gruszki w occie - 516 przepisów (strona:16/35)

Gruszki w aromatycznej marynacie 108

Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i są u nas w domu po dżemie truskawkowym najlepiej schodzącymi przetworami. Bardzo ważne jest aby gruszki były twarde. Nie mogą się wgniatać przy dotknięciu. Najlepiej gdybyśmy mieli własne z sadu, albo zaprzyjaźnionego sprzedawcę na targowisku

Wiem co jem
SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ 149

będzie aż tak dobre! Polecam na deser 😉   Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczka soli 2-3 arkusze nori 2-3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/3 awokado 1/4 mango listki mięty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania  ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy(...)Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy  sos do ryżu : Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowujemy składniki : jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Listki mięty myjemy i osuszamy. Czekoladę ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
Pavlova z owocami w korzennym syropie 58

owocami w korzennym syropie Pavlova: 6 białek 300 g cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli Owoce w korzennym syropie: 6-8 śliwek 2 gruszki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 75 g brązowego cukru 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 2 goździki(...)łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pavlova: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta, wmiksować ocet, skrobię ziemniaczaną i cynamon. Na dużej blasze położyć papier do pieczenia. Narysować okrąg wielkości dużego talerza, wewnątrz wyłożyć masę, formując gniazdo z wyższymi brzegami i niższym środkiem. Wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 176

jajko pół łyżeczki soli Quiche z gruszkami i kozim serem - nadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo: gałązki tymianku do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość odparuje i pozostanie ok. 1/3 płynu. Studzimy sos. Gdy tarta się upiecze, polewamy nim delikatnie gruszki. Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki. Wpis zawiera lokowanie produktu Post

Poezja smaku
Gruszka z szynką na liściach sałaty z sosem balsamicznym i kod rabatowy na zakupy 150

sól gruboziarnista Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu • 2 łyżki octu balsamicznego • 6 łyżek oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki. Przygotowanie: Gruszkę wyjmujemy z marynaty i kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeże gruszki, które należy obrać ze skórki i usnąć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienny chutney z orzechami - słoiczki pełne skarbów 94

skarby jesieni w wytrawnym wydaniu. Słodkie gruszki, soczyste jabłka, przytulne śliwki, a między nimi rodzynki i chrupiące orzechy. Mogą być włoskie albo laskowe, one mają najcieplejszy aromat i najlepiej komponują się przy jesiennych ucztach! W końcu to właśnie na nie trwa wciąż sezon :) Wytrawności dodaje cebula z czosnkiem, tymianek, pieprz cayenne i odrobina octu, wprowadzającego smakowe zawirowanie. Och! To chyba(...)słoiczki Potrzebujesz: 2 łyżki orzechów laskowych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 2 duże jabłka (np. Champion) 1 gruszka klapsa 5 śliwek  1 łyżka rodzynek 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki octu jabłkowego 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól i czarny pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Orzechy lekko posiekaj i podpraż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gruszka z szynką na liściach szpinaku 143

oddzielnym naczyniu • 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu • 3 łyżki oliwy z oliwek • odrobina włoskiej gruboziarnistej soli Mieszamy ocet z miodem i odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki. Przygotowanie: Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeżego melona np. galia. Układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z camembertem, gruszką, winogronami, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 244

camemberta paręnaście winogron 6-8 suszonych pomidorów garść orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki musztardy 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 8 łyżek wody sól, pieprz Liście porwać na talerzu. Wydrążyć i pokroić w kostkę gruszkę (decyzję o obraniu jej pozostawiam Wam :)), camembert pokroić w trójkąty, suszone pomidory również pokroić w kostkę. Wszystko wyłożyć na sałatę. Winogrona można

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Witaj jesień! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem 173

patelni. Serdeczne pozdrowienia z Mazur! Sałatka z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi przepis własny Składniki (dla 4 osób): 4 twarde gruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 4 garści świeżego szpinaku sos: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki oliwy, sól i sporo pieprzu do smaku 100 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowe babeczki z gruszkami 71

moja propozycja na dzisiejsze popołudnie :) Może się skusicie :) Składniki: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki gorącej wody - 1 szklanka cukru - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 3 gruszki Przygotowanie: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy łyżką

Zainspirowana w kuchni
Roszponka z gruszką / Corn salad with pear 54

SONY DSC Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser z niebieską pleśnią i ta sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season(...)side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds

Martyna Cooks
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 82

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds

Martyna Cooks
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 106

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds

Martyna Cooks
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 102

side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds

Martyna Cooks