiecujemy, że się nie rozczarujecie. Czego potrzebujemy(...)szklanki mąki - 1/4 szklanki ciemnego kakao - pół szklanki cukru - łyżeczka cynamonu - łyżeczka sody - 100 ml oleju - 1 łyżka octu jabłkowego - szklanka czerwonego półsłodkiego wina - 2 gruszki Przygotowanie: 1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. 2. W mieszaninie robimy dwa wgłębienia, do jednego wlewamy olej, a do drugiego wino i ocet
two broke sistersłyżki miodu – ja użyłam rzepakowego łyżka octu sherry łyżeczka masła sól, pieprz tymianek Na patelni rozgrzewamy masło z miodem, jak miód zacznie się pienić dorzucamy gruszki. Obtaczamy je dokładnie w miodzie, solimy, pieprzymy, dodajemy ocet i tymianek. Smażymy chwilę do momentu aż zmiękną. Odsączamy na ręczniku papierowym. Grzyby : 0,3 kg prawdziwków, rydzów lub dowolnych świeżych grzybów łyżeczka masła ząbek(...)będzie sprawiał wrażenie „latającego”, ale wystarczy po wyciągnięciu z piekarnika zostawić tartę na 10 min. Ser opadnie i się ściągnie. Będzie można kroić. Składanie tarty : Na podpieczonym cieście układamy gruszki, na to wlewamy masę serową, rozprowadzamy. Na masie układamy grzyby i świeże gałązki tymianku lub oregano. Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do lekkiego ostudzenia
ladykitchen